O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Minulý týden 1, 06.06.2016 21:25, Tori(m), (Houby)

Přidám nějaké z minulého týdne z Litovelského Pomoraví ... Byla jsem zkontrolovat lokality, kde jsem před dvěma lety skoro přesně v týž den sbírala různé neurčené askouše (neurčené zčásti kvůli nezkušenosti, zčásti pro nezralost plodnic). Chřapáč Quéletův, jehož fotka za nic nestojí, tentokrát nebyl zarostlý plísní, takže můžu aspoň dokladovat lokalitu. Další chřapáče (costifera + crispa) se zatím neukázaly, na druhý je i ještě brzo. Tak aspoň konečně určené zvonkovky žlutavé (Tarzetta catinus), na chlup na stejném fleku co tehdy. Na plodnicích je pěkně vidět znak, který jeden francouzský mykolog považuje za typický pro tento druh a má na to lehce sprostou mnemotechnickou pomůcku - totiž perforované dno apotecia.

Re: Minulý týden 1, 06.06.2016 21:25, Tori(m), (Houby)

U velké plodnice byl taky po odhrabání hlíny pěkně vidět "nohatý" třeň, u mladých ještě málo vyvinutý.

Re: Minulý týden 1, 06.06.2016 21:25, Tori(m), (Houby)

Nějací dobří lidé nechali v lese neskutečné množství štěpky. V zimě asi 2014 se tam (v území mokřadní PR) vykácelo dost stromů, bohužel místo aby je nechali ležet ladem anebo odvezli prodat, tak je namleli a rozsypali různě okolo. Rostlo na ní docela hodně plodnic téhle řasnatky, velikosti 3–8 cm, jinak nic a asi tam ani nic moc jiného nevyroste. Měla by to být řasnatka měnlivá (Peziza varia), všechny znaky sedí až na jediný - přítomnost gelovitého obalu okolo výtrusů -, o kterém jsem u tohoto druhu zatím nenašla zmínku v literatuře. Nicméně je to znak, který byl dříve velkou měrou přehlížen, resp. z důvodu převažující metodiky (mikroskopování exsikátů a/nebo preparáty v 3% KOH místo ve vodě) ani být vidět nemohl, protože obaly se v KOH rozpouštějí.

Re: Re: Minulý týden 1, 08.06.2016 18:57, Tori(m), (Houby)

Tak nakonec to asi P. varia neni, řekli mi na ascofrance, spíš prý někde okolo P. vesiculosa... No, trochu jsem si užila srandy s hnědýma řasnatkama a teď se zas půjdu věnovat něčemu nadějnějšímu, třeba kosmatkám.
update: třetí odborník (-ce) to vidí na "tu neurčenou řasnatku z naší molekulární studie, která je pod písmenem c" ... proč nejsou všechny rody jednoduchý jak Melastiza?

Re: Minulý týden 1, 06.06.2016 21:25, Tori(m), (Houby)

Jinak se našly štítovky žluté, jeden suchohřib plstnatý, jeden kozák, a mrtě nějakých pečárek, které sice měly hranatý klobouk jako p. zápašná, leč poškrábáním nežloutly ani nesmrděly. No, nechala jsem je tam a radši si vyfotila hlenku.

Re: Minulý týden 1, 06.06.2016 21:25, Tori(m), (Houby)

A na závěr jednu pěknou ropuchu. Nejdřív jsem si libovala, jak je pěkně nehybná, že mě nechá rozložit stativ, vyfotit na delší čas a ani nemrkne. Až doma jsem si ale všimla, že mi potvora celou dobu ukazovala, co si myslí o vlezlých fotografkách, co nenechají žabu v klidu odpočívat.

Re: Re: Minulý týden 1, 07.06.2016 15:21, Pavla, (Houby)

Fuckt, že jo ...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30