O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Marasmius curreyi, 20.07.2015 09:40, Hanýžka(m), (Houby)

Před časem tu byla diskuse ohledně Marasmius graminum a M. cureyi. Přečetla jsem si ji až teď a nedá mi to se nevyjádřit. Jako upoutávku k tématu jsem si dovolila vypůjčit si původní diskutovanou fotku, aby bylo jasno, o co v diskuzi šlo. Focená houba je Marasmius cureyi. M. graminum nebyla zatím v ČR nalezena.
Má jiné mikroznaky a oba jsou to dobré druhy, tak to je i uvedené v IF. To, že houba byla podle některých autorů synonymizovaná, to nehraje roli. IF i Mycobank jsou dobrou pomocí, ale musí se v něm umět číst. To, že je houba SENSU nějakých autorů synonymum totiž vůbec neznamená, že jde o stejnou houbu. Většinou zdánlivé (nebo i opravdové) zmatky vznikly tím, že původní popis houby je jen v makroznacích a ne zrovna podrobný, typem je obrázek a jak víme, to prostě často nestačí k dobrému určení. Proto se různí pozdější autoři domnívali, že houba na obrázku je něco, co našli, někteří zase, že je to něco jiného a tak jsou často mezi synonymy úplně odlišné druhy (mikroskopicky i molekulárně).
V tomto případě navíc až nedávno zjistil jeden z nejlepších světových odborníků na špičky Vladimír Antonín, že jde o 2 různé druhy a publikoval to např. v monografii "A monograhp of marasmioid and collybioid fungi in Europe" v roce 2010. Bylo by hezké, kdyby tento nález byl první v ČR, ale moc tomu nevěřím. Mikroskopický rozdíl je zřejmý, takže pokud by byla slušná položka do herbáře (více než 5 plodniček u takového mrňavce), tak na to s radostí kouknu pod mikroskopem. Pokud je hub méně, tak určit se to dá taky, ale nebude z toho položka pro herbář a pravděpodobnost radostného objevu je malá, ale v tomto suchu by člověk asi zmikroskopoval ledacos, co by jindy přešel bez zájmu. :-)

Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 10:11, alesjirsa(m), (Houby)

Díky moc za info. Momentálně už jsou bohužel ty špičky vyschlé, takže teď už to asi nepůjde. Ale kdyby třeba, až zaprší, opět narostly, možná bych je mohl zkusit dát pod mikroskop sám. Jen se chci zeptat: Jak se mikroskopicky tyto dva druhy liší a co se bude mikroskopovat ?

Re: Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 10:37, Patrik(m), (Houby)

Děkuju za bližší informace, všiml jsem si, že mám na svém webu špičku travinnou jako m. graminum a m. curreyi jako synonymum, tak si to opravím. Špičku travinnou jsem dával na mikroskopování panu S. Tutkovi spolu s dalšími druhy.

Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 14:39, alesjirsa(m), (Houby)

A tu jsi našel jinde než v ČR, když Hanýžka píše, že v ČR ještě nebyla nalezena ?

Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 16:23, Joska(m), (Houby)

Patrik ale píše o š. travinné...

Re: Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 16:25, alesjirsa(m), (Houby)

Však ano. Marasmius graminum, nepletu-li se, je špička travinná.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 20:58, Patrik(m), (Houby)

Je v tom zmatek, na houbareni.cz to mají dobře

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 21:56, alesjirsa(m), (Houby)

Vždyť tam je také špička travinná pod latinským názvem "Marasmius curreyi" a jako synonymum "Marasmius graminum" ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 23:23, b.gun(m), (Houby)

Tam zrovna mají ten český název nepřesně - pro Marasmius curreyi (která roste u nás) by měl být špička Curreyova, neboť historicky vžitý název špička travinná patří ke druhu Marasmius graminum (jehož nález u nás zatím nebyl potvrzen). Jak i z příspěvku Hanýžky výše vyplývá, nálezy v minulosti u nás zařazené pod špičku travinnou patří ve skutečnosti ke špičce Curreyově.

Sám jsem ji před několika lety fotil na trávě u rybníka a následně vložil na damyko pod názvem špička travinná (Marasmius graminum), jak bylo tehdy obecně zvykem. Až po nějakém čase jsem tuším na Checklist of the British Basidiomycota narazil na to, že je to ve skutečnosti jinak a že oním hojným a široce rozšířeným druhem je Marasmius curreyi. K pravé Marasmius graminum tam bylo myslím uvedeno, že prokazatelně potvrzena je jen z několika míst v Evropě a že její jméno bývá často nesprávně použito u Marasmius curreyi.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 21.07.2015 22:48, Patrik(m), (Houby)

Máš pravdu, dneska jsem ji dohledal v přehledu hub střední Evropy a taktéž tam je pod názvem špička curreyova.

Re: Marasmius curreyi, 20.07.2015 18:41, P.T.(m), (Houby)

Hanýžko, díky za perfektní vysvětlení, považoval jsem je taky za synonyma.

Re: Re: Marasmius curreyi, 21.07.2015 00:12, chorcheee(m), (Houby)

Děkuji Hanýžko za vědecký vhled (tady se to tolik nenosí), ukládám do paměti (určitě tím budu mít možnost někde někdy zamachrovat - a o to jde přec především ) a přidávám okřídlené "Aby se v to Antonín vyznal!" .

Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 21.07.2015 10:02, Hanýžka(m), (Houby)

Antonín se v tom vyzná, však to taky sám zjistil. Člověk si myslí, že houby se prostě nějak jmenují a dají se určit a ono prd. V každém rodě jsou zmatky, některé se vysvětlují, jiné se dál a dál zamotávají. Aleši, v mikroznacích je rozdíl hlavně v pokožce klobouku. Je to ale menší rozdíl než mezi kolodějem a kovářem, i mikroskopování chce cvik.

Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 21.07.2015 10:22, alesjirsa(m), (Houby)

Takže pileocystidy ?

Na cvik v mikroskopování mi bohužel chybí odborník, s kterým bych to dělal a prodiskutovával. Bez něj jsem zatím rád, že se mi pod objektivem vůbec objeví nějaký ten výtrus.

Re: Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 21.07.2015 18:24, Hanýžka(m), (Houby)

Jiný tvar buněk pokožky klobouku, dost špatně se to vysvětluje. Zkusím pohledat nějaké obrázky (pérovky), ale nebude to hned.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Marasmius curreyi, 22.07.2015 14:06, Hanýžka(m), (Houby)

Článek vyšel v časopise Mycotaxon XXXVI, strany 19-29, lze stáhnout na
http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/
Je tam i spousta dalších zajímavých článků a časopisů, doporučuji každému.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30