Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: ...včera v lese..., 26.01.2014 17:26, Joska(m), (O přírodě)
Tak u Tebe se to zjistit nedá, EXIF mažeš fakt důsledně. Ale třeba u některých fotek u Zdena se dá vyčíst "AF point selected"... Řekl bych, že je to bodové... 
U sebe si tolik netroufám dávat rady, ale co jsem různě zkoušel, tak zatím mám pocit, že to bodové snad je vhodnější...

Re: Re: Re: ...včera v lese..., 27.01.2014 13:50, Zdeno(m), (O přírodě)
Josko, když udělám několik verzí, je možné, že častěji publikování vyhraje bodové ostření. Já ovšem AF nepoužívám vůbec. Jednak jsem zvyklý na manuální obsluhu a můj makroobjektiv dovezený až z Ameriky měl od počátku problém, AF nešlo...Samozřejmě nebádám v exifu, co a jak, jediným měřítkem je intuice a individuální subjektivní soud při výběru srovnatelných verzí...

Re: Re: ...včera v lese..., 28.01.2014 18:37, Forrest Run(m), (O přírodě)
Amigos, dovolím si upozornit, že Vlčákovi odpovídáte na něco jinýho, než se ptá.

Vy na něj s ostřením a on se ptá na měření expozice!;-)
Takže Lojzine, já používám matrix, poradí si s většinou scenérií, "zdůrazněnej střed" bych(teoreticky) použil, pokud bych byl třeba nucen fotit proti bílý obloze nebo se mi tam leskla vodní hladina. Nicméně to raději řeším zakrytím větvičkama, listím a podobně, takže mám furt nastaveno na MATRIX. "The anwer is out there!"

Re: Re: Re: ...včera v lese..., 28.01.2014 22:43, Zdeno(m), (O přírodě)
Answer back...Jo, ale princip je stejný. Jde o to, zda z datového zdroje měření beru průměr, nebo preferuji střed, tedy ohnisko měření. Zvolením portfolia měřících bodů dostanu různé výsledky. Poctivý fotograf vždy kombinuje a více verzemi zvyšuje pravděpodobnost kvalitní fotky. Hromadně bych fotky neupravoval, určitě by si nějaká stěžovala, že byla necitlivou úpravou ukrácena na svých právech úspěšné fotky. O ztrátě exifu ani nemluvě. Je typické, že ti méně pokročilí se s takovými zásadními parametry úprav příliš nepárají. Výsledkem je pak nadprodukce v lepším případě průměrných obrázků...A je to škoda, všichni máme na víc...