Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit kategorie:

Re: Re: Pátek je tady..., 21.08.2015 19:42, alesjirsa(m), (Kvízy)
Hezký článek.
Zkusím si tipnout: Pařezník jemný ?

Re: Re: Re: Re: Pátek je tady..., 21.08.2015 20:24, alesjirsa(m), (Kvízy)
Já to naštěstí nepamatuji.
Nebýt vevanka, tak bych ani nevěděl, že už je srpnový blog, díky. 
Re: Re: Kvíz..., 14.08.2015 20:34, alesjirsa(m), (Kvízy)
Tak já zkusím, i když něco jsem si musel dohledat:
1. Rosolovka mozkovitá
2. Boltcovitka mozkovitá
3. Terčovnice síťnatá
4. Krásnopórka hřebenitá
5. Hlístník hnízdák
Re: Re: Re: Kvíz..., 14.08.2015 20:36, alesjirsa(m), (Kvízy)
Oprava dvojky na černorosol umbrový.

Re: Re: Re: Kvíz..., 14.08.2015 21:26, chorcheee(m), (Kvízy)
1. rosolovka průsvitná
2. mušlovka plstnatá
3. terčovnice síťnatá
4. krásnopórka hřebenitá
5. hlístník hnízdák

Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 14.08.2015 21:34, Zdeno(m), (Kvízy)
Zrovna si říkám, kdeže je ten Chorcheeé...V Brně na motorkách nebo v ústraní lká nad stavem Krkonoš? A on si sem jen tak naskočí a je konec...Veni, vidi, vici...
. Vždy si dávám záležet, aby alespoň jedna položka byla těžší, abychom nekončili s první úderem Aleše...Blahopřeji a posílám zase něco vody...

Re: Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 14.08.2015 21:42, chorcheee(m), (Kvízy)
Díky Zdeno za kvíz a gratulaci. Právě jsem se vrátil domů (do Chocně) a koukám, že nikdo nepoznává mušlovku. Tak mi to nedalo
.
Velká cena (moto GP) mne tak neláká (moc lidí, horko, drahé vstupné, korupce, šikana od Dorny...). Krkonoše také nenapravím (ale ještě tady o tom něco napíši a omluvím se vlkovi, který na mne po dobrém a já ho sprdnul na dvě doby
.
Ještě přidám vtipnou příhodu z dnešní cesty. V Brně jsem zjistil, že tam sice mám motorku, ale nikoli přilbu (tu jsem odvezl autem do Chocně, že ji vyčistím a nyní si to neuvědomil). Nedokázal jsem přenést přes srdce, že bych musel vlakem domů pro přilbu a zpět. Tak jsem našel u svého bytného ve sklepě pěknou stavební helmu nandal jsem si pod ni sluneční brýle a jel. Bez povšimnutí Policie ČR jsem dojel až domů do Chocně a jak mne motorkáři zdravili!
. Už v Brně jsem (asi skrze dnešní začátek Moto GP) potkal několik policejních vozů, ale nějak jsem je nezajímal
.
Hezký večer všem!

Re: Re: Kvíz..., 07.08.2015 21:39, alesjirsa(m), (Kvízy)
Tam vzadu, to je sníh ?

Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 07.08.2015 21:08, alesjirsa(m), (Kvízy)
Neznalost kvítka s vámi sdílím. 

Re: Re: Kvíz..., 07.08.2015 21:31, alesjirsa(m), (Kvízy)
Tak tedy:
1. Pohárovka obecná
2. Šupinovka šedohlínová
3. Třepenitka cihlová
4. Holubinka chromová
5. Virgín vilínský ... vlastně co to melu ? ... vilín virginský 
Re: Re: Re: Kvíz..., 07.08.2015 21:33, alesjirsa(m), (Kvízy)
Oprava: 2. Houževnatec šupinatý
Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 07.08.2015 21:37, alesjirsa(m), (Kvízy)
... A nebo ne, beru tu opravu zpátky.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 07.08.2015 21:59, alesjirsa(m), (Kvízy)
... Slibuji, co jsem slíbil ... 

Re: Re: Re: Kvíz..., 07.08.2015 22:01, Zdeno(m), (Kvízy)
Právě jsem chtěl sdělit, že vilín beru každý...Koukám, že zkušení harcovníci čekají, až padne první řada...Bassete, osmdesát, jednu položku nemáme vůbec. Přesně tu jsem si vykalkuloval, protože bych nerad, aby hra skončila s prvním výstřelem...

Re: Kvíz..., 07.08.2015 21:56, Tori(m), (Kvízy)
Nejisté tipy:
1. pohárovka obecná
2. šupinovka šedohlínová
3. šupinovka spáleništní
4. holubinka chromová
5. ?
... vilín si nedoplním, netuším podle čeho se rozeznávají a ostatně jsem o tom stromu i jen četla max. jednou, asi v E.T.Setonovi. U holubinky jsem uvažovala i o hlínožluté, smrčina by jí seděla líp, dužina taky šedne, ale zas na fotce jsou i březové listy, tak snad to je ta chromová.

Vyhodnocení srpnového kvízu, 03.08.2015 10:20, alesjirsa(m), (Kvízy)
Moc účastí (kdy by někdo pojmenoval alespoň 4 z 5 položek) tedy nebylo, což je škoda, ale i tak jste byli snaživí. Martin jakožto zkušený botanik obhájil první místo. Samotářce uznávám druhé místo, poněvadž nikdo jiný nedal více než 40%. Třetí místo radši ani nebudu klasifikovat.
Správné odpovědi:
1. Sporýš lékařský - Zařazen v Červeném seznamu pod stupněm C3. Tento byl ještě nedorostlý, protože jsem ho fotil teprve začátkem července. Dneska už jsou všechny dorostlé. Poblíž řeky jsou jich tucty.
2. Udatna lesní - Uschlá. Nevím tedy, jestli suchem nebo dobou, ale karelzbrd níže naznačil, že asi suchem.
3. Hulevník lékařský - Překvapivě těžký.
4. Jehlice plazivá - Zařazena v Červeném seznamu pod stupněm C3. Moc pěkná bobovitá rostlinka.
5. Anýzovník vonný - Dal jsem ho sem také trochu pro miperu, jak tu nedávno o něm byla řeč.
Tak se budu těšit zase na 1. září ... vlastně ne, to už zase škola.
Můžete si tipnout, co je na obrázku za rostlinu.

Re: Re: Vyhodnocení srpnového kvízu, 03.08.2015 11:08, alesjirsa(m), (Kvízy)
Nevím, nevím, ale spíš bych řekl, že to bude nějaký jiný druh. Podběl je správně. 

Re: Re: Re: Re: Vyhodnocení srpnového kvízu, 03.08.2015 12:38, alesjirsa(m), (Kvízy)
To je náplní kvízu. 
Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 18:00, alesjirsa(m), (Kvízy)

Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 18:00, alesjirsa(m), (Kvízy)

A když už jsem u toho zaměnění rolí kvízu, tak ať je to v plném rozsahu. Takže pětka tentokrát je houbová, abyste neřekli, že Vás ochuzuji o houby úplně.

Šestá hodina odbila, čas kvízu nastal.

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 19:32, alesjirsa(m), (Kvízy)
Vidím, že se to zatím vyvíjí poměrně dobře. Z rostlin je podle mého názoru asi nejhojnější trojka.

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:10, karelzbrd(m), (Kvízy)
já mám Zdeno obavy, že udatna je letošní
Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:13, alesjirsa(m), (Kvízy)
Bohužel je to tak.
V červnu jsem je fotil rozkvetlé.

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 10:11, samotářka, (Kvízy)
Patriku nedej se. Tvoje nářečí je krásné. Zpěvák Jiří Suchý byl taky nedávno oceněn za to, že v jeho písních je málo spisovného. O dalších zpěvácích z Ostravska platí totéž.
A jestli se dostaneš na vysokou školu, tak tam už pravopis nikoho nezajímá. Na VŠ se stalo pouze jednou, že pan profesor nad písemným projevem šílel - a následně se ukázalo, že autorem podivné češtiny je černoch z Afriky, který žije v ČR druhým rokem.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 11:09, Joska(m), (Kvízy)
No prima, taky názor. "Na vysoké pravopis nikoho nezajímá."
Pokud se neživím publikováním pro ostatní, prosím.
A básnické texty (písně) je trochu jiná oblast, nesouvisející s publikováním. U Patrika ale nejde jen o nářečí, když po tom všem dokáže napsat "zvyditelnit", tak je něco dost špatně.
A vůbec, dnes stačí. Začínám být docela naštvaný a to není pro komunikaci nic dobrého. Hezký den!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 11:11, Tori(m), (Kvízy)
No to sice nezajímá, ale možná proto, že a) se předpokládá, že se ho každý naučí na nižším stupni, b) na vš. stupni nejsou profáci placení za to, aby ještě opravovali pravopis, a c) profáci jsou rádi, když studenti mají odpovědi aspoň věcně správně. ... Potom se ale stává, že se někdo nenaučí pravopis na ZŠ, jakýmsi záhadným způsobem (asi varianta "nejlehčí cesta") skončí na češtině na VŠ a nakonec jde dělat buď do novin, reklamky, nebo učit češtinu na základce. Viděla jsem některé stylistické i gramatické perly, které jsou studentky češtiny (tj. budoucí učitelky) schopné napsat do Bc nebo Mgr práce, a je to občas na zaplakání.
(Ale samozřejmě, na každé VŠ to může být jinak, zrovna tak jako citlivost čtenáře na hrubky. Já to třeba na netu neřeším skoro vůbec, zatímco v odborném textu mě podobné chyby ruší hodně - ale předpokládám, že z celého ročníku jsem byla asi jediná takhle postižená.)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 19:23, Zdeno(m), (Kvízy)
Máme stejnou nemoc...Hýčkejme si ji...To není nerudné, zapšklé, pedantské vrtošení, ale obyčejná snaha udržet jistou úroveń komunikace. Jak se mi schopnost jasně, přesně a snad i vtipně se vyjadřovat a zaujmout obecenstvo, vyplatila. A obráceně, kolik machrů se před publikem odepsalo jazykovou úrovní projevu...

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 10:00, alesjirsa(m), (Kvízy)
To je správná odpověď.
Konec
Vyhodnocení za okamžik. 
Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:46, alesjirsa(m), (Kvízy)
Jednička a trojka mají stejné druhové jméno.

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:57, alesjirsa(m), (Kvízy)
Jednička: Patří do stejnojmenné čeledi.
Trojka: Její název připomíná jeden zlozvyk, který bohužel má spousta lidí.
Další nápovědy zase až později.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 10:01, alesjirsa(m), (Kvízy)
Já neříkal, že patří do stejné čeledi, já jen říkal, že mají stejné druhové jméno. ;)

Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 20:35, alesjirsa(m), (Kvízy)
Tak musím přiznat, že tentokrát vím jen trojku. To je dobře, aspoň se toho hodně naučím. 

Re: Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 20:45, chorcheee(m), (Kvízy)
Tak já zas vím asi jen pětku
.
Re: Re: Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 20:46, alesjirsa(m), (Kvízy)
Tak dáme hlavy dohromady a budeme mít dvě. 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 20:51, alesjirsa(m), (Kvízy)
To si právě moc nemyslím. Ten by měl růst na dřevě.

Re: Re: Re: Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 21:14, alesjirsa(m), (Kvízy)
Na trojku mám ale stále jiný názor.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 21:19, alesjirsa(m), (Kvízy)
Já jsem minule řekl, že budu držet hodinu odstup, takže až v půl vysypu trojku. 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 21:30, alesjirsa(m), (Kvízy)
1. Šupinovka zhoubná
2. Měcháč písečný
3. Ušíčko jedlové
... Chráněná houba v kategorii "Silně ohrožený druh".
4. Bedla ostrošupinná (moc se mi to nezdá, ale nic jiného mi zatím nezbývá)
5. Brslen evropský

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úplněk, konec měsíce, pátek k tomu..., 31.07.2015 21:46, alesjirsa(m), (Kvízy)
Já zkusím čtyřku opravit na muchomůrku Vittadiniho.

Upoutávka na kvíz, 31.07.2015 18:00, alesjirsa(m), (Kvízy)
Poslušně hlásím, že kvíz se odkládá na 2. srpen. Omlouvám se za změnu, ale něco mi do toho vlezlo. Takže kvíz bude až v neděli (od 18:00).
A teď další změna, resp. návrh na změnu. Jak všichni víte, tento měsíc houby moc nebyly, a proto ani moc fotek hub z tohoto měsíce nemám. A tak mě napadlo, že bych tentokrát udělal rostlinný kvíz. Ale to záleží jen na Vás, zda s tímto návrhem budete souhlasit. V případě odmítnutí bych našel nějaké fotky z minulých měsíců.
Nuže, souhlasíte ? A můžete si to zatím promyslet u této malé ochutnávky. 
Re: Upoutávka na kvíz, 01.08.2015 09:46, alesjirsa(m), (Kvízy)
Vidím, že tu žádné názory zatím nepadly. Mám to brát tedy jako ano, nebo tu padne nějaký protest ?