O houbách

Huspenina z hlívy ustřičné

Hlíva ústřičná | | basset(m) | Předkrm | 2 hodiny |

Doporučit (Doporučeno: 3x)

Huspenina z hlívy ustřičné

Ingredience

1kg hlívy ustřičné
1 větší vepřové koleno, nic nebrání tomu ho nahradit odpovídajícím počtem nožiček
2 větší mrkve
1 palička českého česneku
nové koření
bobkový list
černý pepř
(pokud se nezdaří vývar, tak jeden sáček potravinářské želatiny)

Postup

Nejprve v zimě, nejlépe den po Třech králích v dešti a za občasného sněžení, vyrazíte s Kájínkou a Forestem na hlívu ustřičnou (nesmíte přitom hledět na kopce ani na strže). Doporučení: hlíva se v takovém případě hledá od země až po několikametrovou výšku a co možná na nejnemožnějším místě. Protože by huspenina jenom z hlívy asi nebylo to pravé, tak zakoupíte sobě (zdůrazňuji sobě) vhodně velké vepřové koleno. Já pořídil radši dvě, protože vepřové zeleniny není nikdy dost. Jo abych nezapomněl na tu zeleninu. Pořiďte asi dvě větší mrkve. Výsledná huspenina bude poněkud jemnější a zároveň na příští myko vycházce bude vidět houbu ještě předtím, než vyroste. Nezapomeňte na pár stroužků utřeného česneku, aby všichni okolo Vás i druhý den věděli, jaká to byla bomba předchozí den k večeři.

Pokud neumíte sám nebo sama vařit, požádejte druhou polovičku, se kterou žijete v jednom bytě, aby nejprve uvařila koleno i s kůží v papińáku s přidáním nějakého toho koření jako například bobkový list, černý pepř, nové koření. Pokud se vám všechna voda vyvaří, nezoufejte a pořiďte si trochu potravinářské želatiny. Stejný postup provedete i s hlívou ustřičnou. Obé pak po vychladnutí, jak maso tak hlívu, nakrájíte na větší kousky. Koření pečlivě vyberte, neboť takový celý pepř ve výsledku by Vám mezi zuby nepůsobil ve finální spotřebě nic nového k chuti, vše totiž již dávno zanechal ve vývaru. Nesmíte zapomenout, že vývar z masa si musíte ponechat.

K finalizaci tvaru pokrmu použijte vhodnou nádobu - bábovkovou mísu, srnčí hřbet, pekáček vhodného rozměru. Všechny ingredience promícháte, pak zalijete vývarem z masa. Nezapomeňte osolit. Výsledek přemístíte do připravené nádoby a uklidíte do chladna. Pokud to vydržíte do druhého dne, bude to super. Huspenina se podává mírně popepřená pepřem s chlebem nebo bez. Aby Vám nikdo nezcizil očekávaný dlabanec, usadíte v blízkosti svého psa. Blízkostí se v tomto případě myslí taková vzdálenost, aby pes nebyl u vidličky dříve než Vy. K pití nebudu doporučovat nic, protože se už do Vás stejně po celé "bábovce" možní ani nevejde.

Fotografie uživatelů:

Přidat vlastní fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času

hlívová huspenina, 01.03.2012 23:31, dagmar

Jednou mě řezník-kuchař doporučil dávat do sulců ždibek octa, že mají výraznější chuť a líp vypadají (dát do vývaru a nechat přejít varem). Osvědčilo se mi to i v houbové huspenině.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30