O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Praxe nad teorii..., 12.01.2015 19:34, Zdeno(m), (O přírodě)

Ohnivce doma nepěstuji...

Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 19:34, Zdeno(m), (O přírodě)

Vlastním ovšem v terénu solidní plantáž, kde si mohu vybírat vhodné objekty k focení...

...které jsou mi tak nějak sympatické a přijdou mi zajímavé...

Poctivě a pozorně exponuji, vždy alespoň dva obrázky v jiném režimu...

Doma upravím a proběhne přísné výběrové řízení a tvrdá selekce na prezentaci na stránkách...

Re: Re: Praxe nad teorii..., 14.01.2015 20:33, karelzbrd(m), (O přírodě)

tohle je podle mého gusta

Tak zde je obligátních šest, dobrých bylo mnohem víc...Ostatní obrázky si už ustlaly na disku...Pokoukejte, ohnivce jsou ve velikostech odpovídající březnu...

Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 19:49, chorcheee(m), (O přírodě)

Zdeno, názvem "Praxe nad teorií" mě sereš. Víš to? . Já jsem spíš teoretik a když řekneš paraplegikovi "choď!" Taky si tím nic nedokážeš..

Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 20:01, Zdeno(m), (O přírodě)

Šedá je všechna teorie a košatý strom žití...Jen lehké připomenutí, že kreativita a selský rozum leckdy porážejí teoretické mantinely či mantinely teorie...

Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 20:12, chorcheee(m), (O přírodě)

Ty píšeš jak kniha...Ale co si myslíš o lidech, kteří praxi nezvládají, to mi z toho není jasné... Já na tom nejsem tak špatně, víš - píšem si - ale co si myslíš o těch ostatních? Autistech i jiných podivných stvořeních?? Zaslouží celoživotní pohrdání jen proto, že se takoví narodili? Pak dostanou Nobelovu cenu, ale život maj často na hovno... Antonín Holý. Slyšel jsem ho přednášet na PřF v Budějicích. Bylo to příšerný! A jak se zasloužil o vědu a lidské životy...

Re: Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 21:54, Zdeno(m), (O přírodě)

Tak to pozor...Celý život jsem se snažil pomáhat těm upozaděným a hledat maximum jejich možností...A hendikepem nemusejí být jen viditelné odlišnosti, ale třeba "jen" to, že se narodíš do prostředí, které tě postupně limituje směrem dolů...Děti, které neměly štěstí a na startu jsou kdesi vzadu, bezbranné a odstrkované...Ta radost, když (byť i v děcáku či polepšovně...) konečně zažijí uznání, potlesk, pocit úspěšnosti a podporu...Škoda, že téměř vše do nich pracně a obětavé investované je později zpravidla zmařeno sociálním prostředím a neschopností státu konat ve prospěch potřebných, přestože se tím ohání kdekdo...Tady jsi poněkud přestřelil a doufám, že ses jen nešikovně vyjádřil..Zažil jsem toho za těch dvaačtyřicet právě mezi těmi trochu"podivnými" tolik, že už jen čtení Tvé reakce mne trochu uráží...Povídat ti třeba o více než čtyřicetileté tradici a historii sportovních olympiád právě pro tyhle děti by nepochybně Tvůj pohled trochu poopravilo. A znovu podotýkám, že sociální vyloučení je neméně závažným problémem jako somatické a psychické nestandardnosti...

Re: Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 22:54, svědek, (O přírodě)

Safra chorcheee, si nějak zbytečně vztahovačnej. Je jasný, že po světě chodí spousta lidí, jejichž potenciál zůstane bohužel nenaplněný. Myslím, že bude i spousta lidí téměř na hranici geniality, kteří ale v životě nedostanou příležitost a mnohdy primitivní dav je má za pitomce. Tak to hold je. Svět není vždy spravedlivej. A ani mě se to nelíbí. O úspěchu či neúspěchu často rozhoduje zcela banální náhoda. Zdeno je nicméně ten poslední, kdo by tohle nevěděl. A rozhodně to není dogmatik. Nakonec "praxe nad teorii" byla z jeho strany jistě trochu i výzva ke kultivované diskusi a výměně názorů. Trochu toho názorového popichování přece tříbí myšlenky. Názory určitě nemusíme mít stejné. Naopak, je dobře, že jsme různí. Co je ale důležité, je úcta k diskutujícímu.

Já myslím, že sem chodí lidi, které fascinuje pestrost přírody a většina z nich je velkorysá i lidsky, proto o pohrdání (obzvlášť ze strany Zdena) nemůže být ani řeč.

Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 11:57, tapik, (O přírodě)

Myslím, že bys měl vážit slova, až toho budeš mit za sebou co Zdeno, tak můžeš hodnotit...

Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 20:47, gazela(m), (O přírodě)

Zdeno, máš krásné fotky. Půjdu se taky podívat do Opičáku, jestli tam snad něco.... A souhlasím s poznámkou o praxi nad teorii. Někomu stačí cit pro pěkný obrázek, jinému nepomůže ani encyklopedie v hlavě. A zbytečně se neobjevilo rčení, že kdo neumí, učí

Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 20:56, chorcheee(m), (O přírodě)

To je jasné...A pohrdáte takovými lidmi?

Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 21:24, gazela(m), (O přírodě)

Ale vůbec ne. Svým způsobem i je obdivuji, ty kvanta chytrých čísel a pojmů... Jenom by se zase ti teoretici neměli povyšovat nad praktiky Každý to dělá po svém....

Re: Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 21:41, karelzbrd(m), (O přírodě)

mám kámoše, není o moc mladší než Zdeno a fotí přírodu. Co se týče jeho znalostí teorie, je asi tak na mojí úrovni, tedy žádný velký teoretik. Naopak, jako jeden z mála našich fotografů dokázal nafotit medvědy v tatranské přírodě a skvěle. Bodoval ve snímcích pohybujících se zvířat, tedy pro nás praktiky - pohybovkách - pokus, omyl, cit, zkušenost - vyhrával a vyhrává soutěže a to i mezinárodní. Proč? Protože jeho snímky jsou už umělecké stylem malování světlem a viděním motivu, předvídáním. Zkrátka, co máš v hlavě (teorie), nemusíš mít v oku a základy techniky se naučíš, někdo se nenaučí to druhé (mít to ve woku), třebaže zná dokonale teorii - tedy to, aby si dal fotce víc, než to, co by nafotili ostatní. A tak je to nejen s focením, ale i malováním, veršováním, psaním beletrie apod. Přeci každý z nás napíše pár rýmů, ale básníka to z něho neudělá.

Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 21:57, Zdeno(m), (O přírodě)

Formulace a pojem pohrdat nepatří do našeho slovníku natož myšlení..

Re: Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 22:07, gazela(m), (O přírodě)

Zrovna vymýšlím, jak přesně tohle sem sdělit. Potlesk!!!

Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 22:03, Zdeno(m), (O přírodě)

Si piš, že tam budou...

Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 08:59, Hanýžka(m), (O přírodě)

Pěkné ohnivce, budu muset vyrazit na svoji nejbližší Štalskou plantáž.

Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 09:00, Hanýžka(m), (O přírodě)

Štatlskou.

Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 09:16, chorcheee(m), (O přírodě)

Jo, Forresťák mi včera psal, že by mi rád ukázal místo u Brna, kde jsou ohnivci nebo dal GPS souřadnice, ale že sou, Hanýžko, Tvoji a musíš to schválit. Ale teď když se ukazuje, jaký jsem delikvent, tak to možná neschválíš .

Re: Praxe nad teorii..., 12.01.2015 23:05, svědek, (O přírodě)

Můj názor nicméně je, že praxe a teorie jsou si rovnocenné. Někdy je dobré podpořit jedno, jindy druhé. Praxe, když dozraje, plodí jaksi pravidelněji. Teorie ovšem jednou za čas, tu a tam, dokáže radikálně překročit hranice a posunout vše dál, do nových oblastí, případně vybřednout z krizí a to je taky sakra potřeba. Dobrou noc.

Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 07:57, gazela(m), (O přírodě)

Naprosto souhlasím. Přeji hezký den všem

Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 08:52, Zdeno(m), (O přírodě)

Přesně tak, naprostý souhlas...Je tam dvojjedinost a interaktivní vztah. Demonstrovat výlučnost teorie a neumět ji převést a předvést v praxi je to jádro pudla, o kterém tady píšu...

Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 08:18, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré ráno,

kolegové! Tak po ránu čtu sebe i ostatní a uznávám, že jsem to poněkud přestřelil (a že jsem i vztahovačný ). Velmi hezky to uzavřel svědek, to se mi líbí asi nejvíc. Nechctěl jsem nikoho přímo urazit (spíše rozebrat a něco se dovědět - a to se mi také podařilo), ale silné emoce vzbuzuji rád (i sobě ). Lhal bych kdybych tvrdil, že ne. Prostě se Zdeno o zdejší "přeteoretizovanost" otřel už podruhé, a protože tu nejčastěji teoretizuji já, jako potrefená husa jsem zakýhal .

Když jsem letos 16. června obhajoval doktorskou práci, můj školitet, Prof. Jiří Šantrůček svou úvodní řeč uzavřel dovětkem: "Jiří rád šokuje. Věřím, že šoky, které nám tu dnes přivodí, budou jen příjemné."

Uznale jsem na moudrá slova pokýval a pousmál se (už jsem měl malou poťouchlost připravenu v hlavě i pro tento den ).

V prostředku obhajoby jsem se obrátil k děkanovi řka: "Taky profesora Váchu jsem asi před 3 lety dost nevybíravě zkritizoval na jedné konferenci za nečitelně malé popisky obrázků během jeho přednášky. No a vidíte, na tomto slide jsem se dostal přesně do stejné situace. Tak to se omlouvám - nějak v tom finišovacím shonu jsem všechno nezvládl perfektně" ).

(Ano prof. Vácha je tentýž Vácha, kterého můžeme už přes rok vídat v parlamentu ČR a je dost hustej. Tady je video jak se svléká při projevu: http://www.jenpromuze.cz/video/18527-poslanec-vacha-rika-ze-punk-is-not-dead ).

Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 08:34, chorcheee(m), (O přírodě)

Proč to píši? Protože si myslím, že jeden z mých komunikačních problémů je asi jakési nepochopení reciprocity, na kterém si snad dokonce zakládám. Dokáži o sobě bez problému v mnohých věcech přiznat, že jsem vůl a hovado. Z tohoto - tak nějak mylně - si ospravedlňuji, že podobně ostře můžu vystupuvat i vůči ostatním a navíc si myslet, že mi za takovou upřímnost budou vděčni. Ne, jak by asi každý intuitivní člověk správně dovodil, většinou mi vděční nejsou .

I ten profesor Vácha, který si nebere servítky a mnoha lidem nepochybně slovně ublížil, nesl mou veřejnou kritiku na té konferenci dost težce. Kritika byla navíc plně oprávněná, anžto z jeho obrázků nešlo fakt přečíst skoro nic. Byl to zásah do černého, protože Vácha se tváří, že dělat děkana a poslance zároveň zvládá levou zadní. Ukázat mu, že něco odfláknul bylo pro mne potěšením... A pozor - Váchu mám jako člověka rád! Nebyla to žádná msta za cokoli (a zároveň věřím, že on se nebude mstít mne). Byl to jen přátelský zápas se silným soupeřem. A já jsem tento zápas vyhrál!

To je ale jiná situace. Zdeno tady není "hustej", nikoho slovně nenapadá, nemachruje... a tedy má ostrá (a dokonce sprostá) slova si nezaslouží! Proto se mu ještě jednou omlouvám, že jsem jak čertík vyskočil z krabičky a považuji to spíše za projev mé unáhlené povahy...

Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 08:54, Hanýžka(m), (O přírodě)

Jsem ráda za to, co jsi teď na adresu Zdena napsal. Je to podle mě hodný a moudrý člověk a pokud by ses neomluvil, určitě bys z mykopiva neodešel stejný jako tam přijdeš. Tohle beru.

Re: Re: Re: Re: Praxe nad teorii..., 13.01.2015 09:00, Zdeno(m), (O přírodě)

O.K., moje reakce jen vysvětlovala můj postoj k čisté teorii, jen jsem se ohradil...Sám z uveřejňovaného také čerpám, ale jen tak langsam a dlouho testuji, než něco v postupech měním...Netušil jsem, že lehká nadsázka vyvolá takové osypky...Je hezké, že jsi na to zareagoval, já jsem zvyklý na negativní reakce, když se snažíš mluvit pravdu, vděku neočekávej. Koukám, že to tak máme nastaveno oba, s tím, že život, který žiješ ty, je dlouze před tebou a můj je už zbytkový...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30