O houbách

Určovna - poradna

Vložit nový dotaz


Našli jste houbu, kterou nedokážete určit? Nahrajte sem její obrázek a zkušení mykologové vám pomohou s jejím určením. Pozor, konzumujte jen takové houby, jejichž jedlostí jste si 100% jisti!

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Dobrý den, 22.07.2017 18:25, bobo

Můžete mi prosím určit tento strom?
Děkuji.

Prosím o určení, 06.07.2017 20:35, Milda

Sousedka, vášnivá houbařka, mně přinesla na talířku tuto houbu. Mohl by to být Hřib koloděj? Děkuji.

Re: Prosím o určení, 06.07.2017 21:19, alesjirsa(m)

Pokud se správně dívám, vidím zrníčkatý třeň, takže dal bych hřib kovář odbarvený. Chtělo by to ale ještě jednou vyfotit ten třeň, aby tento znak byl lépe vidět.

Re: Re: Prosím o určení, 06.07.2017 22:14, Milda

Aleši, zkusil jsem udělat foto třeně. Omlouvám se za kvalitu fotky. Je to focenu jen tabletem.

Re: Re: Re: Prosím o určení, 06.07.2017 22:53, alesjirsa(m)

Hm, nejsem tedy odborník na hřibovité houby, ale asi bych to na toho hřiba kováře odbarveného (Boletus erythropus var. discolor) viděl.

Re: Re: Re: Re: Prosím o určení, 07.07.2017 08:13, Milda

Aleši děkuji za určení. Sousedce vyřídím, že to bude nejspíš Hřib kovář odbarvený, v přírodě vzácný, tedy nesbírat.

Outkovka ?, 03.07.2017 21:44, vevanek

Mohla by to být outkovka francouzská? Hostitel zřejmě padlý dub, klobouk chlupatý až štětinatý. Lepší fotku nemám, špatný přístup, bylo to až nad vodou.

Re: Outkovka ?, 03.07.2017 21:51, alesjirsa(m)

Chtělo by to zjistit, zda má rezavou dužninu či nikoliv, ale vypadá to na outkovku francouzskou.

Jinak malá poznámka: Když to je mrtvé dřevo, tak to není hostitel.

Re: Re: Outkovka ?, 03.07.2017 21:59, vevanek

Díky, zase jsem chytřejší

Něco do určovny, 03.07.2017 18:10, MilaM

Co je tohle za houbu? Smrkový les s jediným listnáčem u houby. Vůně žádná, úplně vysušený les u Kojalu.

Re: Něco do určovny, 03.07.2017 20:40, alesjirsa(m)

Hnědák Schweinitzův (Phaeolus schweinitzii).

Re: Re: Něco do určovny, 03.07.2017 21:18, MilaM

Díky Aleši za potvrzení.

Pečárka, 01.07.2017 14:00, Akadraka

Dobrý den,
nemohu určit, jestli jde o zápašnou nebo ovčí. Po poškrábání jemně žlutá, která trvá už několik minut stejně.

Děkuji,
Andrea

Re: Pečárka, 01.07.2017 21:51, alesjirsa(m)

Jak voní ?

Re: Re: Pečárka, 07.07.2017 17:15, Akadraka

Klasicky - houbově, ale ne nijak výrazně

Re: Re: Re: Pečárka, 09.07.2017 21:15, alesjirsa(m)

Pečárku zápašnou kromě intenzivního žloutnutí poznáte podle toho, že má nepříjemný chemický (karbolový) zápach. Pečárka ovčí, která též žloutne, ale méně intenzivně (asi jako tady) voní po jakési směsi anýzu a hořkých mandlí - to je pro ni typické.

Prosím o radu, 24.06.2017 20:04, Milda

Ještě jedno foto. Roste blízko potoka a příjemně voní.

Re: Prosím o radu, 24.06.2017 20:16, Luis

Ahoj Mildo!
Je to Tužebník Jilmový. Přírodní aspirin

Re: Re: Prosím o radu, 24.06.2017 21:36, Milda

Děkuji za odpověď.

Prisím o radu, 24.06.2017 20:02, Milda

Mohl by mi někdo poradit co je to za rostlinu?

dá se to jíst?, 19.06.2017 13:03, plak

dá se to jíst?, 19.06.2017 13:02, plak

ještě pár fotek

dá se to jíst?, 19.06.2017 13:01, plak

Dobrý den, manžel včera donesl tohle a dnes mu mám z toho něco připravit. MĚLO BY TO BÝT JEDLÉ, ALE I TAK PROSÍM koukněte na to. Děkuji jo a vzal to někde ze stromu.

Re: dá se to jíst?, 19.06.2017 15:29, alesjirsa(m)

Jedná se o sírovec žlutooranžový. Ten se jíst dá, ale bylo by vhodné vědět, ze kterého stromu konkrétně je. V případě, že by byl z akátu, bych ho k jídlu raději nedoporučoval, v ostatních případech by to snad mělo být v pořádku.

Re: Re: dá se to jíst?, 19.06.2017 15:50, plak

Děkuji moc. . z akátu to prej nemá. . tak snad

Re: Re: Re: dá se to jíst?, 19.06.2017 16:16, kutas

Co je špatného na sírovci z akátu? Vím že lidi ty stromy u sírovců dost řeší.

Re: Re: Re: Re: dá se to jíst?, 19.06.2017 16:55, alesjirsa(m)

Slyšel jsem, že z toho akátu plodnice vstřebává některé škodlivé látky. Nepamatuji si však konkrétně, co to je a jak moc škodlivé jsou.

Re: Re: Re: Re: dá se to jíst?, 19.06.2017 22:03, Tori(m)

Někde jsem četla, že z dubu prý měl nějak nepříjemnou chuť (možná svíravou?), zatímco z měkčích listnáčů (vrba, topol, apod. ) byl lepší. Osobní zkušenost mám téměř nulovou.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30