O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 19:16, basset(m), (O přírodě)

Ahoj Forreste, použil si jeden z možných návodů. Foto takto "vyrobené" je fakt super. Ale kolikrát si našel ohnivce takto "zabaleného" do mechu, navíc dvou druhů rovnou na jednom místě? Podle fota bych je šel hledat do mechu - nevím, nevím, zda bych je tam našel. Takže foto je o tom, jak bych si představoval a měl je najít?
Podle mne jsou dva pohledy, jak to nafotit
a) jak jsem našel s úpravou prostředí tak, aby byla vidět plodnice - to je pro ty, kteří budou hledat
b) umělecké foto

Návod, jak a co dělat, když - se Ti fakt povedl
Díky za něj.

Ber můj comment jako příspěvek do diskuze.

Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 19:40, Zdeno(m), (O přírodě)

Jindro, moudré a výstižné, nicméně existuje i pohled kombinovaný, kde se oba přístupy prolínají s myšlenkou na vkusné a zajímavé zobrazení. V tom je ten X faktor, který ve finale rozhoduje o výsledku. Odhlédneme-li od přehnaně expresivních hodnocení (zpravidla těch, kteří teprve stoupají), která příliš objektivní kvalitu neodrážejí, jistě se shodneme na tom, jaká že ta konkrétní fotka je...V tom je síla a záruka, že se nebudeme nesoudně rozplývat nad průměrnou, byť standardní fotkou, natož nad výtvory, keré měly skončit potvrzením OK, po dotazu, zda si opravdu přejete vymazat tento snímek... Na druhou stranu je dobré sdělovat ta negativní hodnocení slušně a časově trpělivě...

Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 19:46, karelzbrd(m), (O přírodě)

jo, Bassete, třeba já nemohu jako neználek ohnivců a vlastně většiny hub, jakožto pouhopouhý plnič spíží, posoudit prostředí, kde se tenhle houbeles dá najít, potažmo nafotit, ale dokonalý obrázek je někdy jen fikce. Najdeš houbu bez jehličí na klobouku, bez jiného rušivého prvku? Nenajdeš. Všechno je aranžmá, aby se to líbilo a vynikl objekt. Z tohoto důvodu souhlasím s Forrestem. Sám to dělám, ale neříkám, že to tak je dobře, ale je to na dlouhou diskuzi. Fotím zvířata a je to podobné, technicky i nápadem dobrá fotka zvířete v zajetí, oboře či ochočeného a vlastně aranžovaného nikdy nebude horší než ta v přirozeném prostředí. Jo, jsou výjimky, kdy se nechaj nafotit zvířata v přirozeném prostředí a kompozice je na autorovi, ale to neplatí třeba pro evropskou faunu, kde jsou zvířata oproti národním parkům v USA nesmírně plachá. Jasně, nebudu samozřejmě fotit jelena lesního na pozadí s palmama...

Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:09, karelzbrd(m), (O přírodě)

zajímá diváka, když to neprozradím, že tahle veverka je vlastně ochočená? Nezajímá. Zkuste ji takhle vyfotit v přírodě... Jo, jde to, ještě lépe, ale je to pro ty nejlepší s tou nejlepší výbavou

Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:12, karelzbrd(m), (O přírodě)

nebo tahle kuna skalní. Je ochočená...

Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:17, karelzbrd(m), (O přírodě)

a tohle je jiná kategorie. Nesmíte se bát blízkého setkání...

Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:30, vlk(m), (O přírodě)

...mám rád Blízká setkání třetího druhu, ale od zmije raději dál...moc hezká momentka...dikec...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 15.01.2014 16:24, tapik, (O přírodě)

Setkat se se zmijí v přirodě je vzácný, je hodně plachá a ostražitá, za tu dobu, co se flákám po světě se mi to poštěstilo dvakrát

Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:34, Forrest Run(m), (O přírodě)

Karlosi, ty zvířátka jsou teda úúúžasný, parádička!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 15.01.2014 17:49, Patrik(m), (O přírodě)

To je paráda, pokud se s ní chcete setkat(čárka) musíte na Slovensko(čárka) v horách u Čadce jsou dosti hojné(tady měla být tečka-konec věty) , (Začátek další věty, velké písmeno)před dvěma lety jsem jí tam spatřil vyhřívající se na cestě, spatřil jsem ji asi metr ode mně, chtěl jsem ji vyfotit, ale než jsem vytáhl a zapnul foťák, bylo po vipeře(konec věty, tečka)musím uznat, že tohle foto je opravdu bezva)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 16.01.2014 12:39, Patrik(m), (O přírodě)

AHA, pravopis

Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:11, vlk(m), (O přírodě)

...to je krásná drobotina...a pod dohledem...copak je to za druh...???...a ta zrzečka ještě hezčí...parádička...a uvidět kunu skalní v přírodě, to už je štěstíčko...

Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:12, karelzbrd(m), (O přírodě)

střízlík

Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:17, léto, (O přírodě)

Velmi pěkný fotky.

Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 22:04, Zdeno(m), (O přírodě)

Copak Karel posílá nějaké jiné než skvělé?...O roli autocenzury jsme si tady také často povídali, že...

Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:21, basset(m), (O přírodě)

Aby toto foto vzniklo, také jsem musel vzít "houbelec" i s podkladem a položit ho na vývýšené místo - na plochu pařezu, bokem ke světlu, "osvítil" jsem ze všech stran alobalem, shora zastínil papírovou taškou, vzal 150 Macro, vzdálenost 50 cm - a vyfotil "čudlíka" jehnědky lískové velikosti tak 2mm. To prostě jinak neuděláš. Nález na zemi nevyfotíš.

Jak píše Zdeno - i kombinace musí být A uznávám, že je to pravda.

PS. na tu houbičku vlevo se chystám v sobotu, viděl jsem je i jinde - jenom taková výzva

Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 15.01.2014 20:37, Patrik(m), (O přírodě)

krásné foto

Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:26, Forrest Run(m), (O přírodě)

Henry, naprosto si nedělám nějakej nárok, že můj postup je jedinej správnej a že ostatní žijou v bludu, spíš jsem to použil jako příklad možnýho sledu kroků-jednoho z mnoha možnejch. Jsem rád i za Tvůj úhel pohledu.
Šlo mi v první řadě, aby se Patrik připravil na to, že to nebude:"Hup na krávu, už je tele!"
A že bude rozumnější ho virtuálně popadnout za ruku a vést ho step-by-step správným směrem, proč nenasměrovat jeho nadšení a energii, zkrátka aby přestal:"Výkonný, leč neefektivní!", slon v porcelánu s focením i determinací hub "Pikachu Style".
Snad ho povzbuděj i dílčí úspěchy.
Každýmu z nás se líbí něco trošku jinýho. Přiznám se, osobně jsem třeba považoval Fáfovy fotky za až moc vyšperkovaný a drobátko přeupravený, ofšem jen do tý doby, kdy s nima v rámci Fotosoutěže ČMS vyhrál, co se dalo A následně se na výstavách po republice právě nad jeho fotkama kochalo víc lidí, než nad fotkama ostatních účastníků, to jsem se mu pak v duchu omluvil. Každej tu máme nějakej "fotorukopis", podle kterýho jsou fotky některejch z nás poznatelný i bez autogramu....vezmi si fotostyl Javase, Fáfy, Kryšota, Zdena, Tondy Kralupáka,...
Sám jsem do atlasu dával "civilnější" a realističtější fotky a dokonce jsem v tomto případě i doplnil fotku biotopu a doplním i další fotky biotopů z různejch míst, aby si pak ti méně zkušení taky dokázali najít to "svoje" ohnifcoviště.
Pan Fotograf hub, Mistr František Papoušek, kterej říká, že nejlepší aranžér je příroda, u houby stráví při focení i víc jak hodinu-to mám z první ruky od Jiříka Burlíka.
Snad se shodneme na tom, že hranici mezi krásnou fotkou s vypovídající hodnotou a vyumělkovaným kýčem můžeme mít každej trošku jinde.

Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:34, basset(m), (O přírodě)

To podepisuji.

Dyť já to taky tak beru. Kdyby jsme všichni dělali stejné fotky - dovedeš si představit tu hrůzu

Je to tak. Každý má svůj pohled, resp. si ho časem vybuduje. No a právě v tom je to "čaro", jak by řekli ...

Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:35, karelzbrd(m), (O přírodě)

pod to se podepisuji. Měl jsem podobný myšlenkový "vývoj" v kauze focení hub, ale třeba i květin apod. Výsledek: uznávám, že fotky z dílny Fáfy a spol, jsou prostě koukatelný. Berme to prostě tak, že to není dokument, ale třeba i umělecký výtvor. Tím pochopitelně nesnižuji úroveň ostatních, nejen zdejších fotografů. Každý má svůj styl a přínos pro vidění světa objektivem...

Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:36, karelzbrd(m), (O přírodě)

Bassete, předběhl jsi

Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:41, basset(m), (O přírodě)

Né, to né. Já napsal pouze jenom méně písmen a měl to dřív Navíc si se zdržoval určitě focením zvířátek

Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 21:04, karelzbrd(m), (O přírodě)

to si pišššššššššššššš

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 22:56, gazela(m), (O přírodě)

No to je teda...dechberoucí...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 15.01.2014 17:53, Patrik(m), (O přírodě)

no jak se ti tohle povedlo??

Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:41, Forrest Run(m), (O přírodě)

Tak ještě něco (nejen) pro Standu "Léto"Jak maj vypadat blejskátka a jak se s nima pracuje v terénu!:-)

Jedna varianta: JohaneSS má blejskátka z alobalu nastrkanýho do obalů CD/DVD. Ty se pak daj snadno postavit a namířit jima světlo tam, kam potřebuješ. Odrazivost alobalu je o dost lepší než u tetrapacku, ale když sluníčko svítí moc, házej prasátka.
Fšimněte si, co má Honzík místo stativu-pytlík s rejží, čočkou nebo něco podobnýho.
A taky si fšimněte, že je nad ním bílej deštník-stínítko a rozptylovač světla v jednom.

Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:46, Forrest Run(m), (O přírodě)

A chce to nebát se k tomu si i lehnout!:-) Upozornění pro starší pány a dámy-nutno počítat s tím, že Vás v místech, jako jsou parky, budou někteří kolemjdoucí chtít resuscitovat, případně se, slovy klasika, s odstupem času dozvíte že jste se tehdy a tehdy a tam a tam váleli ve vlastních výkalech!;-)

Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:47, Forrest Run(m), (O přírodě)

A nezapomeňte se tvářit distingovaně, jinak skončíte v dobře vypolstrované cele!

Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:48, Forrest Run(m), (O přírodě)

Fafákovy tetrapackový blejskátka a jeho "Výraz pokerového hráče"....asi maj v Březí špatnou vodu, viď, Gusto!;o))

Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:55, basset(m), (O přírodě)

Na těch předchozích fotkách je právě vidět několik podstatných přístupů, které podporují vznik přinejmenším dobré fotky. Není snad ani nutné popisovat které, na první pohled je to úúúúplně jasné

Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 21:17, fáfa(m), (O přírodě)

..no ty vole co to je za držkua houbu si pamatuju pavučinec libovonný je tady v atlase

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 15.01.2014 17:26, vlk(m), (O přírodě)

...vypadá nějakej divnej...???...chi chi...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 15.01.2014 17:27, vlk(m), (O přírodě)

...tak to jo...to je jasný...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 16.01.2014 11:28, Kájinka(m), (O přírodě)

Ježiši, co sem Ti provedla, že takovéto fotky uveřejňuješ???

Re: Re: Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 21:56, tapik, (O přírodě)

Petře, vodou to není

Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 14.01.2014 20:58, Joska(m), (O přírodě)

Tak s obaly CD jsi mě přivedl k záchvatu smíchu. Obal už mám chvíli (asi půl roku nebo tak nějak) někde připravený, jen ten alobal se tam nějak nechtěl sám nacpat... A když se na to tady tak dívám, osvítilo mě... Prostě do obalu vrazím CD rubovou (lesklou) stranou navrch.

Re: Re: Re: Jak se fotí houbelec - basset, 16.01.2014 10:01, Yohaness(m), (O přírodě)

Není to tak přesné, jak Forrest napsal. Alobal do CD obalu necpu, mám ho naopak zvenku polepen zrcadlovou fólií... tedy ten CD obal.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30