O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 19:46, Pavla, (O přírodě)

Chorchee, houbu s rozpuštěnými vlasy, kterou jsem 24.1. viděla takto ...

Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 19:46, Pavla, (O přírodě)

7.2. takto ...

Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 19:46, Pavla, (O přírodě)

a 21.2. takto, jsem si zpočátku, po vyloučení o. řadové a zprohýbané, které se vyskytují na jehličnanech, samourčila jako outkovku měkkou, ale po nějaké době jsem si ji přesamourčila na outkovku Trogovu. Takže budu moc ráda, jestli mi to (nebo kdokoli jiný) potvrdíš či vyvrátíš a přeurčíš.

Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 20:20, chorcheee(m), (O přírodě)

Pavlo, počkej, jestli to bylo opravdu na listnáči, to bys mne strčila do kapse . Budu Ti vyprávět jednu svou nedávnou příhodu. Stručně, pochopitelně . Před 14 dny jsem na Velké Babě našel přesně stejně vyhlížející houbičku! Je to dubohabřina. Smrky daleko... O. řadová má od 2009 známého severoamerického dvojníka, Antrodia serialiformis, co roste na dubech. Objevil školitel mého spolužáka. Já blbec o tom nedávno četl. Hned jsem si řekl: doubrava - to musí být vona! Zburcoval jsem svého spolužáka, který se tvářil skepticky (u nás ještě nebyla nalezena). Pro jistotu jsem tam znovu zajel. Přesně ten pařez jsem nenašel. Našel jsem několik jiných, kde "toto" rostlo. Byly to vykácené smrky, které tam opravdu nemají co dělat. Sláva zase v nedohlednu....

Ale abych odbornosti nebyl dlužný, musím napsat ještě toto - jsou i zprávy, že outkovka řadová (Antrodia serialis) roste i na listnáčích. Můj spolužák polyporolog ale psal, že tomu moc nevěří.

Každopádně podle Tvých fotek skoro na 100% outkovka řadová. Můžu také přidat pár svých fotek pro porovnání. Však pokud se ti podaří ověřit, že to je na listnáči, má smysl se tím zabývat (teda aspoň pro ty, kteří by chtěli objevit něco nevšedního ).

Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 20:29, chorcheee(m), (O přírodě)

Jo, ještě k těm hovínkům. Asi jsou to opravdu hovínka nějakého houbožrouta (odborně požerky). Nevím jakého, ale MLZ psala, že právě pro A. serialis jsou typické.

Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:00, Pavla, (O přírodě)

Díky za reakci. Nález je z tohoto lužního lesa, takže jehličnanů, jak sám vidíš, je zde pomálu. Ale píšu si Tě do deníčku a budeš pod pořadovým číslem 2 / tzn. zjistit strom, na kterém outkovka rostla /

Re: Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:04, Pavla, (O přírodě)

Pořadové číslo 1 má totiž Machaon, kterému jsem přislíbila bližší určení druhu štětconoše (pro mě zatím můj nejzajímavější superobjev ze 7.2.) Housenky prý prozradí víc, a tak … pokud se podaří, mám chuchvalec monitorovat. Hlášení: Monitoring z 21.2. neprozradil zatím nic nového. Over

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 12.03.2015 09:29, machaon, (O přírodě)

Díky, ale nemusíš u toho vartovat

Re: Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:13, chorcheee(m), (O přírodě)

A kdo a s čím má pořadové číslo 1/? .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:14, chorcheee(m), (O přírodě)

Telepatie! Však já jsem vinen, že jsem si nedal aktualizovat a vznáším dotaz, na který bylo již před 9 minutami odpovězeno .

Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:08, alesjirsa(m), (O přírodě)

Tato houba mně patrně připomíná jednu houbu, kterou jsem dával do Určovny, ale výsledky v nedohlednu. Byla na spodní části spadlé větve (prvně jsem si myslel, že buku, potom jsem si na fotce všiml dubových listů a nakonec jehličí, takže ... nevím skoro nic ). Tuším, že měla i kloboukovou část, která měla přibližně stejnou barvu jako ta tvoje, Pavlo (a není na fotce vidět). Nemohlo by to být ono ?

Re: Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:09, alesjirsa(m), (O přírodě)

A jéje, ono se mi to přendalo až sem. No nic, toto patří k té outkovce.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:17, chorcheee(m), (O přírodě)

Aleši, nevím...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 12.03.2015 20:24, alesjirsa(m), (O přírodě)

Škoda, takže ... budu tuto houbu muset zařadit do složky "Prozatím neurčené houby".

Bude Tě hřát dobrý dobrý skutek a jako bonus mi ještě můžeš určit i tuto hlenku, kterou já vidím jako badhamovku láčkovitou. Díky předem kémo

Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 20:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Joo, hlenky - ty taky neumím (stejně jako ostatní organismy, já vlastně vůbec nejsem systematik a tady si jen honím ego, že mi to chvilkami docela jde . Ale badhamovky takto nějak vypadávají...

Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 21:05, Pavla, (O přírodě)

Chápu , takže "Čekání na Patrika!

Re: Re: Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 12.03.2015 17:32, Patrik(m), (O přírodě)

Těžko řect, přes hlenky já nejsem, tyhle už jsou staré a při malém zvětšení...tohle může jít jen na typovačku. ...jinak pěkná fotka.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30