Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Seminář ve Skalách u Teplic nad Metují 2.část, 25.04.2016 19:23, alesjirsa(m), (Houby)
Dnes přidám houbové nálezy ze sobotní vycházky:
Smrž obecný jedlý (Morchella esculenta f. vulgaris)
Re: Seminář ve Skalách u Teplic nad Metují 2.část, 25.04.2016 19:23, alesjirsa(m), (Houby)
Re: Seminář ve Skalách u Teplic nad Metují 2.část, 25.04.2016 19:23, alesjirsa(m), (Houby)

Re: Re: Seminář ve Skalách u Teplic nad Metují 2.část, 25.04.2016 20:09, Patrik(m), (Houby)
Na Hymenoscyphus mám určovací klíč, jen nechápu pojetí druhu Morchella esculenta f. vulgaris. Dle Index fungorum to tak opravdu je, avšak mnohá literatura s tím moc nesouhlasí. Kde je tedy pravda? Já bych to nadále označoval jako Morchella vulgaris.
Re: Re: Re: Seminář ve Skalách u Teplic nad Metují 2.část, 25.04.2016 20:32, alesjirsa(m), (Houby)
Hele, kdybych to měl určovat já, tak by mi to přišlo jako normální Morchella esculenta, ale mykologové tento druh nazvali jako Morchella esculenta f. vulgaris, takže to je asi nějaké nové pojetí toho smrže jedlého.

IF, 26.04.2016 08:28, Hanýžka(m), (Houby)
"Mykologové tento druh nazvali" - zapomněl jsi dodat "někteří" - kéž by existovalo jednotné, jasné a pravdivé pojetí na všechny houby, to by byl v mykologii pořádek - hezká utopistická idea (taky jsem na ni věřila, když jsem nastupovala do poradny). Nepovažuj Index fungorum za jediné platné východisko, kolikrát jsou tam pěkné kraviny (tím, že funguje i jako skoro nerecenzovaný časopis, takže tam může kombinovat každý neználek podle svých dojmů, dlouhých výzkumů ani hlubokých taxonomických znalostí zde netřeba a často je to žalostně vidět). Osobně dávám často přednost Mycobanku a tam i ukládám názvy nových druhů (číslo z MB nebo IF je potřeba před vyjitím článku o jakémkoliv novém druhu. Po vyjití článku se druh s číslem "zviditelní" všem. Výjimkou je, pokud rovnou nový druh někdo popíše v IF - ušetří si mnoho práce na článku, ale tím, že není recenze, se mohou popisovat věci dávno známé, neznámé jen autorům "nového" druhu a můžou tam být pitominy různého druhu. Recenzemi se člověk hodně naučí.).

Re: IF, 26.04.2016 14:34, Patrik(m), (Houby)
To máš pravdu, stačí se podívat na rod Leptosphaeria- já už sice nějaký svůj výpis druhů mám, takovou tu kostru pro určovací klíč, ale spoustu druhů uvedených na IF jsem vynechal - hlavně druhy, u kterých není ani uveden původní popis nebo ty, u kterých je pouze stránka, na které je daný druh uveden ve formě název taxonu, kdo ho "popsal" a na čem. Takový "popis" já opravdu neuznávám. Není tam totiž ani uvedeno, kde je ten "popis" (neboť podle mě ani neexistuje) a na jiných webech či zdrojích daný druh nenaleznete.