O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:32, Patrik(m), (Houby)

Hlavním cílem byla jehnědka osiková, tu jsem bohužel nenašel...zašel jsem se tedy podívat na zbyslavické rybníky, kde jsem zašel na své oblíbené místečko a podíval se, zda bych tam něco nenašel...uslyším takový zvláštní ptačí zpěv...ohlédnu se a nevěřím tomu, co to vlastně vidím...na druhém břehu, který je necelých pět metrů ode mě vidím toho snad nejkrásnějšího ptáka, co jsem kdy v přírodě spatřil...ptáka, kterého jsem vždycky toužil vidět...okamžik trvající jen několik sekund vůbec nedovolil si jej vyfotit, ale i přesto jsem měl velkou radost....a o kterém ptákovi to mluvím? No přece o ledňáčku říčním
...tak tedy k houbám...přesněji začneme hlenkou ze zmiňované mikrolokality...špatně se ostřící větvenka černá...

Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:38, alesjirsa(m), (Houby)

To já jsem ještě neměl to štěstí ledňáčka vidět. Gratulace.

Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:44, Patrik(m), (Houby)

Kámoš ve škole na mě bude nejspíš naštvaný...ten by ho toužil spatřit víc než já

Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 22:01, alesjirsa(m), (Houby)

Tak mu řekni: "Dočkej času jako husa klasu."

Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 22:02, vlk(m), (Houby)

...parádička...gratuluji...i ta Jehnědka je super...

Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 07.03.2015 10:17, chorcheee(m), (Houby)

Hezká fotka hlenky! .

Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:37, Patrik(m), (Houby)

Pak jsem se stavil do porostu vrb, přesněji vrby bílé a nějakého keřového druhu vrb...až se ke mě staví chorchee, určitě ho na to místo zavedu...je to tam dosti podmáčené, pramen později se vlévající do potoku se tam rozprostírá do okolí a na některých místech tvoří stojaté "bažiny,,...v těch místech se nevyskytuje žádná olše ani líska či jiný "jehnědotvorný,, strom...proto jsem tuto jehnědku určil jako jehnědku jívovou, Ciboria caucus, která yrůstá na loňských jehnědách různých druhů vrb...

Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:40, alesjirsa(m), (Houby)

Ani jsem nevěděl, že je rod jehnědek takový bohatý.

Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 07.03.2015 10:24, chorcheee(m), (Houby)

1. tohle nejní jehněda vrby (spíš bych řekl olše)
2. Ten substrát možná u jehnědek fakt zcela nerozhoduje a
3. Hagara (2014) uvádí C. caucus a amentacea jako synonyma...takže kdo ví, zda jehnědka vrbová jako samostatný druh existuje .

Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 07.03.2015 13:30, P.T.(m), (Houby)

Počkáme, až je někdo nasekvenuje a vyrobí nějaký pěkný stromeček.

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 07.03.2015 16:30, Patrik(m), (Houby)

chorchee..byli tam jenom vrby bílé, Salix alba, olše ani jedna...podle index fungorum jsou caucus a amentacea samostatné druhy...

Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:41, Patrik(m), (Houby)

A na konec jsem ještě prozkoumal padlý kmen třešně ptačí...zdržel jsem se u něj dosti dlouho a přesto jsem nestihl vyfotit všecky druhy hub, které ho okupovaly...nejzajímavější nález byl Dermea cerasi, která je právě na dřevě těchto stromů hojná...tvoří dvě pohlavní stádia...první je anamorfní...

Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:43, Patrik(m), (Houby)

A druhé teleomorfní...to je samozřejmě zajímavější... kdybych si nevšiml té anamorfy, vůbec by mě nenapadlo hledat teleomorfy...teleomorf tam bylo spoustu, já jakožto nerozhodný člověk jsem měl problém si vůbec vybrat, které bych si vyfotil

Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 07.03.2015 10:37, chorcheee(m), (Houby)

Mám stejnou zkušenost - že třešňové dřevo je velmi vděčný substrát pro řadu dřevomilek!
Včera jsem se podíval do korun živých třešní lemujících Lipovou ulici v Brně, a našel jsem tam outkovku trogovu a nějaký ohňovec v dost velkém množství (dnes si pro nějaký vylezu k určení).

Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:45, Patrik(m), (Houby)

A nakonec ještě jedna hádanka, když máme ten pátek... svrchu to vypadá trochu jako klanolístka, ale není to klanolístka, co to je? Spodek přidám zítra

Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 21:56, alesjirsa(m), (Houby)

Kostrovka beztvará ?

Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 22:01, Patrik(m), (Houby)

ne...

Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 22:02, Zdeno(m), (Houby)

Koukám, že teď je ta pravá chvíle se na soutěže vykašlat. Jak se to říká o dobrých skutcích?

Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 22:40, mh, (Houby)

Mladí a neklidní... Neřešit! Oni tohle nechápou a je to tak dobře, jinak by svět byl děsně nudnej...

Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 22:54, Zdeno(m), (Houby)

Hm, vlk mladý a neklidný?...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 23:00, mh, (Houby)

Jasně, vlk forever young...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 23:04, Zdeno(m), (Houby)

Da, vot takaja žizň...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 23:30, mh, (Houby)

Když odháníš vlka ode dveří, dávej pozor, aby ti oknem vzadu nevlezl tygr (čínské přísloví)...:-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 07.03.2015 08:05, Zdeno(m), (Houby)

Hezká alegorie...

Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 22:24, alesjirsa(m), (Houby)

No nic, nechám se překvapit.

Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 06.03.2015 23:55, chorcheee(m), (Houby)

Ostnateček Bourdotův?

Re: Re: Re: Re: Dnešní průzkum lesa..., 07.03.2015 16:33, Patrik(m), (Houby)

Chorchee ty dřevomilky má fakt zmáknuté...tady jedna větší rozlitá plodnice

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30