O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Postkvíz, 07.03.2015 10:31, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak když i Patrik , tak i já . Poznáte?

A Zdeno, bylo by možné ještě vložit ten ryzec osikový? A´t máme kvíz kompletní? Já si Tvé kvízofé fotky pěkně ukládám, jen tak pro vlastní potřebu, abych jednou uměl všechny houby Světa . Díky a hezký den (jedu zkontrolovat ohnivcovou zahrádku!).



Re: Postkvíz, 07.03.2015 12:42, Zdeno(m), (O přírodě)

Jistě, immer zu Dienst, tedy vždy k službám...

Re: Postkvíz, 07.03.2015 13:35, Joska(m), (O přírodě)

Klikni si na příslušný nick a objeví se ti všechny autorovy vložené fotky...

Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 16:25, Patrik(m), (O přírodě)

Objeví, ale neobjeví se u nich napsané co na nich je

Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 18:41, chorcheee(m), (O přírodě)

To máte pravda, to vlastně vím (že každý má v profilu vše, i když to v diskuzi bylo později smazáno. Včera mi to nedošlo. Vůbec, jestlipak jste si všimli, že někdy mi to myslí málo a někdy až moc? Já už si toho všiml .

Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:51, gazela(m), (O přírodě)

Re: Postkvíz, 07.03.2015 16:27, Patrik(m), (O přírodě)

Chorchee, ty máš ale zajímavou představu, hub je na světě odhadováno tak 200 000 druhů, a aby je někdo vůbec všechny znal?...jo, tvoje hádanka...houževnatec přivázlý?

Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 16:44, Patrik(m), (O přírodě)

Možná by některé z vás mohl zajímat tento článek.

Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 17:56, Joska(m), (O přírodě)

Tak je fakt, že do hloubky to zase tolik lidí zajímat nebude.
A jak vidím, vůbec Ti nepřipadá hloupé, že třeba hned ve sloupci "Úvod" máš dvě hrubky. O použití interpunkce už nemluvím. Ani použití nářečí (...kteří se chcou o houbách dozvědět více) není zrovna na místě.
Ono veřejně prezentovat své znalosti (o kterých si vůbec nedovolím ani na chvíli pochybovat) ještě neznamená, naházet je na papír bez dodržení jistých pravidel. Ale to asi házím hrách na zeď, co myslíš?

Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 18:12, Patrik(m), (O přírodě)

Máš pravdu, jenomže já vždycky když něco napíšu, tak si to musíš ještě po sobě tam dvarazy přečíst, potom jít zpět do editoru a opravit chyby, které jsem tam našel...tak to udělám i tady...ale co se ti nelíbí na té části věty, co jsi tu přepsal...já tam nic nářečního nevidím..??

Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 18:23, Joska(m), (O přírodě)

Jo, jasně, prostě nerozeznáváš nářečí od spisovné češtiny. (...kteří se chtějí...)
Že si to musíš dvakrát po sobě přečíst, chápu. Ale něco jiného je diktát ve škole, kde dostaneš známku a hotovo. Tady veřejně publikuješ. A pokud to nezvládáš sám (a to zatím pořád ne), měl bys požádat někoho, kdo ti texty zkontroluje a opraví. Nebo zabrat pořádně sám.

Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:08, Zdeno(m), (O přírodě)

Třeba výraz "dvarazy" je kouzelný a určitě spisovný...

Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 18:31, chorcheee(m), (O přírodě)

Pěkné, Ty jedeš! . já zatím článek jen rychle přelétl, jasně, že jsou tam nějaké chybky, (odborné i gramatické ), ležérnosti, vágní konstatování ("V jedné knize jsem se dočetl, že je zde (v Argentině)tolik různých druhů hub různých barev a tvarů, že jeden mykolog tu za čtvrť hodiny prošel asi 0,5 kilometrů lesa a dokázal nasbírat více jak 50 různých druhů hub."), ale pro laiky je to víc než dobré a myslím i celkem srozumitelné!

Oceňuji to zapálení. Já už bych takový blog asi nepsal, protože bych si řekl: "O houbách je toho na netu tolik...koho by to zajímalo? Samozřejmě by se potom mé "sebenaplňující se proroctví" vyplnilo. Pokud ale ty naopak věříš, že děláš něco fakt dobrého....také se to asi časem nejspíše vyplní a lidi to ocení!

Asi na Tvůj blog budu častěji chodit. Už proto, že jsi shromáždil a strukturoval řadu zajímavých odkazů, které bych jinak hledal složitěji! Tak ať máš z hub a psaní o nich stále radost!

PS: Že ty chceš být, až budeš velký, vědec?

Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 18:38, chorcheee(m), (O přírodě)

Aha, koukám, že v mezičase se Joska vyjádřil s trošku jiným názorem .

Ale tak veřejně publikuje...blog má dneska "každý, kdo má v zadku díru". Jak a co se s těch "cancáčcích" píše je asi skoro jedno = Svět má jiné starosti. Ale to, že si Patrik někdy zbytečně kazí reputaci a dělá si blbou vizitku, to máš Josko asi pravdu...

Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:41, Patrik(m), (O přírodě)

Chorchee, díky za reakci, já si osobně myslím, že to nepíšu zbytečně...Ano, na internetu je už o houbách dost, ale když jsem ke každému tam uvedenému druhu scháněl informace v literatuře i na internetu, zjístil jsem, že to záleží i na tom, jak je druh pro veřejnost známí...o takových druzích, jako je hřib smrkový či žlučník je toho na internetu víc než dost a proto jsem se ani příliš nezabýval extra popisem apod. Pak jsou druhy méně známější, jako třeba ta Dermea cerusi, o které jsem na internetu našel informací jen poskrovnu a v literatuře ji nemám. Nezbývalo tedy nic jiného, než vycházet z těch skrovných informací a doplnit je vlastními pozorováními. Proto si takové druhy i beru domů, kde zhotovím popis makroskopických znaků.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:57, Zdeno(m), (O přírodě)

Patriku, ohlídej si alepoň "jau" hrubky...Známí je běs, mě má být mně, scháněl...Podíval jsem se na Tvůj blog, mile mne oslovila šíře Tvého záběru, byla by škoda, aby sis konečný efekt kazil češtinou...Pro tuhle situaci mám poněkud neslušné označení h...o s jahodami...

Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:21, P.T.(m), (O přírodě)

Ambiciózní přístup a článek, přeju, co nejvíce čtenářů. Dovolí si namátkou pár poznámek.
1) Jak už psal Chorcheee, tvrzení, že v Argentině je nejvíc druhů hub je dost vágní a určitě to nikdo na světě neví, kde je nejvíce druhů hub. To nic nemění na tom, že je to zajímavá mykologická lokalita, ale to jsou všechny snad kromě polárních oblastí a pouští.
2) Hmyzomorky (Microsporidie) určitě nepatří mezi Zygomycota (navíc ani tahle skupina už dnes neexistuje). Aktuálně vedou dvě verze. Buď jsou vnitřní skupinou hub a jsou klasifikovány jako oddělení Microsporidiomycota, nebo by to mohla být skupina sesterská celým houbám (Fungi), takže by to vlastně houby nebyly.
3) V kapitole Zygomycota a choroby s nimi spojené uvádíš jako jednoho s patogenních zygomycetů Aspergillus fumigatus. To je ale vřeckovýtrusá houba, Aspergillus je anamorfa a Eurotium teleomorfa.
4) "Pucciniomycotina et Ustilaginomycotina zahrnuje houby tvořící mikroskopicky viditelné plodnice" ........Tyto dvě skupiny nevytvářejí plodnice, používá se třeba výraz ložiska výtrusů. Plodnice je morfologický útvar s nějakou definicí, kterou tyhle houby nesplňují.
5) Dacrymycetaceae - "Druhy této čeledi tvoří speciální typ plodnice zvaný rosol." .......takový typ plodnice neexistuje. Typ plodnice, který tato čeleď nejčastěji vytváří, se nazývá holothecium.

Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:46, P.T.(m), (O přírodě)

Ještě k tomu počtu druhů hub, byl jsi příliš opatrný. Podle různých studií se odhaduje zhruba 1-5 milionů druhů. Například zde odkaz

Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:52, chorcheee(m), (O přírodě)

P.T. neděs mne! To už se vůbec nenaučím! .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 20:00, Patrik(m), (O přírodě)

Podle toho článku se odhaduje 5 mil. druhů hub, ale není tam napsané kolik jich je popsaných...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 20:21, Honzík(m), (O přírodě)

...no,alespoň teď víš kolik jich můžeš popsat

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 20:50, P.T.(m), (O přírodě)

V současné době je popsáno cca 100 tis. druhů......údaj z letošní přednášky z mykologie na PřfUK.

Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:51, Patrik(m), (O přírodě)

Díky za upřesnění, samozřejmě je problém ten, že houby ještě nestuduju (zatím), takže nezbývá nic jiného, než vycházet s toho, co mám k dispozici.
Popisované taxonomické třídění je podle Biolibu (jediné pro mě dostupné novější), další věcí je, že neznám přesnou definici slova plodnice, takže to používám prostě u všech útvarů nesoucích asca nebo basidie (nebo jestli je ještě něco jiného)...plodnice typu rosolu znám podle webu mykologie.net. Bod č. 1 je možná nadsazený, ale chorcheem citovanou informaci mám z knihy Houby - česká encyklopedie, kapitola Houby ve světě (nebo tak nějak se jmenuje, nemám ji doma, ale ve školské knihovně).
Pokud znáš na internetu stránku, kde bych našel nejnovější taxonomii hub, budu rád.

Re: Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 20:53, P.T.(m), (O přírodě)

Hibbet et al. (2007). ...... Jestli chceš, můžu ti poslat originální článek na mail.

Re: Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 20:12, Patrik(m), (O přírodě)

P.T.ho chyby nalezené v textu opraveny

Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 18:42, chorcheee(m), (O přírodě)

Nachytal se, nachytal . To byla samozřejmě nadsázka či ironie (česky železie )... Ani české houby nikdo všechy pořádně neumí...

Kam to zase tu reakci hodilo?! . Jen tedy upřesním - nadsázka se týkala toho, že bych chtěl umět všechny houby Světa. Samozřejmě, nejen, že to nejde, ale určitě mám i větší priority - jiné těžko splnitelné sny

Re: Re: Re: Postkvíz, 08.03.2015 11:50, Joska(m), (O přírodě)

Být ředitelem?

Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 19:04, chorcheee(m), (O přírodě)

Ano, houževnatec přivázlý. Pamatuješ si, že jsem ho už dával, nebo si poznal nezávisle? .

Re: Re: Re: Postkvíz, 07.03.2015 20:01, Patrik(m), (O přírodě)

Tak dobrou paměť nemám, abych si pamatoval každý příspěvek


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30