O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 15:40, alesjirsa(m), (Houby)

Když jsem tu měl posledně tu starou plodnici bránovitce hnědofialového, zmiňoval jsem se, že mám další houbu určenou, ale že si ještě potřebuji něco ověřit. Dneska jsem se tedy dozvěděl to, co jsem se chtěl dozvědět.
Toto je fotka, kterou jsem onehdy dával do určovny (a nikdo mi ji neurčil).

Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 16:27, chorcheee(m), (Houby)

"a nikdo mi ji neurčil" to zní trošku jako výčitka .

Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 17:26, alesjirsa(m), (Houby)

Takhle jsem to nemyslel.

Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 15:40, alesjirsa(m), (Houby)

Tuto houbu jsem si nakonec natipl jako pórnatku třásnitou (Junghuhnia lacera). Potřeboval jsem zjistit, zda na větvi, na které jsem ji našel, najdu někde ty větvené okraje, které by prý měla mít, poněvadž na fotkách, které jsem udělal při prvním setkání s touto houbou, tyto okraje nejsou a v tu dobu jsem ještě nevěděl, co to je za houbu, tudíž jsem nic takového nehledal. Ještě, než jsem si to však stihl ověřit, jsem našel cca 30 m od místa s tou první pórnatkou další větve a na nich další. Jestli tyto houby jsou totožné s tou první, to nevím, ale vypadaly takřka stejně a větvené okraje tam měly.

Pak se prokázalo to, co mě napadlo později po určení této houby: Houby rostly na spodní straně větví. Ty okraje plodnic byly očividně lepkavé (jak už jsem psal v určovně), a byl na nich přilepen všechen možný bordel (listy, "závory" ...). Tedy když jsem všechno tohle odstraňoval, ty větvené okraje mohly být právě na tom jako na této fotce.

Teď něco o houbě, co jsem se dočetl:
Póry by měla mít poměrně malé. Vyznačuje se právě okraji plodnic, které jsem tu již popsal. Roste poměrně vzácně na dřevě listnáčů. Je zařazena v Červeném seznamu jako NT (takřka ohrožený druh). Podobá se hojnější pórnatce krásnopóré (Junghuhnia nitida), která nemá větvené okraje a má ještě menší póry než junghuhnia lacera.

Jak už jsem říkal, nevím zcela jistě, jestli jsou ta první houba a ta o cca 30 m dál stejné, zdá se mi, že ta druhá měla o něco menší póry a kdyby tam teda nebyly ty větvené okraje, tak bych byl zcela přesvědčen, že se jedná o pórnovitku drobnopórou. Ještě je také možnost, že byla to pórnatka třásnitá ve skupině s pórnovitkou drobnopórou.
Na závěr jsem teda zjistil, že vskutku tam u té původní houby ty okraje jsou. Avšak kdybych byl trochu realista, tak řeknu, že s ohledem na její vzácnost se pravděpodobnost na pórnatku třásnitou poněkud snižuje.
Zatím ahoj.

Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 16:20, chorcheee(m), (Houby)

Teda Aleši, Ty jsi se do těch dřevomilek ale zakous! To je dobře - když už něco dělat, tak pořádně. Já právě spravuji dobíjení u motocyklu (poslední dobou se mi čímdál častěji stává, že musím roztlačovat, anžto se to při popojíždění na malých otáčkách ve městě spíše vybije, než nabije), ale pak zašpekuluji. O J. lacera ale vím jenom, že je vzácná .

Re: Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 17:29, alesjirsa(m), (Houby)

U těch dřevomilek mě hrozně mrzí to, že je jich většina těžko určitelná, ale i tak jsou to velice zajímavé houby.

Re: Re: Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 18:45, Honzík(m), (Houby)

...no,mně stále neni jasný, z jakýho důvodu může být nějaký takovýhle fuj zařazený do ČS.Mám dojem že tyhle houby spíš ohrožujou než aby byly ohrožený...

Re: Re: Re: Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 19:27, chorcheee(m), (Houby)

Tak Lucie k tomu píše:

"Ano, vypadá to tak, problém je v tom jestli je lacera dobrý druh, třeba Ryvarden píše, že jsou tam přechody.."

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 19:53, alesjirsa(m), (Houby)

Tomu nějak nerozumím. Co znamená to "dobrý druh" ? A co jsou ty přechody ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 20:03, chorcheee(m), (Houby)

Aleši, Ty máš ale štěstí! Velká Lucie Ti už zase odepsala:

"Oba druhy (lacera a nitida) mají prakticky shodné mikroskopické znaky, tak je otázka jestli jsou to opravdu dva druhy (tj. s reprodukční bariérou) nebo jen různé formy jednoho druhu."

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pórnatka třásnitá či ne ?, 20.06.2015 20:05, alesjirsa(m), (Houby)

To je zajímavé.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30