O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Modré Hory...., 31.05.2012 14:33, Forrest Run(m), (O přírodě)

...., Břeclafsko a Nejjihovatější Jih Moravěnky-Lanžhotský soutok Moravy s Dyjí...v první polovině letošního května jsme s Kájinkou a Coddym vyrazili na prodlouženej weekend na Moravu....a hned ráno jsme se vypravili do obory Soutok....je to jedna z našich největších obor, má skoro 5 tisíc hektarů...

Tímhle způsobem se při vývratech v lužních lesích velice efektivně promíchávaj živiny, jak stojí psáno v knize "Neklidné Časy"....na kořenech může bejt i několik tun substrátu, sám jsem to tam na několika místech viděl....tohle byl sakra mohutnej habr, nikde jinde jsem takhle majestátní a vysoký habry neviděl a jasany jakbysmet.....je to unikátní teplomilný společenstvo lužního lasa a pastvin(vysoká, mufloni a daňci).
Překvapila mě subtilnost Česneku medvědího....jestli to teda byl Č.medvědí...okolo Labe má cca 5x větší listy, taky byly spíš do kopinatýho tvaru ála jitrocel, česnek od Labe má i o poznání širší listy ála konvalinka.

Re: Modré Hory...., 31.05.2012 14:34, Forrest Run(m), (O přírodě)

Larva roháče-zvětšenina pro Vlčáka!:-)

Na poraženejch kmenech Topolů bílejch jsme narazili na vzácnou Hlívu čepičkatou (Pleurotus calyptratus)

Tohle bylo nejdokonalejší mimikry, co jsem kdy viděl-i Kájinka si myslela, že je to dubová větvička a kdyby "nerostla" na tak nepravděpodobným místě, ani bych jí nezaregistroval......

...detail....

Babouků i jinejch bezobratlejch tam bylo neskutečně....

Kolik nožiček, tolik vočiček!:-)

Dorazili jsme k samotnýmu soutoku....napravo vidíte rakouský chatičky, na kůlech.....

....těsně nad hranicí poslední velký vody....Používají tyhle 3-4 metry široký čeřeně, u nás je možný používat jen metrový a jestli jsem to dobře pochopil, tak vlastně jen na lov nástrahovejch rybiček.....

Kája dřepí na nejjižnějším metru naší vlasti!:-)

Jsem si myslel, že jsem konečně na vlastní woko uviděl a zvěčnil Tesaříka obrofskýho, ale Youhaness mě vrátil na zem, že je to celkem hojnej Tesařík bukovej!:-)

Je tu někde malakolog, prosím? Tenhle Potvorák-Vlhkomil měl dobře přes 4cm!:-) Našel jsem ho na kraji právě vyschlýho slepýho ramene....

Z hub jsme našli docela dost pečárek ofčích, sírofce a dost bylo i Chorošů šupinatejch.....

Tady bych Vám rád ukázal, jak důležitý je podsvětlení plodnice odspodu....bez podsvícení....

S podsvícením a dál neupravovaná, pouze doostřená fotka....

S podsvícením, doostřením a s mírně staženou světelností snímku v Zoneru..."Úrovně", tak aby vyniknul molitánek a "zaniklo" pozadí!:-)

Ještě Vám tu lupnu ukázku Dubu šípáku...z něj je celkem dobře patrný, proč se mu říká Dub pýřitý!:-)

A to jsem si myslel, že je to od (vyjmenovanýho) slova "pýřiti se" nebo-li červenati se...ou nou, z latiny je QUERCUS PUBESCENS...."pubes" je vlastně ochlupení ohambí, takže kdybychom to mohli přeložit i jako Dub chlupatý nebo hambatý!;-)

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30