Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Že by ?, 14.07.2015 13:14, alesjirsa(m), (Houby)
I takovéto malé špičky, které rostou hned u domu, beru jako dobré znamení, že by se alespoň něco dalo najít. Bylo jich tam celkem dost. Největší plodnice měla klobouk tak max. 1 cm v průměru. Dají se prosím určit do druhu ?
Re: Re: Že by ?, 14.07.2015 14:22, alesjirsa(m), (Houby)
To by mohlo být, díky. 
Re: Re: Re: Re: Že by ?, 14.07.2015 21:12, alesjirsa(m), (Houby)
Myslím, že to je synonymum od špičky travinné.

Re: Re: Re: Re: Re: Že by ?, 14.07.2015 21:18, b.gun(m), (Houby)
Dva druhy:
Marasmius curreyi Berk. & Broome (1879) = špička Curreyova
Marasmius graminum (Lib.) Berk. (1860) = špička travinná
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Že by ?, 15.07.2015 11:30, alesjirsa(m), (Houby)
Tak nevím. Všude jinde jsem našel, že to je jeden druh.
Re: Že by ?, 14.07.2015 16:35, alesjirsa(m), (Houby)
... A tohle jsem našel před chvílí. Apothecia mají v průměru, odhaduji, tak 5 mm. Těžko říci, na větvičce jakého stromu rostla, ale mám takové podezření - nedávno jsem našel na pařezu kousek od místa, kde jsem našel tyto současné plodnice, podobné - na jasan, poněvadž ten pařez patřil právě jasanu, samozřejmě to nemusí nic znamenat. Větvička byla zčásti ponořena ve vlhké půdě. Plodnice měly mírnou moučnou vůni.
Re: Re: Že by ?, 14.07.2015 18:48, alesjirsa(m), (Houby)
Tak už to vím. Nejspíše se jedná o voskovičku bělavou, že ?

Re: Re: Re: Re: Že by ?, 14.07.2015 23:28, P.T.(m), (Houby)
Poslední dobou dobou se šíří invazivní Hymenoscyphus pseudoalbidus, který způsobuje odumírání jasanů. Prý už je dokonce hojnější než původní a neškodný Hymenoscyphus albidus, voskovička bělavá. Kromě fatálně rozdílného významu pro jasany, nějaký morfologický rozdíl neznám.
Re: Re: Re: Re: Re: Že by ?, 15.07.2015 11:41, alesjirsa(m), (Houby)
Ano, o hymenoscyphus pseudoalbidus už jsem se také dočetl, takže to je asi tak největší překážka v určení této houby. Právě teď se z ní snažím dostat výtrusný prach. Snad se to povede.