O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:06, Zdeno(m), (O přírodě)

Tuhle podzimní krásku jsem letos viděl poprvé a myslím, že ani tady ještě nebyla. Trsnatá, v dutinách listnáčů, dekorativní a hojná...Jistě poznáte.

Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 04.09.2013 15:02, Patrik(m), (O přírodě)

Tu jsem teď taky viděl prvně, ale je fakt zajímavá....

Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:06, Zdeno(m), (O přírodě)

A voňavou krásku s anýzovou vůní také vidím letos premiérově. Častá bývá na habrech, bucích a dubech..

Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:06, Zdeno(m), (O přírodě)

Hezky narůžovělá, v bohatých trsech.

Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:16, karelzbrd(m), (O přírodě)

nějaká šupinovka a hlemýžďovec???

Re: Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:19, karelzbrd(m), (O přírodě)

ty trsy jsou úžasný a samo, že je to o tom jak jsou skvostně nafocený. Závidím a to nahlas

Re: Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:22, karelzbrd(m), (O přírodě)

tedy houževnatec hlemýžďovitý - nemám tyhle houby vžité, našel jsem ho jedinkrát

Nezahálel jsem ani u sebemenší kaluže vody.

Tam se leccos zajímavého také uloví...

Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:48, karelzbrd(m), (O přírodě)

nádhera, něco podobného taky hledám a většinou to dopadne tak, že když mě to zaujme při focení, doma zjistím, že to není podle mých představ a udělám delete. Mám u tohohle problém s kompozicí a tu máš Zdeno nejen u těhle fotek, úžasně vymakanou, ty tyhle fotky sekáš jak na běžícím pásu - tím nesnižuji jejich kvalitu, naopak, závidím, jak to dokážeš vždy se světlem, expozicí a kompozicí sladit tak, že je to těžce koukatelné

Re: Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 22:03, Zdeno(m), (O přírodě)

Ona se do toho promítá mnohaletá zkušenost a zarputilá obsedantní touha zachycovat krásné okamžiky. Máš pravdu, mnohdy doslova nasekám desítky variant, které docením až u kompu. Pořád jsem ale ajťácký debil, který má stále problém s různými základními úkony a algoritmy. Ale právě díky tomu léta cvičenému rentgenování prostoru a předvídání se občas daří. Když už sundám batoh, zakleknu, případně zalehnu(zpátky to jde mnohem hůře...),už ten výsledek vidím dopředu. Jsi o více než generaci mladší a už jsi king. Když si prohlížím svoje několik let staré fotky, dnes je zvládnu upravit mnohem lépe a kreativněji. A to by tak mělo být...Vnuci už oba fotí, vždyť život je o té pomyslné štafetě. Byl jsem obdarován svými vzory, mou povinností je co nejlpe běžet svůj úsek a kolík předat dalším, rychlejším a lepším...A taky posouvat mantinely pozitivního, ne odevzdaně ustupovat a rezignovaně couvat. Ale to by bylo na delší filosofování. Posílám Ti jeden vodní na výšku a mám radost z Tvých fotek i správného řešení dnešních hub. Ta šupinovka bude njspíš slizká, roste na Liberecku hojně.

Rozloučím se už poněkud seniorskými hlívami olivovými. Svůj k svému,že...

Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 20:09, Zdeno(m), (O přírodě)

Ještě ty hlívy olivové...Ztraceno v překladu...

Re: Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 23:01, Zdeno(m), (O přírodě)

Ještě si dovolím hezkou asociaci...Šedivkový plastický globus...

Re: Re: Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 03.09.2013 23:03, Zdeno(m), (O přírodě)

No no...Takhle to mělo být...Sorry...

Re: Re: Re: Re: Re: Pár zajímavostí a vystoupení z front..., 04.09.2013 08:15, Zdeno(m), (O přírodě)

Ještě drobnou glosu ke kompozici. Myslím si, že konečná úprava fotky v počítači (a mám teď na mysli především ořezávání) je velmi důležitá. Nechám fantazii a intuici pracovat a klidně vyrobím i nudli, pokud to podvědomí schválí. A málokdy alespoň trochu nezasáhnu do nafoceného. Tam se láme chleba. Vím, jsou tady lidé, kteří se ořezu bojí (a nebo ho neumějí...) ke škodě výsledného dojmu. U kompaktu obecně vzniká spousta hluchého prostoru, nemluvě o zapomenutém řemínku či nohy stativu v koutě...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30