O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dnešní procházka, 20.10.2015 14:54, mipera, (Houby)

Nenašla jsem, co to je.

Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 14:54, mipera, (Houby)

U této houby byl vršek hladký.
Kapky mi nešly více přiblížit.

Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 14:54, mipera, (Houby)

Nakoukněte, prosím, do URČOVNY, při cestě k autu jsem na poslední chvíli našla asi strmělky mlženky, jsou foceny pouze z ruky.
Díky.

Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 15:08, Zdeno(m), (Houby)

Dal bych kořenovník vrstevnatý...

Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 15:11, Zdeno(m), (Houby)

Ty houby v určovně vidím na strmělku velikou...

Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 15:28, mipera, (Houby)

Rostou na okraji lesa. Strmělka veliká je také jedlá, myslíš, že ji tedy mohu sebrat? A je chutná? Mně trochu připomínají májovky, ty mi chutnaly.
Závojenka olovová to nemůže být?

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 16:10, Zdeno(m), (Houby)

Znejistěla jsi mne, znovu to prohlížím a připouštím, že by mohly být i ty mlženky, máš fotky dožluta a strmělka veliká by měla mít hrbolek, počkejme na další názor...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 16:35, mipera, (Houby)

Píšeš fotky dožluta a to je focené jiným foťákem než včera.
Ten kořenovník jsem fotila mým novým a nejdříve jsem si vyfotila bílý papír,
ten snad dožluta není, myslím kořenovník.
Já z toho asi brzy dostanu hepatitidu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 16:43, Zdeno(m), (Houby)

Mám na mysli fotky z určovny...

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 16:15, Sley, (Houby)

Já bych byl spíš pro tu mlženku, i když ani ta strmělka velká se nedá z této fotky vyloučit. Každopádně jedlé jsou obě, a závojenka olovová to není určitě. Zkus ty houby očuchat a napiš svůj dojem...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 16:26, mipera, (Houby)

Voní mi velice příjemně.
Hrbolek tam určitě nebyl, možná ve středu trochu tmavší.
Mohu ji tedy sebrat bez obav?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 16:42, Zdeno(m), (Houby)

Zatím jsme to spolehlivě neurčili, na svědomí si Tě nevezmu i když závojenka olovová to nebude...Mlženka voní trochu zvláštně, mnohým nevoní...Strmělka veliká má dlouný válcovitý třeň, proto jsem ji tipoval...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 16:55, Sley, (Houby)

Tak sebrat ji můžeš určitě ale s případnou konzumací bych byl, jak píše i Zdeno, opatrnější... ono určování hub na dálku, jen podle fotky, to je vždycky trochu "o hubu", a riskovat nemá cenu...

Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 17:01, vevanek, (Houby)

Tedy mipero, já jen kroutím hlavou, že máš odvahu sníst houby, které jsou určeny jen podle fotky Já být tebou, tak vezmu houby, zajedu do mykologické poradny v ČB (v Jihočeském muzeu, každé pondělí 14.30 - 16 hod) a tam ti je potvrdí. Budeš mít jistotu a pro příště už ji budeš mít ve woku.

Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 17:11, mipera, (Houby)

Já se také obávám, ale májovky a penízovku sametonohou jste mi určili a snědla jsem je.
Strmělku mlženku jsem měla v loni v URČOVNĚ, proto jsem ji letos určila. Jinak bych určitě vůbec nevěděla.
Studuji, s jakou jedovatou se dá zaměnit, závojenka to tedy není. Ty Budějovice by byly nejlepší.

Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 17:59, basset(m), (Houby)

Strmělka velká by měla vonět po magi. Je zajímavé, že někteří, jakmile uslyší slova jedlá, tak to okamžitě cpou do hlavy - hlava nehlava

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 18:07, alesjirsa(m), (Houby)

Jo, Oldřich Jindřich se na přednáškách v souvislosti s některými vzácnými hřiby či jinými houbami několikrát zmiňoval, že lidi prostě všechno chtějí sežrat. (Samozřejmě to teď nemyslím nijak osobně)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 18:11, Sley, (Houby)

Tak zrovna já jsem hodně dalek od toho, "všechno sežrat", na druhou stranu - když jsem před asi 30 lety s houbama začínal, měl jsem k dispozici pouze jeden ručně malovaný atlas, kde o nebezpečných dvojnících typu pečárka zápašná nebo čepičatka jehličnanová nebylo ani zmínky a čechratka podvinutá tam byla pro změnu uvedena jako jedlá houba Takže když na to tak zpětně koukám, můžu být rád, že jsem to přežil, i když samozřejmě chápu, že věda si žádá i své oběti

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 18:24, Zdeno(m), (Houby)

Hlavně, že to na Tobě nezanechalo následky...

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 18:22, Zdeno(m), (Houby)

Přesně s tímto axiomem pracuji: dokud to bezpečně nepoznáš, nejez to...Na spolehlivé určení si v tomto případě netroufnu, jen se snažím přiblížit určení. Samozřejmě se při tipech mohu splést a to někdy i trapně. Že přehlédnu starou lištičku pomerančovou a uvěřím, že Pavla vskutku našla hlívu olivovou ( na kterou máme copyright v Rumcajzově a okolí...), si budu vyčítat dlouho. Ještěže Herčus ( vítej mezi námi...) jistil (nejen) mou nečinnost a neprotestování...Mnozí raději mlčí a čekají až bude vymalováno. To je dobrá taktika v pátek u kvízu, ale jinak si raději tipněme, abychom se mohli odpíchnout ode dna...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 18:30, mipera, (Houby)

Díky za Vaše názory. Já se nepočítám k lidem, kteří chtějí všechno sežrat /houby mi stačí několikrát do roka/, ale tato mi připomíná vůní májovky, na kterých jsem si hodně pochutnala, i když při vaření páchnou.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 21:09, Herčus, (Houby)

Přesně... co neznam, tak nejim... i když ani dneska si nikdo nemůže bejt pořádně jistej tim co jí (např. zelánky)... konzumovatelnost hub je zvláštní odvětví, kterýmu se nevěnuju, protože houby v podstatě ani moc nejim, jen občas a irituje mě, jak lidi za každou cenu jsou schopný jak už bylo řečeno všechno narvat do hlavy... přijde mi to asi jako kdyby poslali do určovny fotku psa a ptali se, jestli je to yorkšír, nebo čivava a jestli neni náhodou nejedlá :D. Nikdo neni dokonalej, tak se Zdeno tak nerouhej a ber to jako že příště už si dáš bacha a Lištičku poznáš )) (hlíva olivová a jehličí nejdou dohromady )... mimochodem, tohle mi přijde spíš jak nějakej bělochoroš, než kořenovník, ale ani choroše moc neumim ... můžu pomoct s určenim asi hlavně s voskovkama, pak jsou rody, krterý mě celkem baví a kde bych taky mohl bejt platnej... ryzce (co mě naučili Pete s Yohanessem), šťavnatky, štítovky (na to ale máme přece odbornici), chřapáče, bedly (ty jsou dost těžký a moc je neumim, ale líbí se mi) a závojenky (ty se mi líbí ještě víc, ale ještě víc je nedávám :D) a další a zas naopak asi budu prd platnej v tmavovýtrusnejch (křehutky, kropenatce, hnojníky, pečárky), vlláknice taky jdou jen mikro a s pavučincema je to katastrofa úplná :D

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 21:17, mipera, (Houby)

Koukám na fotky bělochoroše hořkého, mohl by to být on.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 20.10.2015 21:30, Herčus, (Houby)

ale mohlo by to být i kvantum dalších jiných bělochorošů, nebo i jiných rodů, těžko říct... já tohle rozhodně neurčim, jen si myslim, že to budě nějakej bělochoroš a nemá cenu podle fotek zkoumat, kterej by to mohl bejt, protože se z fotek stejně rozumnýmu řešení nedobereš

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní procházka, 22.10.2015 16:40, chorcheee(m), (Houby)

Podle mě normální mladý kořenovník sp. (už není jen vrstevnatý, ale 3 druhy).

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30