O houbách

Vosnatka červená
Metatrichia vesparium (Batsch) Nann.-Bremek. ex G.W. Martin & Alexop. (1969)

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: velmi hojné | Upravit

Vosnatka červená
Autor fotografie: chorcheee

Období růstu: leden - prosinec

Plodnice

Říše: Amoebozoa - měňavkovci, kmen: Mycetozoa - hlenky, třída: Myxomycetes - vlastní hlenky, řád: Trichiales - vlasatkotvaré, čeleď: Trichiaceae - vlasatkovité, rod: Metatrichia - vosnatka.

Plodnice typu sporokarpů 0, 5-4mm vysokých a 0, 4-0, 8mm silných jsou většinou uspořádany v charakteristických shlucích (nepravých aetháliích), často se srůstající stopkou(viz fotografie mladého stadia ve společnosti houby Flammulaster muricatus), nejprve černé, později světlejší, vyrůstají z temně rudého až černého plazmódia, po kterým zůstává na bázi podobně zbarvený hypotalus. Peridium za mlada iridiscentní, později okrové až hnědé, praská nepravidelně v horní polovině, zatímco ve spodní polovině z něj zůstává kompaktní kalíšek. Elatery i výtrusný prach jsou v mase cihlově až sytě červeně zbarveny.

Mikroskopické znaky

Elatery (pojem používaný pro vysoce diferencované kapilicium u řádu Trichiales)sestává ze 3 až 4 paralelně vinutých vláken, pravidelně osténkaté, na konci poměrně náhle zašpičatělé v úzký osten. Výtrusy skoro kulovité 9 - 13 µm široké, pravidelně hustě osténkaté. Jednotlivě se pod mikroskopem v procházejícím světle jeví elatery i výtrusy hnědé.

Biotop

Běžný druh rostoucí na silně rozloženém dřevě (patrně převážně listnáčů), často ve společnosti mechorostů. Hojnější je v oblasti teplomilné květeny, ale mé nálezy jsou z mezofytika.

Možnost záměny

Podobná vosnatka kvítkovitá (Metatrichia floriformis) má neostnité elatery spíše okrové až hnědorezavé, než červené, které se ke konci postupně zužují (nikoli v úzký jasně odlišený osten).

Další zajímavosti a postřehy

Vyprázdněné kalíšky sporokarpů (s vypadanými výtrusy a elatery) připomínají vosí plástev což dalo rodu jméno. Elatery jsou hygroskopická vlákna, která pomáhají šířit výtrusy.

Vědecká/lidová synonyma

Dříve se řadila do rodu Hemitrichia - H. vesparium (Batsch) Macbr.

Význam

Roste sice na rozkládajícím se dřevě, ale k jeho rozkladu přímo nepřispívá. Živí se - jako všechny hlenky - dravě; pohlcuje bakterie, kvasinky a jiné mikroorganismy v substrátu a na jeho povrchu.

Literatura a zdroje

Macbride TH. The North American Slime-moulds. The Macmillan Company London, Ltd. , second edition, 1922.

https://www.disjunctnaturalists.com/myxo-species/index. htm



+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30