O houbách

Houbové recepty

+ Přidat nový recept

Směs hub
Bedla vysoká
Čirůvka dvoubarvá
Čirůvka havelka
Čirůvka májovka
Hlíva ústřičná
Houževnatec jedlý
Hřib smrkový
Hřib žlutomasý
Kačenka česká
Liška obecná
Muchomůrka růžovka
Rosolozub huspenitý
Ryzec peprný
Ryzec smrkový
Ryzec syrovinka
Sírovec žlutooranžový
Smrž jedlý
Smrž obecný
Strmělka mlženka
Stroček trubkovitý
Václavka obecná
Václavka smrková
Vatovec obrovský

Počet receptů: 65

Houbáky

Houbáky

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: V podstatě se dají použít všechny jedlé houby, snad kromě sírovce. Ale nezkoušel jsem to. Další ingrediencí je máslo, olej, dobře vyuzená, nebo ..

Pikantní václavky

Pikantní václavky

Doba přípravy:

Ingredience: Talíř klobouků václavek (nejlépe smrkovích) 2 lžíce sádla pórek list salátu rajčata paprika česnek sójová omáčka grilovací ..

Nepravé ústřice

Nepravé ústřice

Doba přípravy:

Ingredience: plodnice rosolozubu huspenitého chléb citron máslo sůl

Nadívané smrže

Nadívané smrže

Doba přípravy:

Ingredience: 10 smržů(nejlépe obecných, ale můžete i jiné) 2 vejce 100 g mletého masa 1 sklenice sladké smetany 1 rohlík 2 lžíce mléka muškátový ..

Husí krev ze stročku

Husí krev ze stročku

Doba přípravy:

Ingredience: 200 g stročku trubkovitého 1 vejce kroupy cibule kari kmín olej sůl pepř

Havelky v mističkách

Havelky v mističkách

Doba přípravy:

Ingredience: 400 g čirůvek havelek 30 g sádla 1 cibule silnější plátky neoloupaného(!) salámu olej pepř sůl

Škvarky z růžovek

Škvarky z růžovek

Doba přípravy:

Ingredience: 600 g růžovek 200 g oleje kmín sůl

Růžovky na pórku s křenem

Růžovky na pórku s křenem

Doba přípravy:

Ingredience: 200 g růžovek 100 g oleje 5 vajec 3 menší pórky křen kmín kari sladká paprika pepř sůl

Chuťovky pro unavené hosty

Chuťovky pro unavené hosty

Doba přípravy:

Ingredience: 4OO g zavináčů 200 g hub naložených ve sladkokyselém nálevu 2-3 feferonky kolečka cibule olej pepř

Hříbky s křenem

Hříbky s křenem

Doba přípravy:

Ingredience: 500 g hříbků 100 g tatarské omáčky 2 lžíce strouhaného křenu petrželka sůl

Houby s rajčaty

Houby s rajčaty

Doba přípravy:

Ingredience: Směs hub rajčata tuk cibule mouka dvě lžíce sekané petrželky sůl

Houbové chlebíčky s medem

Houbové chlebíčky s medem

Doba přípravy:

Ingredience: Kloboučky hub veka kremžská hořčice máslo med pepř sůl

Houbové hranolky

Houbové hranolky

Doba přípravy:

Ingredience: 400 g masitějších hub 400 g tuku 2 lžíce strouhanky 1 vejce sůl

Hermelínové párátka

Hermelínové párátka

Doba přípravy:

Ingredience: 300 g hub (nejlepší jsou bedly) máslo tlučený kmín špetka čili sůl 300 g hermelínu mouka vejce strouhanka olej

Dvoubarvé náduvky

Dvoubarvé náduvky

Doba přípravy:

Ingredience: 300 g čirůvky dvoubarvé 3 vejce 70 g hladké mouky máslo mléko bazalka zázvor pepř sůl

Bedlové kuličky s nivou

Bedlové kuličky s nivou

Doba přípravy:

Ingredience: 300 g bedel 200 g sýru niva 250 g tvarohu 50 g másla 5 ořechů 1 lžíce koňaku citronová kůra zelené papriky a kapie mletá sladká ..

Bedlové hrozinkové kloboučky

Bedlové hrozinkové kloboučky

Doba přípravy:

Ingredience: Kloboučky z malých bedel 50 g hrozinek bílek těsto na obalení tuk sůl

Babkové rohlíčky

Babkové rohlíčky

Doba přípravy:

Ingredience: Máslo hřib žlutomasý cibule mletý pepř sůl kmín bramborové těsto vejce strouhanka tuk

Matjesy z májovek

Matjesy z májovek

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: 1 kg májovek 2 větší cibule 3 bobkové listy 3 kuličky nového koření 10 kuliček celého pepř sůl olej

Omáčka z kačenky české

Omáčka z kačenky české

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: Kačenka česká, cibule, olivový olej, máslo, kvalitní bílé, nebo růžové nasládlé víno, smetana, petrželová nať, pažitka, pepř a sůl.

Sýrové syrovinky

Sýrové syrovinky

Doba přípravy: 20 min.

Ingredience: ryzec syrovinka, sádlo, cibule, tvrdý sýr, vejce, sůl, kmín, pepř (dle chuti)

Vatovec s bylinkami

Vatovec s bylinkami

Doba přípravy: 20 minut i s přípravou

Ingredience: Cibule, česnek, sůl, pepř, čerstvá chilli paprička, máslo, provensálské bylinky, adžika, vatovec, a přílohu. Já zvolila rýžové nudle.

Hlívová dršťková polévka

Hlívová dršťková polévka

Doba přípravy:

Ingredience: Hlíva, cibule, vývar, olej, sůl, pepř, česnek, majoránka, kmín, rajský protlak a nebo červená paprika

Houby smažené v troubě

Houby smažené v troubě

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience: Houby, strouhanka, mouka, vajíčko, sůl, máslo.

Těstoviny se smrži

Těstoviny se smrži

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience: Smrže, máslo, kvalitní těstoviny, medvědí česnek, niva, sůl, pepř

Houbová huspenina / sulc /

Houbová huspenina / sulc /

Doba přípravy: 3 hodiny

Ingredience: Vepřové nožičky /2-4-dle velikosti/. Mrkev,cibule,hrášek. Kyselé houby. Celý pepř, nové koření, bobkový list /pokud nejsou součástí nálevu/.

Houbový tatarák

Houbový tatarák

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: Já jsem použil boltcovitku ucho Jidášovo a penízovku sametonohou, takže vznikl pokrm nejen chutný, ale i veskrze zdravý. Ale lze samozřejmě použít i ..

Houbové rizolety se špenátem

Houbové rizolety se špenátem

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience: palačinkové těsto (hladká mouka, vejce, mléko, sůl) Směs hub (já použil opeňky) se zeleninou (hrášek + kořenová zelenina), cibule. Špenát ..

Ryzce na slanině

Ryzce na slanině

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: Ryzce peprné, slanina, drcený kmín, sůl.

Hlívové mikado

Hlívové mikado

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: Hlíva, tvrdý sýr, vejce, mouka, sůl, olej na smažení

Roštěná na houbách

Roštěná na houbách

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience: Hovězí plátky, cibule, sušené bílé hřiby, olej, hladká mouka, sůl, pepř.

Houbový salát - nakládaný

Houbový salát - nakládaný

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience: 80 - 90 dkg hub 30 dkg cibule 45 dkg paprik 25 dkg rajského protlaku 8 lžic oleje 8 lžic cukru 2 lžíce soli 1 dcl octa Nálev: 2 dcl vody, 3 celé ..

Houby v octovém nálevu

Houby v octovém nálevu

Doba přípravy: Podle množství zpracovávaných hub

Ingredience: Nálev: 0,25 l octa, 0,75 l vody, 2 dkg soli, 5 dkg cukru, 8 tablet umělého sladidla 1 bobkový list 1 hřebíček 4 kuličky nového koření 15 ..

Májovky na smetaně

Májovky na smetaně

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: Smetana, sůl, pepř, cibule, kousíček másla a májovky :-)

Masíčko, černohlávci a brambůrky

Masíčko, černohlávci a brambůrky

Doba přípravy: dle zvolené přílohy

Ingredience: Masíčko a černohlávci jsou hotový hned. Takže doba přípravy záleží na zvolené příloze. - masíčko (já zvolila krkovičku) - sůl, pepř, ..

Ryzcová omáčka

Ryzcová omáčka

Doba přípravy: cca 20 minut

Ingredience: Klasická úprava ryzců: - nadrobno nakrájená cibulka - ryzce - máslo (sádlo) - sůl, pepř - bílé víno - smetana

Pappardelle s liškami

Pappardelle s liškami

Doba přípravy: max 25 minut

Ingredience: Velice jednoduchý a chutný receptík. Pappardelle - koupíte nebo vytvoříte vlastní (při domácí výrobě se čas přípravy pokrmu prodlužuje) - ..

Houbový pekáček

Houbový pekáček

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience: přiměřené množství pevných hub - hříbků, podhříbků, ne žádné měkké babky nebo kačenky - podle velikosti pekáčku anglická nebo ..

Houby v octo/víno-olivovém nálevu

Houby v octo/víno-olivovém nálevu

Doba přípravy: 1-2 hodiny

Ingredience: tvrdé houby (hřiby, křemenáče, kozáci, strakoši, lišky, ryzce, holubinky, hlíva apod.) víno ocet olej (olivový, kukuřičný, ..

Francouzské zapečené brambory od basseta

Francouzské zapečené brambory od basseta

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: vařené brambory houby - v tom případě předvaření kováři moravské uzené jarní cibulka chřest - mírně ..

Kačenky na topince

Kačenky na topince

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: Očištěné kačenky české, chleba na topinky, špek, olej nebo sádlo, vejce, sůl, pepř, pažitka (medvědí česnek)

Bramboráčky s hlívou a medvědím česnekem

Bramboráčky s hlívou a medvědím česnekem

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience: brambory česnek mouka vajíčko majoránka trochu mléka pepř sůl hlíva ustřičná (ryzce, lišky, stroček trubkovitý) máslo česnek medvědí

Houby v těstíčku alá Jamie Oliver

Houby v těstíčku alá Jamie Oliver

Doba přípravy: 20 min

Ingredience: 125 ml hladká mouka 1 dcl piva 1/2 kypřícího prášku 2 vaječné bílky ve formě sněhu sůl hlíva ustřičná (nebo jiné tvrdé houby, ..

Zavináče z hub

Zavináče z hub

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: 2 kg mlženek,čirůvek,hlív nebo žampión 15 kuliček celého pepře 1 l vody 1 hřebíček ½ l octa 2 bobkové listy 2 lžíce soli 1 ..

Volské oko s lanýži

Volské oko s lanýži

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience: Na tuhle mňamku potřebujeme: vejce máslo sůl lanýž

Pečenáče ze sírovce

Pečenáče ze sírovce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: Sírovec žlutooranžový, Hl. mouka, Vejce, Mléko, Strouhanka = trojobal (to je jasnačka snad každému) Domácí sádlo z pašíka Nálev: ocet, voda, ..

Řízky z Vatovce

Řízky z Vatovce

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: Velice jednoduchý a rychlý recept. Budeme potřebovat: - mladou plodnici vatovce - sůl, provensálské bylinky, grilovací koření - vajíčko - ..

Pečené václavky se smetanovým křenem

Pečené václavky se smetanovým křenem

Doba přípravy: 30min

Ingredience: Václavky, olej, sůl, smetanový křen

Kačenky na rychlo

Kačenky na rychlo

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience: - kačenky - sůl, kmín - máslo

Hlívové matesy

Hlívové matesy

Doba přípravy: samotný pokrm je rychlý, ale musí se nechat uležet

Ingredience: Tentokrát musím uvést i množství surovin. - 1kg hlívy - 0,5kg cibule - 5ks bobkového listu - 10 kuliček nového koření - 10 kuliček pepře - ..

Houbové rizoto

Houbové rizoto

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: Na tento pokrm uplatníme: - cibule - sůl, pepř - uzené maso (já použila uzené krůtí) - šii-take (nebo na co máte chuť) - rýže - česnek ..

Kačenková omeleta

Kačenková omeleta

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience: Na takovou mňamkózní omeletku potřebujeme: - kačenky - vajíčko - sůl, kmín - bylinky (pažitka) - kousíček másla

Chřestový krém s kačenkami

Chřestový krém s kačenkami

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience: 1000g chřestu 300g kačenek (smržů) 250ml šlehačky 50g másla 50g taveného sýra 3 lahůdkové cibulky nebo jedna větší cibule 2 bujońy trocha ..

Zapečená krkovice na kačenkách

Zapečená krkovice na kačenkách

Doba přípravy: dle jakosti masa hodinku, hodinku a půl

Ingredience: Kačenky české, vepřová krkovice (plátky), maličko oleje, bobkový list, nové koření, jalovec, majoránka, sůl

Grilované Portobello

Grilované Portobello

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: Zahájili jsme grilovací sezónu a tak tu mám jednu lahůdku :-) - portobello - sůl, pepř, drcený kmín - olivový olej - piniové oříšky (lze ..

Jarní salát (z májovek)

Jarní salát (z májovek)

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience: Velice rychlá, snadná a na ingredience nenáročná záležitost: - 400 g drobnějších plodnic čirůvky májovky - 200 g šunky (poměr lze změnit dle ..

Pizza

Pizza

Doba přípravy: 25 minut

Ingredience: Samotná pizza je rychle udělaná a rychle upečená. Časová náročnost spočívá v tom, že těsto by mělo delší dobu odpočívat, nejlépe přes noc. ..

Hubník

Hubník

Doba přípravy: 15 minut + pečení

Ingredience: Hubník je velice rychlé a dobré jídlo. Dá se použít jako předkrm, hlavní jídlo, ale i jako tečka po obědě :-))) - starší rohlíky asi tak 6 ..

Vepřové na houbách

Vepřové na houbách

Doba přípravy: přibližně 2 hoďky

Ingredience: Je mnoho způsobů jak uvařit maso na houbách. Já mám tento. - vepřové maso (měla jsem 4 plátky) - větší cibule - sušený hřib smrkový, ..

Špagety, zelenina, oříšky a houby

Špagety, zelenina, oříšky a houby

Doba přípravy: půl hodinky

Ingredience: - z nedostatku čerstvých hub - zamražené třeně Kačenek českých, ovšem gusto by určitě byly čerstvé smrže nebo třeba mladé holubinky ..

Kuskus  s houbami

Kuskus s houbami

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience: Dnes si připravíme houbový kuskus, opět tu máme spoustu možností vlastní inovace a přizpůsobování podle chuti (aneb co dům dá). kuskus, olej, ..

Kotlety s hlívou

Kotlety s hlívou

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience: 0,5 kg hlívy ustřičné 0,5 kg kotlet, ramínka či kýty 2 cibule (lze i pórek) 1 paprika grilovací koření (Vaše oblíbené) pepř sůl

Huspenina z hlívy ustřičné

Huspenina z hlívy ustřičné

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience: 1kg hlívy ustřičné 1 větší vepřové koleno, nic nebrání tomu ho nahradit odpovídajícím počtem nožiček 2 větší mrkve 1 palička českého ..

Pekáček

Pekáček

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Ingredience: Recept je určen pro dvě osoby nebo pro čtyři s tím, že ta čtyřka bude ve výsledku skoro hladová. Původ receptu je z Itálie, ale byl plně adaptován ..

Houbový závin z pivního těsta

Houbový závin z pivního těsta

Doba přípravy: cca 80 minut

Ingredience: náplň: cibule, chilli papričky, olivy, směs sušených hub, tvrdý sýr, česnek, kečup na potření těsta, sůl, pepř, kmín, vejce na pomašlování, ..