Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
První jarní vycházka ..., 20.03.2016 21:35, alesjirsa(m), (Houby)
... nebyla zase taková úspěšná. Díval jsem se na lokalitu, kde jsem loni našel kačenky české, ale nic se tam zatím neobjevuje.
Kalorky kopřivové (Calloria neglecta) už pomalu "odcházejí".
Re: Re: První jarní vycházka ..., 27.03.2016 10:17, alesjirsa(m), (Houby)
No vidíš, to jsem netušil. 
Re: První jarní vycházka ..., 20.03.2016 21:35, alesjirsa(m), (Houby)
... a výtrusy tohoto pyrenomycetu. Marně jsem pátral po vřeckách, zatímco výtrusů bylo až "zbytečně" mnoho.
Výtrusy septované, septovanost byla velice variabilní, nejčastěji byly tak 4-7krát septované, spousta jich byla ale také jen 2-3krát septované nebo vůbec, a nacházel jsem i takové, které byly víc jak 10krát septované, jeden ten kulovitý neseptovaný výtrus by měl 6 um, potom už to záleží na množství sept.

Re: Re: První jarní vycházka ..., 20.03.2016 22:41, Patrik(m), (Houby)
Tohle mě prosím schovej a až toho budeš mít více, mohl bys mě to poslat, byl bych rád. Já bych ti třeba za to někdy poslal nějaké zajímavé dřevokazky. Jinak, je to jasný druh z čeledi Sporormiaceae, typuju to na Preussia fleischhakii. PS: nezapomínej příště na určování substrátu. 

Re: Re: Re: První jarní vycházka ..., 21.03.2016 13:42, Patrik(m), (Houby)
Ještě poznámka: Neseptované askospory tam nikde nejsou, jedná se o septami spojené sporické buňky, které se tady lehce oddělují, takže bych spíše řekl, že jsou 4 - 7 (10) x septované, potom bys měl změřit ty askospory, které mají počet sept v tom rozmezí.
Re: Re: Re: První jarní vycházka ..., 21.03.2016 17:18, alesjirsa(m), (Houby)
OK. Ale bohužel musím upozornit, že nemám absolutně žádné zkušenosti s děláním exsikátů. Když je to pyrenomycet, mám ho také sušit ? A jakým způsobem (na topení, pod lampičkou) ? Já vím, že už jsi mi návody nejspíš posílal, ale i tak se ještě musím ptát, protože jsem to opravdu ještě nedělal.
Na ten substrát jsem myslel, ale to je těžké, když to je stará ulomená lodyha nějaké byliny, u které vůbec nevím, jak vypadají listy, ani květy ... Leda, že bych počkal do léta, abych viděl, co tam všechno roste a co to může být.

Re: Re: Re: Re: První jarní vycházka ..., 21.03.2016 18:54, Patrik(m), (Houby)
1. přečti si ty články, co jsem psal na svojem blogu, je to tam stručně v jednom dílu zmíněno
2. ten stonek (pokud ho ještě nemáš suchý) normálně prdni na radiator, chvilu ho tam nech a jak bude suchý, tak ho šupni do nějakého papírového sáčku (používám takovéty na svačiny), napiš tam podrobnosti nálezu (jestli chceš, pošlu ti v pdf. kartu exsikátu) a dej to na nějaké suché místo do pokojové teploty.
3. Pro další výzkum mě nestačí jen pouhé usušené pseudothecia, potřebuju to i s tím substrátem, abych si mohl vypěstovat čerstvé plodničky.
3. počkat do léta je tedy v tomto případě jediná reálná možnost
Re: Re: Re: Re: Re: První jarní vycházka ..., 21.03.2016 19:48, alesjirsa(m), (Houby)
Stonek ani nebyl v žádném vlhkém prostředí, takže je normálně suchý.
Stačila by na zabalení papírová obálka ?
Kartu mi kdyžtak prosím pošli.
Co je pseudothecium ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První jarní vycházka ..., 21.03.2016 21:30, Yohaness(m), (Houby)
Náckové by z tebe měli radost, napiš do SS... 
Zpráva je se Z, tak asi SZ, že...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: První jarní vycházka ..., 21.03.2016 22:46, chorcheee(m), (Houby)
Páťa je vtipný
.