Re: Re: Dnes se vydávám do neznámých a nebezpečných vod, 11.03.2015 20:20, chorcheee(m), (O přírodě)
Pavlo, počkej, jestli to bylo opravdu na listnáči, to bys mne strčila do kapse
. Budu Ti vyprávět jednu svou nedávnou příhodu. Stručně, pochopitelně
. Před 14 dny jsem na Velké Babě našel přesně stejně vyhlížející houbičku! Je to dubohabřina. Smrky daleko... O. řadová má od 2009 známého severoamerického dvojníka, Antrodia serialiformis, co roste na dubech. Objevil školitel mého spolužáka. Já blbec o tom nedávno četl. Hned jsem si řekl: doubrava - to musí být vona! Zburcoval jsem svého spolužáka, který se tvářil skepticky (u nás ještě nebyla nalezena). Pro jistotu jsem tam znovu zajel. Přesně ten pařez jsem nenašel. Našel jsem několik jiných, kde "toto" rostlo. Byly to vykácené smrky, které tam opravdu nemají co dělat. Sláva zase v nedohlednu...
.
Ale abych odbornosti nebyl dlužný, musím napsat ještě toto - jsou i zprávy, že outkovka řadová (Antrodia serialis) roste i na listnáčích. Můj spolužák polyporolog ale psal, že tomu moc nevěří.
Každopádně podle Tvých fotek skoro na 100% outkovka řadová. Můžu také přidat pár svých fotek pro porovnání. Však pokud se ti podaří ověřit, že to je na listnáči, má smysl se tím zabývat (teda aspoň pro ty, kteří by chtěli objevit něco nevšedního
).