O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 13:45, alesjirsa(m), (Houby)

... a rozhodně toho nelituji. Hub sice ještě tolik není, ale i tak se dá něco najít. Mimo jiné ani dřevomilek nebylo zrovna málo. Začnu polničkou polokulovitou.

Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 13:45, alesjirsa(m), (Houby)

Hnojník sp.

Tohle jsem si určil jako kržatku bažinnou. Může být ?

Prsnatka. Měla znatelně menší plodnice než ta minulá. To, že je to prsnatka, jsem zjistil až doma na fotografii

Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 20:37, Patrik(m), (Houby)

A co dřevomor Annulohypoxylon multiforme?

Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 21:24, alesjirsa(m), (Houby)

No, vidíš, a to jsem si myslel, že prsnatka je svým tvarem nezaměnitelná. Díky za opravu.

Našel jsem i pěkné trepkovitky. Vím, že jejich určení je možné pouze pod mikroskopem, tak jsem je vzal domů. Proto bych potřeboval poradit, co musím zjistit na jejich určení a jestli je můžu opět dát na papír a přikrýt nádobou pro výtrusný prach.

Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 17:24, Tori(m), (Houby)

Jo, podle barvy výtr. prachu to bude trepkovitka. Máš kliku - zrovna letos odevzdal někdo v Brně moc pěknou diplomku o trepkovitkách v ČR, s klíčem a podrobnými popisy. Někde vzadu za popisy druhů je obecná charakteristika, podle čeho se rozlišují, např. přezky na buňkách dužiny klobouku nebo kde.

Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 17:50, alesjirsa(m), (Houby)

Paráda, díky. Jen mám takovou amatérskou otázku: Co jsou u hub přezky ?

Re: Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 17:57, Tori(m), (Houby)

Způsob spojení buněk, kdy nejsou jen "přilepené" k sobě jako dva válečky, ale jedna z nich zčásti přečuhuje nad druhou. Info viz wikipedie (angl.), tady je nějaký český obrázek. Je to podobná struktura, jako to, čemu se u askomycetů říká háky (croziers). Rozlišují se podle toho hlavně lupenaté houby, přezky můžou být v různých částech houby (pokožka nebo dužina klobouku, dužina lupenů, ...). Nejhorší je, když v klíči nenapíšou, kde je má člověk hledat (u askomycetů je to jednodušší, tam se snad vyskytují jen na bázích vřecek).

Re: Re: Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 18:17, alesjirsa(m), (Houby)

Aha, už tomu asi rozumím, díky.

Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 17:59, alesjirsa(m), (Houby)

Trochu jsem si to pročetl a vybral 4 druhy (c. versutus, c. epibryus, c. cesatii, c. variabilis), které se mi zdají, že by to mohly být. Nicméně se budu muset spolehnout na tvar výtrusů.
Jinak mě napadla jedna taková věc, jak bych mohl zjistit (alespoň přibližně) velikost výtrusů na fotkách vytvořených přes počítačový program, aniž bych k tomu potřeboval mikrometr. Ale to mě jen napadlo, možná mi to nevyjde. Napadlo mě, že bych mohl zmikroskopovat nějakou makroskopicky poznatelnou houbu (třeba nějakou hodně známou) s tím, že bych věděl (ze zdrojů) velikost jejích výtrusů. Udělal bych přes program foto jejích výtrusů a věděl bych, jaká část na fotce má určitou délku. Co říkáte ? Šlo by to ?

Re: Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 18:18, Tori(m), (Houby)

Je to stejný princip jako použít mikrometr. sklíčko, jen míň přesný. Ale aspoň na rozlišení mezi třeba 8-10 a 14-16 μ by to snad stačilo, imho.

Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 14:28, alesjirsa(m), (Houby)

Toto nevím, co je. Ani nevím, na čem to přesně rostlo.

Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 18:00, Tori(m), (Houby)

To černé by možná mohl být nějaký choroš.

Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 18:10, alesjirsa(m), (Houby)

Ne ne, podle mě je to spíš nějaký rozpulený plod (druhá půlka tam také byla). Jenže nevím jaký.

Re: Re: Re: Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 18:20, Tori(m), (Houby)

A jo, pardon, nevzala jsem v úvahu velikost toho mechu.

Re: Také jsem byl dneska v lese ..., 20.08.2015 14:29, alesjirsa(m), (Houby)

A rozloučím se kropilkami, omlouvám se za přesah.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30