O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 17:01, alesjirsa(m), (Houby)

Dneska přidám fotky z té hlavní exkurze ze soboty, kdy jsme šli společně na Boubín. Navzdory suchu musím říct, že to bylo (aspoň podle mého názoru) mimořádně úspěšné. Viděli jsme spoustu vzácných druhů, které se zde vyskytují.
Jednou z těch hub je troudnatec růžový (Fomitopsis rosea); ČS ČR: NT, ale asi by si zasloužil EN nebo CR.

Re: Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 17:01, alesjirsa(m), (Houby)

Našla se i helmovka žlutonohá (Mycena renati).

Re: Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 17:01, alesjirsa(m), (Houby)

Na padlém bukovém kmenu hrotnatečka sladkovonná (Phlebia nothofagi). Dělala čest svému jménu.

Dostávám se k vrcholovým nálezům tohoto dne. Jeden z nich už jsem dával v podobě kvízové otázky. Ucháčovec šumavský (Pseudorhizina sphaerospora) jsem opravdu nečekal, že bychom mohli najít, a stalo se ! Neméně zajímavým nálezem byla bolinka černohnědá (Camarops tubulina); ČS ČR: CR a je i stejně jako ucháčovec šumavský zákonem chráněná v kategorii kriticky ohrožených druhů. Byly tam samé už postarší plodnice, ale poštěstilo se i na čerstvé.

Trojici těch nejvzácnějších hub, které jsme tam viděli (a v tomto případě i cítili), doplním ohňovcem Pouzarovým (Phellinus pouzarii); ČS ČR: CR. Sérii fotografií tohoto krásného choroše už vkládal chorcheee do atlasu, tak jedna fotka v mém podání ...

Re: Re: Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 18:43, vevanek, (Houby)

Já teda na dřevní houby moc netrpím, ale vzhledem k tomu, že jsou to samé vzácnosti, tak Ty si musel být s nálezy maximálně spokojený

Re: Re: Re: Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 19:57, alesjirsa(m), (Houby)

Rozhodně !

Vyskytoval se zde i pevník smrkový (Veluticeps abietina).

Jako poslední dám korálovce bukového (Hericium coralloides), kterého jsem též viděl poprvé.

Omlouvám se za přetáhnutí.

Re: Re: Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 19:46, petras, (Houby)

Hezké fotky.Jen nechápu,proč se chrání dřevokazné houby a před kým.Rostou na nepoužitelném dřevě a pokud je někdo bude ničit,tak o tom stejně nebude vědět. Jedině můj soused,který mi odváží i dvacet let staré shnilotiny.

Re: Re: Re: Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 19:56, alesjirsa(m), (Houby)

Tak je to určitě jeden z podnětů k tomu, aby se chránila celá ta lokalita jako taková, neboť se zde vyskytují mimo jiné právě tyto vzácné druhy. Je to určitá vizitka té lokality a vyhlášením ochrany na tomto území díky výskytu těchto zákonem chráněných druhů se může předejít lidským zásahům, které by negativně tyto druhy ovlivnily. Škoda jen, že těch zákonem chráněných druhů hub je tak málo.

Re: Re: Re: Z mykologického semináře v Kaplici u Lenory 3.část, 08.06.2017 21:59, Tori(m), (Houby)

Např. proto, že se vyskytují jen v přírodě blízkých biotopech - zrovna ta bolinka roste jen v zachovalých starých smrčinách (kde se můžou vyskytnout i jiné vzácné druhy a nejen dřevožijné), v monokultuře se nenajde.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30