Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Dnešní nálezy, 19.02.2016 17:59, alesjirsa(m), (Houby)
Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 17:59, alesjirsa(m), (Houby)
Tuto houbu už jsem před časem dával. V tom lese, kde jsem dneska byl, ji opravdu nacházím dosti hojně. Roste na větvičkách listnáčů, snad dubu, ale nejsem si jistý. Vypadá to na něco z rodu Lachnellula. Když se tak na tuto fotku dívám, tak si všímám, že ta houba má krátkou stopku, čehož jsem si nikdy dřív nevšiml. Zkoušel jsem ji dneska mikroskopovat, ale nějak stále nemohu najít výtrusy.

Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 19:05, alesjirsa(m), (Houby)
A co je askosporogeneze ?

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 19:42, alesjirsa(m), (Houby)
Díky.

Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 20:32, Tori(m), (Houby)
Počínaje Dharneho disertací z 1965 a následujícími Baralovo články (1984 a 2000) se podobné chlupáčky (s třeněm a dlouhými chlupy) zařazují trochu jinak. Současné rozdělení rodů, nakolik se v tom zatím (ne)orientuju, by mělo vypadat zhruba takto:
1. tecium žluté, chlupy bílé
1a. roste na jehličnanech ... Lachnellula
1b. roste na listnáčích ... Capitotricha
2. tecium bílé, chlupy bílé
2a. chlupy inkrustované po celé délce ... Lachnum
2b. poslední 1-2 segmenty chlupů jsou hladké (někdy s nalepeným shlukem krystalů), zbytek chlupu inkrustovaný ... Dasyscyphella
2c. chlupy hladké po celé délce ... Colipila, Psilachnum, aj.
Přičemž u některých druhů může bílé tecium otlačením, stářím nebo oschnutím měnit barvu na nahnědlou až zrzavou. Na Lachnellula a Dasyscyphella mám slušné klíče, kdyžtak pošlu. Ale zrovna u Lachnellula to chce i Lugolův roztok, jsou tam druhy s hemiamyloidní reakcí, Melzer na to úplně nestačí.
Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 20:39, alesjirsa(m), (Houby)
Díky za přehled, takže se asi bude jednat o rod Capitotricha, že ? A zároveň díky za to, že už vím, jak se odborně řekne plodná část apothecia. 

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 21:07, Tori(m), (Houby)
Nejspíš jo, v ideálním případě. Ale možná je od Capitotricha oddělený ještě nějaký jiný rod (jako byl např. vytvořen rod Brunnipila - hnědochlupka - pro chlupáčky rodu Dasyscyphus s hnědým pigmentem na chlupech). Anebo byl tenhle druh popsaný v jiném rodu, takže musíš projít synonyma v Index Fungorum + dohledat popisy. Anebo ten druh ještě zatím nebyl kombinován do Capitotricha, takže je třeba pod rodem Lachnellula nebo Lachnum.
edit: rouško se řekne jak tecium, tak hymenium, jsou to pokud vím synonyma. Tenká vrstva pod ním je buď hypotecium nebo subhymenium.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 22:34, alesjirsa(m), (Houby)
Nejpodobnější se mi asi zdá ten chlupáček dvoubarvý (Capitotricha bicolor), růst na maliníku nevylučuji, je pravda, že vždycky to rostlo na takových tenčích větvičkách, samozřejmě dokud nebudu mikroskopovat, tak si ten tip neověřím.
Re: Re: Re: Dnešní nálezy, 19.02.2016 19:07, alesjirsa(m), (Houby)
Já ji znám asi hlavně ze dřeva dubu, ale určitě může růst i na jiných listnáčích. Toto je zřejmě rovněž dub, aspoň myslím.
A rozloučím se skupinkou penízovek sametonohých (Flammulina velutipes).