O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Merkur není jen planeta, 02.02.2014 15:56, gazela(m), (O přírodě)

Ahoj, dneska opět nehoubově. Jsme mimo hlavní sezónu a tak to snad projde, i když to bude tak trochu osobní.
Doma jsme byly dvě děvčata a se stavebnicí Merkur jsem se ve svém dětství nepotkala.

Re: Merkur není jen planeta, 02.02.2014 15:56, gazela(m), (O přírodě)

Ani později jako máma dvou dcer jsem nic podobného nesháněla.

To tehdy frčely vysavače na baterky, mixérky na kličku, minikuchyňky s mininádobíčkem apod, vrcholem štěstí a šikovnosti bylo sehnat panenku Barbí, Rubikovu kostku a hlavně céčka.

Velkou šancí byly Liberecké výstavní trhy, kde se daly sehnat lecjaké zázraky (třeba froté ponožky, to byl tehdy velký hit). A možná tam mohla být i stavebnice Merkur? To nevím...

Tehdy se nenakupovalo, tehdy se shánělo. Dnešní děti tento "sport" neznají. Oddělení hraček jsou všude plná o speciálních obchodech hraček ani nemluvím. Navíc hodně děti se doma posadí k počítači a mají vystaráno. Rodiče ani neprotestují, jsou v práci...

Jedna šikovná reklamka z Prahy uspořádala v nákupním středisku akci Merkur není jen planeta. Trvala téměř tři týdny a dnes končí. U stolů tam seděly děti a mnohé z nich se poprvé v životě mohly pokusit o výrobek vlastní konstrukce. Na stolech volně ležely dílky z Merkura, návody a náměty a kde došla vlastní šikovnost, pomohli ochotní zaměstnanci agentury.

Mezi děti občas zasedli i rodiče či prarodiče dětí a taky si ještě dokázali hrát. A s jakým nasazením

V další generaci už i u nás máme kluky. Jsou dva a je jim devět let. V pátek po vysvědčení jsme společně šli na tu merkuriádu. Všem se to líbilo a ani po třech hodinách nebylo snadné je dostat pryč. No a my máme tip na dárek

Re: Re: Merkur není jen planeta, 02.02.2014 17:38, karelzbrd(m), (O přírodě)

hezká připomínka pro nás starší a hezky shrnuto, jak je ta dnešní doba pro děti a jejich trávení volného času diskutabilní. Ale umím si představit, jak se kluci s merkurem vyblbli - není nad to, když dítě musí zapojit fantazii a pak si dokáže hrát i s něčím jiným než s počítačem. Náš šestiletý kluk taky hraje na PC hry, ale v pátek strávil celé odpoledne a večer vystřihováním a lepením domečků z papíru. Občas příjemně překvapí, Ale je to o nás, rodičích, na dobu to svádíme z pohodlnosti...

Re: Re: Re: Merkur není jen planeta, 03.02.2014 08:07, Kájinka(m), (O přírodě)

to nemusí být připomínka jen pro starší (teda pokud už taky nepatřím mezi ty starší), já na merkur taky moc dobře pamatuju a co sme se s nim nablbli

Re: Re: Re: Merkur není jen planeta, 03.02.2014 21:28, gazela(m), (O přírodě)

Taky si nemyslím, že je potřeba zatracovat PC hry. Děti určitě trénují postřeh a rychlost. I tyto vlastnosti se do života hodí.
A že děti umí překvapit, to je taky pravda. Já například byla v 39 letech babičkou a to jsem tedy koukala

Re: Re: Merkur není jen planeta, 02.02.2014 17:55, Zdeno(m), (O přírodě)

Merkur vskutku není jen planeta...Ví to i Áňa, eifelovka ji viditelně zaujala. I já, technický lempl, jsem šroubovával a dle příručky a vzorníku tvořil...Ten trénink fantazie a vidění světa se zcela jistě zužitkoval při nejdůležitější fázi vzniku slušné fotky, totiž vidění možného a orientace v prostoru...

Re: Re: Re: Merkur není jen planeta, 03.02.2014 22:42, gazela(m), (O přírodě)

Jednou jsem viděla na nějaké módní přehlídce na hlavě klobouk ve tvaru Eiffelovky. Áňa to zřejmě viděla taky a chce to zkusit

Re: Re: Re: Re: Merkur není jen planeta, 04.02.2014 22:02, Zdeno(m), (O přírodě)

To odpovídá, není žádný troškař a od všeho chce nejvíc...

Re: Re: Merkur není jen planeta, 02.02.2014 18:12, vlk(m), (O přírodě)

...u babičky - mamky - v Pustlu, bych možná nějaké zbytky Merkuru na půdě našel...tedy alespoň před 35 lety tam ještě byly...jó to byly časy...

Re: Re: Re: Merkur není jen planeta, 03.02.2014 22:38, gazela(m), (O přírodě)

No to je nedávno. Určitě tam ještě budou. Takové věci se nevyhazují

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30