O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 11:22, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ahoj
Zase je další adventní neděle, a tak sem dám opět některé známé houby z letošního roku. Tentokrát sem budu dávat houby chronologicky od doby jejich nalezení. Proto začnu houbou, kterou určitě všichni poznáte.

Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 13:30, Joska(m), (O přírodě)

Nechci ti kazit radost, ale tohle není fotka k publikování. Změť trávy a pod ní změť hub. A to jsme "jen" v oddílu Diskuze. Co teprve návrhy, které jsi dal k zařazení do atlasu třeba ke špičce obecné.

Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 13:37, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ještě se pořád učím.

Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 14:18, Patrik(m), (O přírodě)

Tři základní věci, které ti tu bude tlouct do hlavy každý:
1. nepoužívej blesk
2. kup si stativ (lajcky stojan)
3. při focení odstraňuj trávu z popředí

Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 15:13, alesjirsa(m), (O přírodě)

Dobře, na třetí věc už mě upozornil Joska, takže si to už budu pamatovat. Bez blesku fotky budou rozmazané - to mam vyzkoušené. To budu muset ten celý stativ táhnout všude, kam půjdu fotit ? A jak to bude s houbami, jež jsou na zemi. Já nevím, jak ten stativ funguje, ale nevím teda, jestli se nějak sklání dolů nebo ...

Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 15:25, Zdeno(m), (O přírodě)

Svatá prostoto...Stativů je mnoho druhů, na kompakt stačí jednoduchý, najít si výběr na internetu snad zvládneš...Pokud budeš nošení foťáku považovat za "táhnutí všude", budeš už jako vlk, kterému fotovýbava "zavazí"...Pak se ovšem nedivme kvalitě fotek. Ještě bych přidal k mlčochherpovým radám jednu...Na spouštění expozice používej samospoušť, předejdeš rozmazání. Kdo tvrdí, že udrží desetinu z ruky, je kouzelník...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 15:59, Patrik(m), (O přírodě)

Nejlepší je např. hama star 61, vidím, teď ho nejmíň o polovinu zlevnily. ...u malých hub ho položím naležato a když do něj sám nežduchnu, tak drží... Nejlepší je, že ho můžu rozdělat do výšky asi 1,5 metru a fotit s ním třeba stromové houby apod., no, ale to záleží na tobě, všechny stativy od 500 a výš jsou dobré.
...na tu fotovýbavu si zvykneš, např. už vůbec nevadí, že to všechno s sebou tahám do hor, do Tater a všude - v hlavní sezóně ještě navíc beru košík, mimo hlavní sezónu, zase psa, když jedeme do hor, tak v baťohu mám ještě navíc sešit, pravítko, tužku a krabičku, kde beru vzorky.

Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 15:44, Joska(m), (O přírodě)

Jo, to budeš muset ten stativ opravdu tahat všude, kam půjdeš. Sám za tebou běhat nebude. Stejně tak musíš sebou tahat všude foťák.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 16:16, Joska(m), (O přírodě)

Já vím, chorcheee... Je to... tak.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 17:13, Honzík(m), (O přírodě)

...Aleši,tohle je ten nejjednodušší stativ.Poradil mi to Forrest a co mam tady pod tebou fotky, tak kromě jedný jsou všechny focený z týhle fusekle.Nasypeš rýži,zauzluješ a přehrneš(no,Forest radil pytlíček...fuseklí mam víc)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 18:22, Zdeno(m), (O přírodě)

Zpravidla každá je jiná, že. Trik s rýží, pískem a podobnými materiály je ozkoušený a spolehlivý. Navíc se můžeš dostat hodně nízko, což mnohé i drahé stativy neumějí bez krkolomných úprav a manipulací.... Doufám, že i tak samospoušť pracuje...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 18:40, chorcheee(m), (O přírodě)

Co já, co já??

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 19:55, alesjirsa(m), (O přírodě)

No, je mi patnáct - můžu si ho přát k Vánocům.
Ale připadá mi trošku hloupý táhnout někde v batohu nebo bůhvíkde s foťakem ještě stativ. A sám většinou na houby nechodím a ani bych nemohl, protože nemám řidičák a je jen málo lesů do kterých většinou chodím pěšky, takže stačí, že už takhle zdržuji svého partnera focením hub (bez stativu) - ještě si někde po lese budu rozkládat stojan.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 08.12.2014 18:59, Patrik(m), (O přírodě)

Však to záleží na tobě, jen ti tu chceme říct, že bez stativu v lesním stínu a bez blesku prostě nejdou kvalitní fotky... já mám alespoň tu výhodu, že si můžu vybrat, zda půjdu do lesa co je napravo či nalevo od dědiny a ještě ke všemu mě cesta trvá 10 min. (samozřejmě od baráku, přes polní cestu k lesu). S nikým tam naštěstí chodit nemusím, jelikož ty kilometry čtvereční lesů u nás znám líp než svůj dům ve kterém žiju, takže neexistuje, abych se tam ztratil

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 08.12.2014 19:34, alesjirsa(m), (O přírodě)

Já ti nevím, mám jediný les, do kterého chodím sám a můžu tam v klídku fotit, aniž by na mne někdo spěchal (tam také nacházím ty žlutavé hřiby meruňkové, které zabraly v určovně tolik místa ) Ale, snad na tom nejsem úplně nejhůř s focením, doufám - věřím, že by to se stativem bylo lepší, ale na většinu houbových výprav bych ho asi nemohl uplatnit (důvod - viz. výš).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 08.12.2014 20:20, Joska(m), (O přírodě)

Ale, snad na tom nejsem úplně nejhůř s focením...
To říkáš ty, nech to radši posoudit ty druhé. Nejhůř možná ne, nejlíp určitě ne. Tak se nevymlouvej a sežeň si aspoň tu fusekli.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 08.12.2014 20:27, vevanek, (O přírodě)

Aleši, já si pro ty své fotozačátky pořídila 15 cm stativ Gorilla (asi 500,-Kč). Všechno na zemi se s ním dobře fotí, i pod sukýnku se dá kouknout. Když je něco vysoko, tak ho opřu o sebe a chvilku nedýchám Ale dá se i zachytit např. za větev a fotit na samospoušť. Nemusím nic tahat, protože přišroubovaný k foťáku vůbec nepřekáží. Ale nevím, co máš za foťák, protože ten můj stativ má nosnost O,5 kg.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby k bronzové neděli, 09.12.2014 19:08, alesjirsa(m), (O přírodě)

Já mám "Nikon COOLPIX" - to je možná ten nejmenší foťák (asi, ve fotografických přístrojích se moc nevyznám). Až mi bude tak 30 let, tak si ten stativ možná pořídím, ale pro teď, jak už jsem několikrát zmiňoval - co se hub týče, málo bych ho uplatňoval. Zase však na druhou stranu, tím nic doufám nezkazím, když si ho pořídím teď. Potom uvidím, co bude dál.

Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 11:24, alesjirsa(m), (O přírodě)

Další je na řadě skupina bedel hřebenitých (myslím).

Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 11:26, alesjirsa(m), (O přírodě)

Dubáků letos tolik nebylo. Mám na ně místečko, na kterém jsem ovšem našel i tohoto, ale předloni to bylo o hodně lepší (loni totiž v létě nerostlo skoro nic )

Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 11:27, alesjirsa(m), (O přírodě)

Ten si tam stojí u silnice, jako by se nic nedělo.

Re: Houby k bronzové neděli, 07.12.2014 11:30, alesjirsa(m), (O přírodě)

No a na závěr - tentokrát nedám zapálené adventní svíčky jako posledně (to můžu udělat kdyžtak až zase příště), ale dám sem dva "mohutné Ambrože" (protože Ambrož má dneska svátek a dva, protože je druhá adventní neděle). Sám sem je pokládal za normální pečárky polní, ale nyní si nejsem jist jejím druhem a asi už to nezjistím. (u této houby jsem udělal výjimku, že není nalezena jako poslední)
Šťastný druhý advent.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30