O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 17:42, alesjirsa(m), (Houby)

Navazuji na nedávný příspěvek, kde jsem pojednával o jehnědce březové, kterou jsem si určil z důvodu přítomnosti břízy, ale toto mínění mi potom vyvrátil Patrik. Dneska jsem se konečně dostal na lokalitu a vzal jsem pár vzorků na mikroskopování.
Takže jehnědka březová či jehnědka jívová ? Výtrusy elipsoidní, většinou se velikosti pohybovaly na 11 a 12 µm na délku a 6 µm na šířku, ale naměřil jsem i jeden, který měl 9 x 5 µm. Vřecka oktosporická. Dá se tedy určit z těchto znaků, o jaký druh se jedná ?

Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 17:45, Patrik(m), (Houby)

Ano dá, chvilku počkej a řeknu přesně, ale už teď vím, že betulicola to není, ta má menší askospory.

Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:19, Patrik(m), (Houby)

Tak jsem se k tomu dostal, jedná se o Ciboria caucus. Ten rozměr 12 um bych bral spíše jako raritní, kdybys provedl více měření, askospory by to mělo mít v rozmezí 7,5 - 11 x 4,5 - 6 um.

Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:21, alesjirsa(m), (Houby)

Ihm, takže jívová ? A určení je opravdu bezpečné, abych mohl případně přidat do atlasu ?
Vlastně asi máš pravdu, já si myslel, že to bylo 11,75, tak jsem to zaokrouhlil na dvanáct, ale teď mi dochází, že jsem se přepočítal a ta maximální velikost byla 11,25.

Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:27, Patrik(m), (Houby)

Určování je komplikované, nechcu to příliš rozebírat, ale s jistotou bych řekl, že jo.

Re: Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:30, Patrik(m), (Houby)

A jak to prosím tě měříš? Měření mikroskopických struktur by mělo být přesně alespoň na 1 - 2 um rozdíl, hlavně v takovémto případě to víc nejde. Jinak, mikrometrové pravítko se prodává cca za 1000 kč, měl by ses po něm někdy podívat.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:36, Tori(m), (Houby)

Anebo, pokud je kamera přidělaná napevno k mikroskopu a neodpojuje se, stačí kalibrovat jen jednou za čas (třeba za půl roku, rok) - v tom případě se dá sklíčko půjčit.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:44, alesjirsa(m), (Houby)

Je to takový nestandardní způsob. Měřím to přes Word (resp. přes OpenOffice), kde je pravítko. Když jsem jednou mikroskopoval lesklokorku ploskou, vyhledal jsem si její velikosti výtrusů a zároveň je změřil na tom pravítku a zjistil jsem, kolik je 1 cm na tom pravítku mikrometrů na mikrofotce. A od té doby to tímto způsobem přeměřuji, jiný lepší způsob bohužel zatím nemám, ale dosud mi tento způsob měření docela vycházel.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:47, Zdeno(m), (Houby)

Standard a standarta není totéž...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:50, alesjirsa(m), (Houby)

Dobře, díky, opravil jsem.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 20:29, Patrik(m), (Houby)

To by mohlo být dostatečné, např. když je u fotky měřítko, lze dopočítat jakýkoliv rozměr snadno a velmi přesně obyčejnou trojčlenkou.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 20:34, alesjirsa(m), (Houby)

Dobře, děkuji ti za určení.

Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 19:47, Tori(m), (Houby)

Btw, Patriku, u té tvé C. betulae - viděls tam nějakou ornamentiku na výtrusech, aspoň náznakem na obrysy? V originální diagnóze [C. betulicola] o tom nepíšou, ale Baral v roce 1985 psal o bradavčité ornam [u C. betulae]. V Czech Mycology není nic, jen jedna zmínka od Svrčka bez konkrétních údajů, a Nordic Ascomycetes uvádějí [u C. betulae] neskutečné rozmezí velikostí "7,5-16,5 x 3-6 μ". Podle čeho jsi ji určoval? (Nezpochybňuju určení, jen jsem si o ní chtěla něco přečíst a nic nenašla.)

Aha, pardon, teď koukám, že jsou 2 druhy, C. betulae a C. betulicola, ještě lepší. :D

Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 20:27, Patrik(m), (Houby)

Můj nález je betulicola, určoval jsem to podle jednoho klíče, kde jsou všechny druhy (zdroj neznám, odkaz jsem našel na nahuby.sk od jednoho mykologa), v klíči je jak betulicola, tak betulae, při určování musíme však brát v úvahu i velikosti vřecek, ale např. u caucus a amentacea jsou stejné. Problém je ještě k tomu v tom, že velikosti askospor a vřecek se u většiny druhů překrývají. Jo a s těmi bradavčitými askosporami si nejsem jistý, většina druhů rodu Ciboria je bradavčité nemá.

Re: Re: Re: Re: Jehnědka březová vs. jehnědka jívová, 28.02.2016 21:17, Tori(m), (Houby)

Poslal bys mi ten klíč prosím? Díky moc.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30