Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit kategorie:

Re: Re: Rostlinný kvíz (1.)..., 25.06.2016 20:36, alesjirsa(m), (Kvízy)
Ahoj, v podstatě souhlasím s Henrym, akorát 3. jsem si myslel, že je trnovník akát s nevyvinutými květy, ale teď když na internetu koukám na ten kozinec, vidím, že jsem se zmýlil. A zrovna dneska jsem tuto rostlinu potkal v lese a v domnění, že je to trnovník akát, jsem ji bez focení obešel. Ach jo ...

Re: Re: Re: Rostlinný kvíz (1.)..., 25.06.2016 21:15, Patrik(m), (Kvízy)
No jo, basset umí, avšak byl to lehký kvíz, vše je aktuální, kozinec jsem již obcházel tak 10 x, avšak vždy za blbého počasí, kdy se rostliny fotí blbě ... Vrbina tečkovaná nám roste dosti daleko v lese od nejbližší dědiny, takže nevím, zda je tam jen zavlečená, nebo jako původní druh. Na severní Moravě a ve Slezsku se prý vyskytovat přirozeně nemá ...

Kvíz..., 23.06.2016 21:16, Patrik(m), (Kvízy)
Když už jsou konečně téměř prázdniny, začínám mít opět konečně čas na mykologické průzkumy lokalit, determinaci nasbíraných vzorků, práci na SOČce, doplňování zdejšího atlasu, luštění zdenových kvízů atd. A proto bych se chtěl zeptat, zda by byl někdo pro, kdybych zavedl přes prázdniny vždy v sobotu takový rostlinný kvíz ...
Něco podobného jsem tu již dával, ale musel jsem od toho na chvíli upustit, neboť nebyl čas...
Dávám menší upoutávku z NPR Kaluža ...Poznáte?
Re: Kvíz..., 23.06.2016 21:42, alesjirsa(m), (Kvízy)
Já bych byl pro ...

Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 24.06.2016 09:27, Hanýžka(m), (Kvízy)
Fotka mi připomněla mých 14 let, Rýchory a kýchavici bílou, která tam rostla. Moc často ji ale nepotkávám, dlím hlavně v nížinách, takže si vůbec nejsem jistá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 24.06.2016 15:10, Hanýžka(m), (Kvízy)
Štítovky rostou a stále mě zajímají, díky. :-) Já mám za minulý týden 15 druhů, ale to vedro je asi zabije...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kvíz..., 24.06.2016 16:53, Patrik(m), (Kvízy)
To ano, a nejen je ... svahy v lese již pomalu vysychají, ale v údolních lesích, podél potoků, na severovýchodně orientovaných svazích a v roklinkách se vlhko bude držet delší dobu ... Štítovky se asi více vyskytujou v těch hustých lužních porostech a na dřevě podél potoků, že? Já jen, že by mě zajímalo, kde si našla těch 15 druhů ... tolik jsem jich za celý život nenašel ... 

Re: Re: Konec kvízu..., 19.06.2016 08:34, alesjirsa(m), (Kvízy)
Díky za kvíz, byť se nedořešil do konce. krásný kokořík.

Re: Re: Mycena renati - helmovka žlutonohá..., 18.06.2016 22:44, karelzbrd(m), (Kvízy)
nádherná houba a fotka

Re: Re: Dnešní sada..., 17.06.2016 21:04, alesjirsa(m), (Kvízy)
Dneska toho tolik nevím, ale aspoň se něco pak přiučím ...

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní sada..., 18.06.2016 11:42, Patrik(m), (Kvízy)
To je vážně nekonečný kvíz, teď mám trochu více času, zkusím se nad tím trochu zamyslet ...
1. penízovka širokolupenná
2. sluka svraskalá, jiný druh mě zatím nenapadá, větší druhy pavučinců mívají hlízovitou bázi, subg. Cortinarius ani Telamonia nepřipadají v úvahu ...
3. holubinka nebude ani dřeňová, ani lepkavá, mohla by to být h. parková, ale nevypadá to, že tam rostly břízy či osiky, dále mě napadá fialovozelená, (R. ionochlora), která by asi seděla nejvíc.
4. čechratka podvinutá
5. rudohlávek jehlancovitý

Re: Re: Re: Re: Kvíz, finale..., 11.06.2016 18:20, Patrik(m), (Kvízy)
Houby byli jednoduché, kvítko bylo trochu těžší, tušil jsem jen, že je to orchidej ... Zdeno opět provokuje s rosnatkou, já ji sice již viděl i fotil, ale teď mám vyšší cíl - totiž najít ji v Beskydech, kde je poněkud vzácnější, a to i na lokalitách, kde byla v minulosti zaznamenána. Dále vím o jejím výskytu někde tady v Oderských vrších, ale nikde jsem nenašel přesnou lokalitu.

Re: Re: Kvíz páteční..., 10.06.2016 20:46, chorcheee(m), (Kvízy)
Zdeno, tak dnes se neúčastním. Krom rostliny toho moc nepoznávám. Účastním se většinou jen, když hned zpočátku mám pocit, že vím 4-5 položek. To strategizování ke konci - přestože jsem ho také už absolvoval - mne už neba. Ale rád kouknu jak to dopadne a poučím se. Přestože houby jsem se naučil za daný čas asi dost slušně, Tvé fotografie detailů/netypických plodnic/gerontů považuji za cenné i pro profi mykology. Prostě poznat to vývojové, longitudinální spektrum je dovednost, kterou dobře ovládá málokdo. A to i u běžných druhů.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kvíz páteční..., 11.06.2016 06:53, Tori(m), (Kvízy)
Taky si myslím, že je to on.
Jinak, občas když u houby (nebo výjimečně kytky) určím jen čeleď a dál nevím, pomůže mi kouknout na fotky z té čeledi na nahubách: orchidejovité, zárazovité.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kvíz páteční..., 11.06.2016 07:03, petras, (Kvízy)
No ještě to šéf neschválil,ale příště to už neudělám,celou noc se mi zdá,jak jsem to vyhrál 

.Byla to dřina,náhodou jsem našel nějaký odkaz s fotkama a celý jsem ho prošel,toto vypadalo nejvíc podobné.
Květena České republiky-plané rostliny ČR