Marasmius curreyi, 20.07.2015 09:40, Hanýžka(m), (Houby)
Před časem tu byla diskuse ohledně Marasmius graminum a M. cureyi. Přečetla jsem si ji až teď a nedá mi to se nevyjádřit. Jako upoutávku k tématu jsem si dovolila vypůjčit si původní diskutovanou fotku, aby bylo jasno, o co v diskuzi šlo. Focená houba je Marasmius cureyi. M. graminum nebyla zatím v ČR nalezena.
Má jiné mikroznaky a oba jsou to dobré druhy, tak to je i uvedené v IF. To, že houba byla podle některých autorů synonymizovaná, to nehraje roli. IF i Mycobank jsou dobrou pomocí, ale musí se v něm umět číst. To, že je houba SENSU nějakých autorů synonymum totiž vůbec neznamená, že jde o stejnou houbu. Většinou zdánlivé (nebo i opravdové) zmatky vznikly tím, že původní popis houby je jen v makroznacích a ne zrovna podrobný, typem je obrázek a jak víme, to prostě často nestačí k dobrému určení. Proto se různí pozdější autoři domnívali, že houba na obrázku je něco, co našli, někteří zase, že je to něco jiného a tak jsou často mezi synonymy úplně odlišné druhy (mikroskopicky i molekulárně).
V tomto případě navíc až nedávno zjistil jeden z nejlepších světových odborníků na špičky Vladimír Antonín, že jde o 2 různé druhy a publikoval to např. v monografii "A monograhp of marasmioid and collybioid fungi in Europe" v roce 2010. Bylo by hezké, kdyby tento nález byl první v ČR, ale moc tomu nevěřím. Mikroskopický rozdíl je zřejmý, takže pokud by byla slušná položka do herbáře (více než 5 plodniček u takového mrňavce), tak na to s radostí kouknu pod mikroskopem. Pokud je hub méně, tak určit se to dá taky, ale nebude z toho položka pro herbář a pravděpodobnost radostného objevu je malá, ale v tomto suchu by člověk asi zmikroskopoval ledacos, co by jindy přešel bez zájmu. :-)