O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ucho Jidášovo a první ohnivce..., 18.10.2015 18:55, Zdeno(m), (Houby)

Boltcovitka bezová pozorně naslouchá dešti. Jen se kapky objeví, rychle se probudí z režimu "standby" a zviditelní se...

Re: Ucho Jidášovo a první ohnivce..., 18.10.2015 18:55, Zdeno(m), (Houby)

Její focení je vždy velkou výzvou a hozenou rukavicí všem foťákům bez rozdílu značek, snímačů a objektivů. Vždy je to ovšem o myšlence, která tak nějak sídlí v hlavě, oči a mozek se musí podělit...

Možností záběrů je vždy mnoho a fantazii by se meze klást neměly...

Hra světel a stínů je základem taktiky a výběru pohledu...

Chvíle v terénu jsou největším zážitkem, čas se zpravidlea zastaví, zůstává objekt, foťák a já...

A hezký bednový špílec závěrem. První ohnivci z Rakous...

Plodničky by se vešly do čtverečního centimetru. Tak z téhle fronty mizím...

Re: Re: Ucho Jidášovo a první ohnivce..., 18.10.2015 19:45, chorcheee(m), (Houby)

Zede, gratulace a otázka: jak prosímťě v tomto stádiu poznat, že to není o. zimní? Já si takto dlouhou bílou "nožičku" právě spojuji spíše se zimním, ale nehádám se, nýbrž ptám. . Díky.

Re: Re: Re: Ucho Jidášovo a první ohnivce..., 18.10.2015 20:03, Zdeno(m), (Houby)

Dík za otázku a postřeh...Je typické, že malé začínající plodničky mají relativně dlouhou "nožku"...Svádí to někdy k myšlence, že by to mohl být ohnivec zimní...Ten ovšem roste ze sklerocia, ze země a "hlavička" je bíle ochmýřená a otvůrek ve špičce je malý. Zatímco u ohnivce rakouského i jurského se plodnice výrazně otevře a tvoří široký oválný nebo kruhový objekt, ohnivec zimní naopak na "nožce" ze zanořené polohy vystoupá výše, okraje popraskají a vytvoří pověstný "karafiátek". To ale až v březnu a dubnu, jinak zůstává dlouho bez růstových změn. Také velikost "červené kuličky" je mnohem menší než u běžného ohnivce jurského a rakouského...I ohnivec zimní už očekávám, všechny ohnivce začínají už na podzim od října, jde jen o to, ho nalézt, což při přesné znalosti lokalit není tak těžké...

Re: Re: Re: Re: Ucho Jidášovo a první ohnivce..., 18.10.2015 20:11, chorcheee(m), (Houby)

Díky za vysvětlení!

Re: Re: Ucho Jidášovo a první ohnivce..., 18.10.2015 20:46, vevanek, (Houby)

Už se těším, až se na ně zase pojedeme podívat k Táboru. Vloni jsem je viděla poprvé a byl to pro mě zážitek

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30