Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Víkendové úlovky naposledy, 23.12.2015 15:26, alesjirsa(m), (Houby)
Mám tu poslední část ze série víkendových nálezů.
Navštívil jsem lokalitu s pachlupáčkem nazelenalým (Neodassyscypha cerina).
Re: Víkendové úlovky naposledy, 23.12.2015 15:26, alesjirsa(m), (Houby)
Teď jedna třešnička na dortu (tedy možná). Tuto houbu jsem objevil na okraji borového lesa. Jsou to tedy už starší plodnice, které mi připomněly šťavnatku zlatou, avšak oponoval jsem tomu tak, že většinou roste na lokalitách společně se šťavnatkou pomrazkou, kterou jsem zde nikdy předtím nenašel, a ještě k tomu to je kriticky ohrožený druh Červeného seznamu, takže jsem tomu nedával skoro žádnou šanci. Potom se mi však přihodilo něco neočekávaného. Asi o 20 metrů dál jsem jednu plodnici šťavnatky pomrazky objevil a od té doby začínám o té šťavnatce zlaté docela uvažovat. Co myslíte ?

Re: Re: Víkendové úlovky naposledy, 23.12.2015 19:04, Zdeno(m), (Houby)
Při variabilitě plodnic pomrazky bych připustil, že je to jen ona a ne zlatá. Nacházím plodnice, které jsou skoro takovéhle a zlaté to nejsou...pokud na ni několikrát naprší, pak zmrzne,roztaje a ještě noch einmal, klidně to takhle dopadne...
Re: Re: Re: Víkendové úlovky naposledy, 23.12.2015 19:08, alesjirsa(m), (Houby)
Já ji tedy takovou neznám, ale kdoví, možná máš pravdu.
PS. Ještě jsem ti zapomněl poděkovat za přání k Vánocům přes email.

Re: Re: Re: Re: Víkendové úlovky naposledy, 23.12.2015 20:05, alesjirsa(m), (Houby)
Já je loni jednou našel v jednom borovém lese společně s čirůvkou zelánkou a havelkou, kde jich bylo docela hodně. Letos jsem v tom lese byl jednou na podzim, ale nic jsem tam neobjevil. Už jsem ani nečekal, že bych ji mohl letos ještě potkat.
Mezi tím jsem ještě vyfotil tuto drobotinu, kterou jsem si určil jako sypavku (Cyclaneusma minus) ...

Re: Re: Re: Víkendové úlovky naposledy, 23.12.2015 17:55, alesjirsa(m), (Houby)
Já jsem se o tomto druhu dozvěděl před pár dny na mykologie.net a všiml jsem si ho při focení té šťavnatky (nebo co to vlastně je), takže jsem si řekl: "Jé, jestlipak to není ta sypavka." 
... a našel další můj prvonález, pařezníka jemného (Panellus mitis).

Re: Re: Re: Víkendové úlovky naposledy, 23.12.2015 19:07, alesjirsa(m), (Houby)
Díky, ale chtělo by to lepší foťák.