O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dřevomilky - trochu jinak, 24.02.2016 22:47, mipera, (Houby)

ucho Jidášovo,

Re: Dřevomilky - trochu jinak, 24.02.2016 22:47, mipera, (Houby)

černorosol - asi uťatý,

Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 07:52, Zdeno(m), (Houby)

Není to taky ucho?

Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 10:16, mipera, (Houby)

Nevím, rostlo to tam všechno dohromady.
To ucho nebo černorosol rostl na této větvi.

Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 13:03, Zdeno(m), (Houby)

No, tady bych už šel do toho černorosolu terčovitého...Dřevina by měla být vrba...

Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 13:45, mipera, (Houby)

Vrby tam jsou a fotila jsem na jednom místě černorosol terčovitý a toto. Vůbec mě nenapadlo, že by to bylo ucho.
Ta ucha byla o pár metrů dál.

Ještě k pravopisu, rod neživotný - ucha byla a rod životný - uši byli. Když je to ucho Jidášovo, tak by asi mělo být uši byly.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 16:58, alesjirsa(m), (Houby)

Odpověď na tvou otázku se skrývá v otázce následující: Napsala bys "děti byli" ?

PS. Rod životný a neživotný se rozlišuje u rodu mužského, což tento případ rozhodně není.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 17:14, mipera, (Houby)

Aleši, tak jsem to nemyslela, se shodou podmětu s přísudkem problém nemám. Vím, že i sněhuláci jsou životní. Já přemýšlím, zda se jedná o uši nebo ucha.
Vím, že ucha jsou u hrnce a uši má člověk.
Jidášovo ucho nevím, Jidáš je životný, ale houba asi neznamená jeho uši, pouze mají tvar uší.
Proto jsem psala ucha byla, správně tedy bude uši byly?
Tak, teď jsem se opotila, už to vidím, přemýšlím o uchách a o uších a udělám nepochopitelnou hrubku.
A to si myslím, že češtinu ovládám a takhle si naběhnu.
Omluvit mě může jedině to, že jsem už během 2 měsíců asi 10x chorá. Hlavu mám snad v pořádku.
Tak se jdu stydět do postele.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 17:20, alesjirsa(m), (Houby)

To ví málokdo.

Já vím jen, že čistě mluvnicky je u množného čísla od slova "ucho" možné použít "ucha" i "uši", takže myslím, že se i v tomto případě dá použít oboje, byť zase na druhou stranu jsem nikdy neslyšel "boltcovitky uši Jidášovy", slyšel jsem to jenom ve tvaru "boltcovitky ucha Jidášova".

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 17:26, mipera, (Houby)

Toto si pamatuji ještě ze školy.
Poslouchali jsme s nastraženýma ušima, když jsme zaslechli zvuk tříštění hrnce s porcelánovými uchy.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 17:28, mipera, (Houby)

Tak jsme se shodli, budu psát ucha byla.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 18:10, Zdeno(m), (Houby)

No vida, jak umíme hezky česky...Byla by škoda, abychom slevovali z vysokého standardu, ostatně i pokrok Patrika je nepopíratelný...Per aspera ad astram...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dřevomilky - trochu jinak, 25.02.2016 22:02, Tori(m), (Houby)

Na druhou stranu, kdyby jim všem slimáčci vykousali prostředky, mohla by se z uší stát i ucha.

Re: Dřevomilky - trochu jinak, 24.02.2016 22:47, mipera, (Houby)

toto by měl být černorosol terčovitý, na těchto větvičkách roste,
dnes byl obalený ledem.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30