Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Jak mikroskopovat choroše aneb pokus s lesklokorkou, 22.08.2015 14:10, alesjirsa(m), (Houby)
Nečerpaje ze žádných zdrojů, myslím, že jsem konečně přišel na to, jak mikroskopovat chorošovité houby. Zkoušel jsem to na lesklokorce ploské a celkem mi to vyšlo. Výtrusů tam bylo dost, ačkoli byly rozmístěny všude možně po mikroskopu a netvořily takřka žádné pěkné skupiny.
Přidám na toto téma jednu lesklokorku ploskou z července.
Re: Jak mikroskopovat choroše aneb pokus s lesklokorkou, 22.08.2015 14:10, alesjirsa(m), (Houby)
A teď: Jak jsem to udělal ? Není to tak složité. Rozřežete hymenofor choroše kolmo od směru rourek na kousky. Kousky mohou být takové přiměřeně tenké (jako jsem to dělal já), ale předpokládám, že můžou být i silnější. Rozhodně by to však neměly být plátky. Kousky "vykoupáte" v kapce (kapkách) vody. Chvíli počkáte, voda se zatím pořádně vsákne do rozřezaného hymenoforu a pak kousky hymenoforu vyjmete z vody pryč. Potom pomocí kapátka nasajete vodu, která je vsáklá v hymenoforu, přenesete ji na podložní sklíčko a přikryjete krycím sklíčkem. Zkoušel jsem to poprvé, možná, že až to budu zkoušet např. už na rozlitých plodnicích chorošů, se mi stane nějaký zádrhel, každopádně zatím mi to vychází.
Výtrusy tam byly sice po podložním sklíčku roztroušeny (jak už píšu výše), ovšem nakonec se mi podařilo najít pěknou skupinku.
Foceno přes počítačový program.
Re: Jak mikroskopovat choroše aneb pokus s lesklokorkou, 22.08.2015 14:10, alesjirsa(m), (Houby)

Re: Re: Jak mikroskopovat choroše aneb pokus s lesklokorkou, 22.08.2015 21:30, Patrik(m), (Houby)
Lepší je ta fotka přes foťák. Ale bohužel ani to mnohdy nepomůže k případné identifikaci houby. To je přece především účel mikroskopování. Především by to ještě chtělo sehnat nějaký mikrometrický přístroj, ale tvar a barva tam jde dle mě vidět dobře. Jenom bych se příště nesoustředil na focení takových shluků, kde nejsou moc patrné ani tvar bazidiospor, ale spíše na takové samostatnější a jasnější spory, jaké jsou vpravo dole.
Re: Re: Re: Jak mikroskopovat choroše aneb pokus s lesklokorkou, 22.08.2015 22:24, alesjirsa(m), (Houby)
Souhlasím, že bych si měl už sehnat něco na měření, jenže nevím, kde a jak. Jinak asi máte pravdu, tahle velká skupina mně přišla hodně zajímavá, tak jsem ji vyfotil.

Re: Re: Jak mikroskopovat choroše aneb pokus s lesklokorkou, 22.08.2015 21:51, Tori(m), (Houby)
Ta lesklokorka na fotce je docela pěkně posypaná výtrusným prachem, ten se dá sebrat (třeba seškrábnout do čisté skleničky od léků) a na sklíčku drobet toho prachu rozmíchat v kapce vody. Jinak souhlasím s Patrikem, v těch shlucích se výtrusy dost blbě měří, když se zčásti překrývají - možná stačilo trochu přitlačit krycí sklíčko (třeba tyčinkou na čištění uší, nebo gumou na tužce), aby se daly od sebe.