O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 17:34, alesjirsa(m), (Houby)

Mám tu pokračování sobotních nálezů kačenek českých (Verpa bohemica).

Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 17:34, alesjirsa(m), (Houby)

Celkem jsem nafotil 25 plodnic. Nemohl jsem odolat ...

I kdybych si řekl: "Už to stačí," což jsem si i říkal, poněvadž už mi ke konci docházela baterie u foťáku, tak ty kačenky jsou prostě překrásné houby a navíc jsem nikdy předtím takové čerstvé kusy nefotil, takže jsem se u nich s foťákem vyřádil.

Některé plodnice, které byly hodně na očích lidem (hlavně houbařům), tak jsem se snažil zamaskovat. Nechtěl jsem, aby někdo zjistil, že tam rostou.

Nebyl bych rád, kdyby mi je tam někdo chodil sbírat, byť já je tam nikdy sbírat nebudu, proto, abych nepřicházel o krásné objekty k focení a aby se to tam moc nesešlapávalo (bohatě stačí, že tam šlapu já).

Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 17:43, vevanek, (Houby)

Kachny..., kachny..., kachny... Moc hezké

Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 18:04, chorcheee(m), (Houby)

Aleši, proč je nikdy sbírat nebudeš? Nejíš houby? Mě přijde komické - i když samozřejmě, ať si každý dělá co chce - že většina profi mykologů houby nejí. Jako by se od sebe navzájem opičili. Nebo spíše: když je tak moc milují, nemůžou je přeci žrát . No a Ty také asi směřuješ k dráze mykologa, což?

Já před chvilkou kouknul na blízkou jaseninu, zda tam nebudou smržouni. Smržouni ne, ale spousta křehutek, nejspíše P. spadiceogrisea. Poslední roky rád testuju všechny nejedovaté houby (tedy klidně i ty, které se uvádějí jako nejedlé), jak chutnají. Tak jsem si řekl, když je toho tady tolik, proč ne, žeááno? . Přinesl jsem domů 330 g, což bylo přesně na dvě topinky. Byly výborné. Čekal jsem, že to bude bez chuti, ale měly příjemnou houbovou chuť a vůni. Teď ještě uvidíme, zda mi nebude nevolno - na rozdíl od křehutky vodomilné se tato uvádí jako nejedlá...

Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 18:24, Tori(m), (Houby)

Taky se pomalu dostávám do té fáze, že asi skoro nebudu sbírat houby na jídlo. Má to ale hlavně praktický důvod - když mám v batohu vzorkovnice a zápisník (které u většiny nálezů vytahuju) a v ruce stativ s foťákem, tak ještě někde k tomu, ať už v ruce nebo v batohu, tahat tašku na jedlé houby, mi připadá příliš logisticky komplikované.

Re: Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 18:56, Patrik(m), (Houby)

Já třeba houby jím, ale už je nechodím záměrně sbírat s košíkem, neboť to vždy dopadne stejně - místo košíku praváků donesu košík vláknic, pavučinců a askoušů

Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 18:59, alesjirsa(m), (Houby)

Chorcheee, je to asi tak, že kdysi jsem byl opravdu vášnivým houbařem. Je pravdou, že ještě asi tak před dvěma roky bych například řekl:
"Jé, to je krásný hříbek, toho tady nesmím nechat."

Dnes mě spíš napadá:
"Jé, to je ale krásný hříbek, toho by byla škoda trhat."

A takto asi přemýšlím u všech hub. Jakýmsi způsobem jsem se dostal do fáze, kdy je mi prostě líto ty houbičky sbírat a radši je vidím v přírodě v přirozeném prostředí než doma na talíři. Souvisí to také s tím, že jsem se nějak zabral do toho focení, takže dnes už spíš ty houby jen fotím.
A také je pravda, že jsem sice byl vášnivým sběratelem hub, ale nikoli vášnivým pojídačem.

Re: Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 19:19, chorcheee(m), (Houby)

Aleši, děkuji za vysvětlení!

Takovýmto procesem "zrání" možná prochází většina houbomilců. Mě spíše překvapuje, že mne to míjí. . Že si říkám "plodnice houby je jako jablko na stromě" - šup a je snědená .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 21:01, Včelda, (Houby)

tak hlavně bacha, aby po "šup a je snědená" nenásledovalo "šup a je vyzvracená" nebo dokonce něco mnohem horšího... Takové jedení všeho a testování hub je celkem chůze po tenkém ledě.

Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 21:06, Včelda, (Houby)

a ještě k tomuto příspěvku - on taky leckdo houby nejí třeba proto, že mu nechutnají či nevoní. Předloni jsem třeba nasbíral nádherné Čirůvky dvoubarvé, ale čichnul jsem k nim a ani mě nenapadlo je zkoušet jíst... A můžou být stokrát jedlé. Nedávno jsme se bavili s Hanýžkou a ta má citlivost na vůně a chuti ještě rozvinutější, prostě spousta hub jí absolutně nechutná, ačkoli je mnozí jedí.

Re: Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 21:12, chorcheee(m), (Houby)

Tak já mám kachní žaludek a prasečí játra .

Na závěr připojím fotku vřecek a výtrusů. Přece jsem jednu plodnici vzal domů. Zajímalo mě, jestli můj odhad, že se vřecka s výtrusy nacházejí v té kloboukaté části houby, je správný. Ale překvapily mě ještě další dvě věci. Jednak rozměry askospor, zatím snad největší, které jsem kdy viděl. Naměřil jsem 63-71 x 18 µm. A dále bisporická vřecka - nikde jsem nenašel vřecko, které by mělo víc než dva výtrusy.

Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 18:12, chorcheee(m), (Houby)

Díky Aleši, ty mikroznaky tu nikdo neuvádí, tak se snažím tak trošku pamatovat, co tu dáváš za mikrofotky a píšeš mikroznaky. Třeba to časem také využiji. Hlavně máš čas a nadšení a děláš to, co "velkej mykolog" dělat nebude. Proč by taky mikroskopoval kačenku, že? .

A ještě jednou věcí jsi mne potěšil. Na Tvých fotografiích vypadají kačenky dosti mladě. Myslel jsem, že už končí, ale ono asi jak kde. Takže mám třeba naději, že je letos ještě najdu .

Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 19:02, alesjirsa(m), (Houby)

V podstatě skoro všechny plodnice, které jsem tam našel, byly mladé a krásné.

Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 22:32, Kraken(m), (Houby)

Přesně, jak kde. Záleží na vlhkosti. Dnes jsem pod chroštím vyhrabal krásné kačenky s velkým kloboukem. Ty co rostly na volném prostranství, měly vytáhlé třeně a scvrklý klobouček. Chtělo by to vodu, tady ještě ani nekáplo...

Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 18:31, Tori(m), (Houby)

V Pilze der Schweiz udávají velikost výtrusů 55-87 × 17-20 (22) μ a dvouvýtrusá vřecka, ostatní kačenky a smrže mají výtrusy široce elipsoidní a okolo 25-30 μ dlouhé.
Jinak já dnes našla poprvé destice, tak jsem hned zkusila největší hodit pod mikroskop a vypadá to, že je to s nimi jak s ucháči - ti mají zralé výtrusy, až když se už plodnice skoro rozpadá. Tyhle destice už sice měly vřecka, ale nic v nich. No neva, zkusím je hodit ještě do polívky, jestli bude lepší výsledek.

Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 18:55, chorcheee(m), (Houby)

To je správný přístup! Neříkám, že člověk musí vybagrovat a spást vše, co v lese najde. Na druhou stranu mi přijde pošetilé houby zcela jako potravinu odmítat. Zvláště když je člověk dobře zná a je v lese víc než doma...

Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 19:43, Zdeno(m), (Houby)

No, v téhle dichotomii jistě...

Re: Re: Re: Re: Zastávka na kačenkovišti 2/2, 11.04.2016 20:12, chorcheee(m), (Houby)

. Zdeno mne už zná. Ví, že i když se snažím psát smírně, mám potřebu hlavně vyvolávat emoce a šokovat .

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30