Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 15:11, Martin(m), (O přírodě)
...vůbec se mi nechce odsouvat ty podzemky, ale v rámci aktuálnosti (zítra už bude úpplně jiné počasí a snad přijde i ta vláha) mi to nedá.
Včerejší večer jsem považoval za stvořený k lovu...
Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 15:11, Martin(m), (O přírodě)
...tak jsem sbalil autobaterii, odrazové a dopadové plátno, šňůru, bílou zářivku, tři "černé" zářivky, lapací nádoby, doutník a dvě plechovky nealko piva (jel jsem autem) a vyrazil...
...mým "posláním" bylo pokračování výzkumu biodiverzity bezobratlých na cca 4 ha ploch pastvin, které jsme (ochrana přírody) za evropské peníze vrátili ze sukcesně přeformovaných ploch zpět mezi pastviny s řídkými formacemi křovin. Tam, kde je na fotce výše louka, dřevo v metru a jeden strom, byla ještě v loňském roce neprostupná houština... Tak tedy - zde jsem rozsvítil černé světlo (+ jednu bílou zářivku, abych pak neměl oči, jako králík albín)...
...mám ale dojem, že na profit čekala řada dalších (asi telepatie), jako tato maloočka smaragdová, která se rozhodně nežinýrovala...
Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 20:35, chorcheee(m), (O přírodě)
Nemá nějaký seschlý zadeček? Na fotografiích, které jsem si právě našel jej má vždy macatější...
...prostřeno bylo dost...
...někteří neohlášení strávníci přijeli autobusem (samice slíďáka s mladými)...
...jiní se ještě ani nevlíhli, ale mamka měla hlad (samička lovčíka lučního s kokonem s vajíčky)...
...pak ale začalo foukat, takže z plátna byla plachetnice...
...a bylo po lovu, ještě poslední hladové sousto pro páteříčka a pak balit. Moc jsem si to neužil, ale něco se přecijen chytlo, takže to sice bylo krátké (jen do půlnoci), ale ne zase tak úplně marné.
Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 15:53, machaon, (O přírodě)
V 80 letech min.století jsme měli takovou partu entomologů. Jezdili jsme každý rok na Slovensko. Centrála nebyla k mání tak jsme si ji vyrobili z benzinového čerpadla a dynama z autobusu. Plátno bylo 3x2 m. Jezdili jsme až na Vihorlat, zážitků spousta, byly to krásné časy. Večer když jsme vše připravili, něco pojedli otevřeli pivko a já si zapálil doutník, bylo nám blaze. Motýlů a brouků plné plátno. Ráno nás většinou probudil bača a nemohl pochopit že chytáme brouky, tak jsem mu nalil borovičku a on nám radil kam na chrobáky. Jsou to hezké vzpomínky.
Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 16:05, Yohaness(m), (O přírodě)
Jó, bejvávalo... Dnes je Slovensko díky své arogantní ochraně přírody pro entomologa vysloveně nebezpečnou zemí.
Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 16:14, Martin(m), (O přírodě)
...já si takto užíval v 90. letech v Dunajské deltě. U nás je to vhodné hlavně na motýly, včera foukal vítr, ale pár brouků přilétlo taky. Vyjíždím několikrát za sezónu, ale ta atmosféra je vždy jedinečná....
Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 17:42, Yohaness(m), (O přírodě)
Souhlasím, noční lovy hmyzu mají velké kouzlo. Ještě radši než očekávání u plátna mám aktivní průzkum s čelovkou.
Re: Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 18:08, Honzík(m), (O přírodě)
...rád jsem se poučil o jiném nočním koníčku než je rybolov.Nezkoušeli jste noční houbařinu?...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 19:34, alesjirsa(m), (O přírodě)
Obvykle když jdu na houby, tak nechávám baterku doma. 
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 19:47, chorcheee(m), (O přírodě)
No to je krásné! Jako bývalý elektrikář bych elektrocentrálu z autobusového dynama (takže to produkovalo stejnosměrný proud?) taky rád vyráběl! A pak u toho kouřil ten doutník a koukal jak se hmyzy chytají a pavouci je vysávají
.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 19:55, Martin(m), (O přírodě)
...tak to jsem srab, raději tahám baterii s 8 W zářivkami. Jedná se o montážní lampy, které jsem vypreparoval a napájel do nich UV trubice...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 20:06, chorcheee(m), (O přírodě)
Proč srab? Také si se takto projevil jako domomorobo elektro kutil. Pokud Ti baterie s měničem a zářivkou vydrží dost dlouho, je to lepší, než smrdět a hlučet někde s agregátem (i když ten samozřejmě dá víc šťávy...).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 20:05, petras, (O přírodě)
Houby s baterkou,když víš kde rostou,paráda
Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 20:33, vevanek, (O přírodě)
Chápu, že je to pro vás zážitek, ale mně by tolik brabouků pohromadě radost neudělalo. Mám z některých fobii.
Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 07.06.2015 20:36, chorcheee(m), (O přírodě)
"brabouk" hezký novotvar z brouků a pavouků
.
Re: Re: Noční lovy a lovci..., 08.06.2015 07:22, Kraken(m), (O přírodě)
Dobrý, Martine! Taky už jsem párkrát přemýšlel, že bych to zkusil. Škoda, že jsi neulovil nic zajímavějšího. Ale i tak to asi bylo dobrodrůžo...
Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 08.06.2015 13:25, Martin(m), (O přírodě)
přiletěl lišaj vrbkový, přástevník kopřivový a několik menších druhů můr, za týden, dva to bude lepší, jestli chceš, dám to echo, svítil jsem v Boči, to máš za kopcem...
Re: Re: Re: Re: Noční lovy a lovci..., 09.06.2015 00:10, Kraken(m), (O přírodě)
Měl jsem asi napsat: "Taky už jsem dřív párkrát přemýšlel, že bych to zkusil." Je to teď se mnou trochu složitější,(po zdravotní stránce) noční výprava by mi asi neprošla...
Ale dík za nabídku Martine!
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30