Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nezapomenutelné Vánoce, 25.12.2014 11:24, alesjirsa(m), (O přírodě)
Včera, jak všichni víte, byl Štědrý den, avšak já jsem ráno tuto událost oslavil neobvykle. Vydal jsem se do lesa na houby. Nevěděl jsem vůbec, zda něco objevím. Naději, že bych mohl přeci jen něco najít, jsem dostal po nálezu těchto žlutých hub (prosím o případné určení) ...

Re: Nezapomenutelné Vánoce, 25.12.2014 12:24, Yohaness(m), (O přírodě)
Viděl bych to na nějakou šupinovku za zenitem...
Re: Re: Re: Nezapomenutelné Vánoce, 25.12.2014 16:00, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jak tak koukám, šupinovka slizká je asi nejblíž z těch, co jsem viděl. Pak by také mohla být šupinovka zlatožlutá, ale jelikož ta se vyskytuje vzácně (jak jsem četl) a slizká poměrně hojně, tak ta pravděpodobnost na slizkou je větší. 
Díky za určení (aspoň nejmožnější)
Re: Nezapomenutelné Vánoce, 25.12.2014 11:24, alesjirsa(m), (O přírodě)
... Další čtvrt hodiny se neudálo nic podstatného. Na kmeni, kde jsem ještě minule trhal pařezníky pozdní, přebývaly tentokrát jen staré plodnice. Následující minuty jsem nenarážel na nic, než na případné outkovky, troudnatce apod. ...
... Byl jsem už skoro na konci a já pořád nemám jedinou jedlou houbu. Jediný, co mě poměrně zaujalo, byl strom plný těchto outkovek (nebo čeho) ...
... Nyní už vycházím z lesa. Ještě jsem chtěl prozkoumat jeden pařez, na kterém jsem minule našel dvě malé penízovky včetně ještě dřevnatky parohaté a jiných nejedlých hub. Sám jsem se přesvědčil, že to dopadlo takřka stejně jako minule. Viděl jsem tam jen tři malé oranžové kloboučky a už jsem neměl žádné místo, kde bych ještě něco mohl najít, a tak jsem šel domů téměř s prázdnou. Ještě jsem cestou koukal na nějaké pařezy, ale tušil jsem, že to nemá smysl. Zatím jsem neměl ani tušení, že přeci jenom na jednom z následujících pařezů na mě bude čekat překvapení ...
(Ta tráva se mi celá dokonale odstranit nepovedla, omlouvám se)
... Zjistil jsem to až chvíli po tom, co můj zrak zpozoroval asi dva oranžové kloboučky pod zmíněným pařezem. Byl do poloviny pokrytý trávou. Právě jsem se u něj zastavil a když jsem utrhl malé oranžové houbičky, obhlížel jsem se ještě a odkrýval z něj trávu. V tom jsem objevil doslova sametový poklad. Tráva skrývala dost rozsáhlý trs penízovek sametonohých. V tu chvíli jsem nevěděl co říct. Na poslední chvíli mi Matka příroda nadělila příležitost si přeci něco odnést. Byl to pro mne ten nejlepší dárek k Vánocům.
Chtěl bych vám popřát krásný zbytek Vánoc a na závěr jsem dám, až na tři penízovky, které byly z jiného místa, všechny penízovky z jednoho a toho samého místa.