Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit kategorie:

Re: Něco přidám., 01.12.2015 21:27, chorcheee(m), (O přírodě)
Črenorosol, že má být černorosol mi došlo, ale tečkovitý neznám
.

Re: Re: Re: Něco přidám., 01.12.2015 23:58, chorcheee(m), (O přírodě)
Také jsem o tom přemýšlel - má dost malé póry. Ale na druhou stranu jsem nenašel fotografii, kde by poloplástvový byl výrazně třásnitý na okraji klobouku. Také ta barva vrchu klobouku podle mne sedí více na plástvový.

Re: Re: Něco přidám., 01.12.2015 21:29, chorcheee(m), (O přírodě)
Asi outkovka francouzská. Mělo to rezavou dužinu?
Re: Re: Re: Re: Něco přidám., 02.12.2015 17:29, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jen doplním: Od podobné outkovky Trogovy se liší bělavou dužninou.

Re: Re: Re: Něco přidám., 01.12.2015 23:50, chorcheee(m), (O přírodě)
Hm, ten je zajímavý. Ale na pozdní mi to také nepřijde. Je to hodně malé a pozdní snad nemá "chlupatou nožičku". Takhle na některých fotkách na netu vypadají i dva vzácnější naše druhy pařezníků: P. ringens a P. violaceofulvus pokud mají vyvinutý třeň (což často nemají). Většinou mají ale tmavší lupeny. Nicméně jednoho ringense jsem našel na fotografii i s takto světlými. To by chtělo sebrat...

Re: Re: Re: Re: Re: Něco přidám., 02.12.2015 09:49, chorcheee(m), (O přírodě)
Asi to zbytečně komplikuji
. Zrovna v novém Hagarovi je pařezník jemný takto to žlutohněda. Problém je, že toto nevypadá na dřevo jehličnanu. Také je tam v náznaku vidět žraločí kůže, která by zas mohla napovídat toho pozdního. Tak prostě nevím. Třeba je to nový druh nebo mutant
.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Něco přidám., 02.12.2015 11:21, chorcheee(m), (O přírodě)
Pánové, tohle .podle mne pozdní fakt není. Třeň je (pokud dobře odhaduji ve srovnání s mechem nikoli 8-15 mm, ale tak 2-3 mm tlustý). Ale hádat se nemá cenu. Pošlu ještě fotografii MLZ, co na to řekne...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Něco přidám., 02.12.2015 11:31, chorcheee(m), (O přírodě)
Tak MLZ se také přiklání k pozdnímu. Ještě ty houby prostě neumím...

Re: Re: Něco přidám., 02.12.2015 10:32, houbomil-Klášterec(m), (O přírodě)
Pařezník pozdní.
Re: Re: Re: Něco přidám., 02.12.2015 17:38, alesjirsa(m), (O přírodě)
Připojuji se k ostatním: Jasný pařezník pozdní.

Re: Re: Něco přidám., 01.12.2015 21:33, chorcheee(m), (O přírodě)
Já bych jim říkal opeňky
.

Re: Re: Re: Něco přidám., 01.12.2015 21:39, chorcheee(m), (O přírodě)
Michal Mikšík už koukám potvrdil i u konkurence
. I outkovku francouzkou hledím, že nezávisle na mne navrhli. Jsou tam holt borci!

V bukovém opadu..., 01.12.2015 21:04, chorcheee(m), (O přírodě)

Re: Re: V bukovém opadu..., 01.12.2015 21:34, chorcheee(m), (O přírodě)
Tomu se mi nechce moc věřit. Bylo to 1/ velmi malé (klobouk tak 1,5 cm v průměru), 2/ nemělo kořínek a 3/ skoro bílé, jen vršek klobouku lehce dožluta.
Re: Re: Re: V bukovém opadu..., 02.12.2015 17:39, alesjirsa(m), (O přírodě)
Na penízovku kořenující se mi to také nezdá.

Re: V bukovém opadu..., 01.12.2015 21:04, chorcheee(m), (O přírodě)

Re: V bukovém opadu..., 01.12.2015 21:04, chorcheee(m), (O přírodě)

Re: Re: Re: V bukovém opadu..., 01.12.2015 23:32, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, je to špatně udělané. Ten list je na šikmo, takže aby byl ostrý celý, bylo by potřeba ještě více snímků. Kdyby to šlo jednou fotkou, bylo by to vše ostré i ze stacku. Otázkou je, zda je potřeba, aby bylo vše ostré. Zde je pro srovnání dílčí fotka, kde jsou jakžtakž ostré lupeny:

Re: ...omluva..., 01.12.2015 18:04, Zdeno(m), (O přírodě)
To nebyla kritika, ale můj názor na Honzíkovy fotky a následné bassetovy, které mi přišly působivější...Že dlouhodobě mám výhrady k Tvým fotkám je dáno jen mou snahou, aby to tady k něčemu vypadalo a to je základní motiv mých reakcí. Snad se zde vybudovala solidní úroveň, která přitahne další kvalitní přispívatele...Howgh...

Re: ...omluva..., 01.12.2015 22:57, Honzík(m), (O přírodě)
...Vlku,nemusíš se vůbec omlouvat.Pravděpodobně si za to můžu sám.Nejspíš jsem někdy v minulosti svým přístupem k fotografování tento doutnák vyrobil.No,a teďka se pod ním zajiskřilo.Takže se pokouším hasit,aby se to nerozhořelo víc.Samozřejmě mi nevadí jakýkoliv názor,akorát to srovnávání.A kór s Henrym.Ještě by mi zatrhnul ty zastávky na kafe doopravdy...
Howgh!

Re: ...tak..., 01.12.2015 08:29, Včelda, (O přírodě)
taky myslím, že to není potřeba řešit, ale když už se vlk ptal... Jinak chápu, že nestojíš o takové srovnávání. Na druhou stranu jestliže dáváš fotky na nějaký veřejný web chca nechca musíš počítat s případnou reakcí. To je jako bys chodil do školy a nestál o zkoušky a písemky, ale to k tomu prostě patří. 
Jinak samozřejmě u focení to není jako u běhu na 100 m, tam prostě někdo s časem 9,9 s drtivě porazí jiného s časem 11 s, pokud tedy neulil start nebo nedopoval. Což u fotek nehrozí, tam můžem sice relativně objektivně porovnávat a hodnotit technickou stránku věci, ale takový ten řekněme "umělecký" prvek je už dost subjektivní záležitost...

Re: Re: ...tak..., 01.12.2015 09:21, Honzík(m), (O přírodě)
...nojo,když se napíše "máš blbý barvy" nebo "je to rozmazaný,vošklivý,atd",tak mi to neva.Když ale se píše "máš blbý barvy jako tenhle",nebo "máš to horší než tenhle,tamhleten to má ale stokrát hezčí...",tak už je to o něčem jiném.Je to i svým svým způsobem nebezpečné a umí to ošklivé věci.Prostě "rozklepala se Ti ruka" nebo "nevzal jsi si blbý brejle" do toho nezatahuje nikoho jiného a většinou je to i vtipnější trefa...Ps: nebylo to kvůli Tobě...

Re: Re: Re: Re: ...tak..., 01.12.2015 19:01, Sley, (O přírodě)
Já do lesa nepojedu, já do lesa nepudu,
kdybych sem dal ňákou fotku, měl bych z toho ostudu 
Nenech si tu chuť vzít, chlape, byla by to škoda...
Lidičky, neblbněme... ačkoli jsme tu všichni zapálení houbaři a přátelé přírody vůbec, uvědomme si, že každého může vést k focení hub naprosto jiná motivace - např. já, když už něco vyfotím, tak pouze proto, abych pro sebe (nebo i pro jiné) zdokumentoval, co aktuálně tady a teď roste, popř. pozeptal se na určení, pokud si nevím rady (což bývá poměrně často
) Ale z výše uvedených důvodů se nesnažím o jakési "umění", tudíž nebudu poskakovat hodinu kolem houby s různými nasvěcovátky apod., jako kdybych fotil královnu Alžbětu
, na druhou stranu upřímně smekám před těmi, kteří ty fotky hub opravdu umí, a jejichž fota se nacházejí třeba ve zdejším atlase a je radost se na ně podívat.
Jinými slovy - plně souhlasím s dnešním příspěvkem Honzíka v 9:21. Byla by škoda se tady rozhádat, nemyslíte?

Re: Re: Re: ...tak..., 01.12.2015 11:49, TondazKralup(m), (O přírodě)
No když už jsme u těch fotek,o kterých to tady ostatně tak úplně není.Já to tedy rozseknu.Všechny jsou hnusný,protože mě se z několika desítek tisíc povedla pouze jedíná a tu jsem tady nepublikoval.Nevím,proč by se ostatním měly podařit lepší.

Re: Re: ...tak..., 01.12.2015 12:22, alesjirsa(m), (O přírodě)
Já jsem na něj narazil jen jednou, a to v Kryštofově Údolí, kde se mi nepovedl. Takže na mě někde ještě čeká. 

Re: Re: ...tak..., 01.12.2015 06:31, Tori(m), (O přírodě)
U řasnatek, které rostou na dřevě, mají zamlada hladký a pozdějí potrhaný okraj, vločkatou vnější stranu, a barvy buď takhle světlounce hnědé uvnitř i venku (foto), anebo u starých plodnic i hnědý vnitřek a bělavou a trochu olysalou vnější stranu (foto) - tak u těchto řasnatek se zkuste podívat i zboku, jestli nemají zřetelný krátký třeň (foto). Mohla by to být řasnatka krátkonohá (Peziza micropus), která by snad měla být určitelná i makroskopicky. Máme pár fotek i v atlase, starší plodnice toho druhého typu (fotky jsou trochu barevně zatónované).

Re: Re: Re: ...tak..., 01.12.2015 07:39, Honzík(m), (O přírodě)
...nožičku jsem hledal a nenašel.Ta větší měla 3-4cm v průměru,tak nevim jestli to ještě nevyroste.Bříza asi jako pomůcka taky nebude k ničemu, a v atlasech co mám já(velký atlas hub,a horší) tomu neodpovídá nic.Na dvouch čtverečních km jsem je viděl na třech místech a víc nevim...

Re: Re: Re: Re: Re: ...tak..., 01.12.2015 22:58, Tori(m), (O přírodě)
Diky moc za info, nenapsal k tomu i zdroj? No, zkusim pohledat. Jinak co se substratu tyka, tak na to se pry u rasnatek neda uplne stopro spolehat, obcas muzou vyrust drevni druhy na zemi apod. (nebo nejak tak to psal Hohmeyer ve svem klici). Sorry za absenci diakritiky, pouzivam novy stroj, tak jsem rada, ze jsem rozbehala podstatnejsi veci.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...tak..., 02.12.2015 14:29, Herčus, (O přírodě)
zdroj nenapsal, ale byla to pro mě jedna z mála potěšujících informací co se týče nomenklatury, protože jsem zastáncem věci zjednodušovat, než je komplikovat... Když se řeklo Hřib, každému vyskočilo Boletus a to už dnes taky není pravda
. Za diakritiku se neomlouvej
, to dnes už snad každý toleruje 

Re: Re: Dobrý večer, , 30.11.2015 22:53, TondazKralup(m), (O přírodě)
zajímavej pohled

Re: Re: Dobrý večer, , 01.12.2015 12:17, alesjirsa(m), (O přírodě)
Pěkná sada.

Re: ...jen tak.., 30.11.2015 22:55, Včelda, (O přírodě)
je to řekl bych celkem vyrovnaný, ale kdybych se měl pro jednu rozhodnout, tak by vyhrál asi Honzík. Ačkoli to slunce v pozadí nemám rád, tady je ještě relativně snesitelný (když vezmu v úvahu některé jiné fotky), je tam o něco lepší ostrost (všechny klobouky jsou víceméně ostré), a i díky stromům vzadu mi to přijde o něco málo lepší kompozičně.

Re: Re: ...jen tak.., 30.11.2015 20:01, karelzbrd(m), (O přírodě)
obě fotky jsou dokonalé, jen ta Honzíkovo má zkreslené barvy právě kvůli tomu fotografování proti slunci - proti světlu, protože to prostě oblbne foťák. Zbývá si s tím pohrát, tím neříkám, že Honzíkovo fotka je horší.

Re: Re: Re: ...jen tak.., 30.11.2015 20:11, karelzbrd(m), (O přírodě)

Re: Re: Re: Re: ...jen tak.., 30.11.2015 21:02, karelzbrd(m), (O přírodě)
led lampička je dobrej pomocník, však víš, že ji taky používám.

Re: Re: ...jen tak.., 01.12.2015 09:02, vevanek, (O přírodě)
Co to je za blbost chtít porovnávat fotky dvou fotografů ... která je hezčí. Porovnat se dají po technické stránce (a tomu nerozumím), ale ne, která je hezčí. Každý fotograf vidí fotografovaný objekt jinak a dává do fotky svoje nápady.
Porovnat se dají dvě fotky jednoho fotografa - třeba různé způsoby úpravy.
Krása je jen subjektivní pocit. Co se líbí mně, nemusí se líbit tobě.