O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Už je to rok ..., 24.10.2015 18:32, alesjirsa(m), (O přírodě)

... co tu s Vámi jsem. Omlouvám se, že to sem dávám s dvoudenním předstihem, ale předvčírem jsem tu nebyl a včera jsem si na to nevzpomněl.
Chtěl bych Vám tímto poděkovat za všechny užitečné rady, které jste mi za ten rok dávali. Nebýt Vás, tak jsem ještě se znalostmi hub ne velmi nízké úrovni. Totéž platí pro focení. Ačkoli vím, že moje fotky nejsou nic extra, díky Vám fotím 100krát lépe než před rokem.
Všem posílám obrázek, který jsem udělal v Kryštofově Údolí, jako poděkování nejen za to, co jsem jmenoval, ale také, že jste to tady se mnou vůbec vydrželi.

Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 18:50, chorcheee(m), (O přírodě)

Totéž platí pro mne! Jsem tu asi o měsíc déle, než Ty. Také jste mne naučili houby a trochu i fotografovat. Takže také děkuji všem za vstřícnost a toleranci!

No, ale myslím, že je na místě poděkovat i Tobě, Aleši, za věcný a zapálený přístup! Spousta uživatelů, přijde mi, se tu tak poplácávají po ramenech, jakou udělali pěknou fotografii, ale Těch, kteří stále a zapáleně posouvají odbornou úroveň stránek po "houbologické stránce" dále, tu zas tolik není (ale to nikde - i nejmenované spřátelené stránky mi přijdou jako čímdál více "tleskací"). Pochválit dobrou fotografii a poradit jak zlepšit ty špatné je jistě na místě. Vadí mi jiná věc: že když se tu objeví nějaká obtížnější houba, nikdo nereaguje. Neberte to prosím nikdo osobně, prostě tu třeba není odborník na danou skupinu, nikomu konkrétně to nevyčítám. Jen píši, že toto mne trochu mrzí (dávat a určovat stále stejné druhy člověka časem omrzí).

Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 18:54, chorcheee(m), (O přírodě)

Takže, abych to uzavřel . - Myslím, Aleši, že jsi tu velmi platný člen, který se toho za rok neskutečně naučil a vždy jsi ochoten diskutovat a pomáhat!

Re: Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 19:01, alesjirsa(m), (O přírodě)

Díky ...

Re: Re: Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 19:48, Joska(m), (O přírodě)

Každý začínal podobně. První ohlas na mou mazaninu, umístěnou na net, byla reakce Zdena a jeho trpělivé rady, abych aspoň trochu měl tušení o tom, jak fotit. To nemluvím o tom, že jsem věděl něco málo o "modrácích, podborovácích, kačenkách (kl. strakoš) a podobných zlidovělých houbách. Podobně jsem byl u prvních pokusů Forresta, kdy sem navalil asi třicet nebo kolik "-cet" snímků a snažil se ho zadržet, aby už toho nechal...
Aleš i Patrik a Chorcheee si něčím podobným prošli samozřejmě taky. Chorcheeeho z hodnocení vynechám, je úplně jiná liga ve znalostech. Aleš a Patrik? Pokud hodnotím podle sebe, samozřejmě taky. Těch "pár připomínek" pomohlo k rychlejšímu zlepšení v oblasti fotografování (gramatiky) , jinak ve znalostech mykologie jsou už úplně jinde, než většinou obsahují tyto stránky.
A reakce na "špeky"? To může pár jedinců, jmenovat nebudu, je to znát z jejich příspěvků. Pokud se týká mě (a možná i některých dalších), počítám se mezi občasné plniče spíže a když diskutujete, radši "šoupu nohama" a do debaty se nepletu. To pro vysvětlení Chrcheeemu, proč je méně reakcí u obtížnějších druhů.

Re: Re: Re: Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 20:04, Zdeno(m), (O přírodě)

Chrcheee je kouzelný překlep, jinak souhlas a ve stejnou dobu můj pohled níže...

Re: Re: Re: Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 20:15, Zdeno(m), (O přírodě)

Jo, když vtrhnul Forrest na nahouby...Poslal 36 fotek. Suše jsem poznamenal: nejlepší byla ta třicátá šestá...Zřejmě tomu tenkrát věřil...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 21:25, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ta 36. fotka byla nejlepší asi proto, že byla konečná, že ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 21:30, Zdeno(m), (O přírodě)

Důvtipný chlapec. A vidíš, jaký je z něho fotograf, mykolog, plnič spíží...

Re: Re: Už je to rok ..., 24.10.2015 19:58, Zdeno(m), (O přírodě)

No, téma poplácávání po ramenou je živé. Kdekoliv jsem byl, varoval jsem před nesoudným obdivem něčeho, co dobré není. Snažil jsem se, aby dle Jana Wericha to vypadalo jak v jeho legendárním výroku: když už člověk je...Nedá se říci, že by tahle snaha našla vždy úrodnou půdu...Pozorně sleduji, co projde bez povšimnutí, co je adorováno a do jaké míry se ztotožňuji s názorem jiných. Také na vedlejších stránkách, kde je situace složitější. Přesto mnohdy nevěřícně kroutím hlavou, čemu se tleská...Komu čest, tomu čest, rád se přidávám, ale rozmazaniny plné přepalů by neměly autocenzurou autora vůbec projít. Není tomu vždy tak a snaha o úroveň je někdy pasována na nepřejícnost a považována za podivné vrtochy staříků. Přitom nekritické klepání po ramenou ve svých důsledcích uškodí především chválenému...Totéž platí o kultuře jazyka. Stránky si jistě získaly respekt, exkluzivně tady publikují osobnosti, které jsou zárukou úrovně. Konstruktivní kritika je ovšem základem posunu dopředu. Filosof Nietzsche formuloval zajímavě a trefně definici tolerance: je to slabost neumět říci ano nebo ne...Držme se toho...

Re: Re: Re: Už je to rok ..., 25.10.2015 13:42, Hanýžka(m), (O přírodě)

Obecně jsem pro zveřejňování i nic moc fotek zajímavých a vzácných hub, ale mazanice hřibů začínám dost nesnášet. Žel odolnost takových lidí proti dobře míněné kritice je dost vysoká. Argument o rolování se těžko vyvrací. Pořád ale lepší, než když někdo pošle k nám do poradny rozmazanou fotku houby z metru a chce vědět, zda je jedlá, nejlépe proto, že už ji snědl a není mu dobře...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30