O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ohlédnutí za kvízem..., 29.11.2014 21:40, Zdeno(m), (O přírodě)

Především něco o prezentovaných houbách. Jak jsem již mnohokrát poznamenal, snažím se složit hádanky tak, aby něco bylo snadné, něco těžší, aby soutěž skončila za deset minut je ovšem stejně problematické, jako když skončí odpoledne druhý den...Moje vize byla krátká online střílečka, kterou operativně monitoruji a napovídám. Šanci by měli být pohotoví hráči se znalostmi hub a botaniky, ale i pokeroví taktici, kteří sledují vývoj hry. Myslím si, že napovídám přesně, řazení reakcí může zkomplikovat přehled, ale o tom hra je...Shrnuto, každá partie je unikátní a je jen na soutěžících, zda se zúčastní...Jednička byl lupeník březový, který někdy přehlédneme, domnivajice se, že je to outkovka...

Re: Ohlédnutí za kvízem..., 29.11.2014 21:40, Zdeno(m), (O přírodě)

Dejte si ho "do woka", někde je hojný, jinde ne...

Helmovka žlutonohá nebo medonohá je v mládí barevně jiná, prozradit ji měly žluté nožky...Ale já teď dávám další lupeník...Všimněte si, jak se dokáže zamaskovat. Chorcheee nám jistě pregnantně vysvětlí, proč je třeba tenhle tak zelený...

Problémem byla penízovka věštecká, přestože to byl transparentní obrázek, kde jsou vidět světlé lupeny a hlavně ochmýřený třeň, kterým se liší od podobných penízovek, splývavé a dubové. Že páchne po shnilém zelí je pak návod, když si při jejím nálezu nebudete jistí...Ještě poslední lupeník březový, hymenofor je nezaměnitelný..

Klihatka černá a ohnivec černý jsou si sice vzdáleně podobné, ale nenapadlo mne, že si na tomhle vyláme zuby tolik borců...Ohnivec je drobnější a má na povrchu oranžové tečky...Ne, nedám ho teď, mám tady hezkou stopečku, bacha, ať vás nekousne...

Letos se našinec nediví ani tomu, že kostival lékařský kvete koncem listopadu...Tak zase v pátek u kvízu...

Re: Re: Ohlédnutí za kvízem..., 30.11.2014 09:23, alesjirsa(m), (O přírodě)

Už se těším, i když zas budu vědět úplný houbelec.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30