Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

tak jo, budu letos první:, 01.01.2017 11:13, Lawnmower, (Houby)
Anglické názvy hub...,
třeba taková outkovka pestrá se anglicky řekne Turkey Tail, což znamená něco jako ocas krocana.
Tam nemám pochyb, podoba je zjevná.
No jo, ale, donedávna jsem třeba nevěděl proč se v angličtině muchomůrka červená řekne "toadstool" tady jeden z možných překladů je něco jako "žabí stolička" (???, proč ???). Až v nedávné době jsem pozoroval a vyfotil, pro mě velmi neobvyklou věc.
Od té doby vím proč se tak v angličtině nazýva 
.
Mějte všichni šťastný a veselý letošní rok.

Re: tak jo, budu letos první:, 01.01.2017 13:32, Tori(m), (Houby)
No to je ale hezký, rosnička medituje o počasí. 
Pokud ale vím, toadstools jsou obecně houby nejedlé, jedovaté a vůbec podezřelé, které mají plodnice s oblým kloboukem a třeněm, takže hlavně lupenaté. Jeden anglický atlas hub (tj. jediný, který jsem kdy viděla) měl název Mushrooms and toadstools, česky nejspíš Houby jedlé i jedovaté. Ale nakonec i v některém našem nářečí (ostravština?) se "prašivkám" říká "žaběny", tak to máme podobné. 

Re: Re: tak jo, budu letos první:, 01.01.2017 13:54, Lawnmower, (Houby)
Tori(m) -> No a pak se v tom má jeden vyznat, zadal jsem ve slovnících:
slovník
a ještě jeden.

Re: Re: Re: tak jo, budu letos první:, 01.01.2017 16:22, Tori(m), (Houby)
Mám radši výkladové slovníky, často tam uvádějí i etymologii.

Re: Re: tak jo, budu letos první:, 01.01.2017 17:32, Forrest Run(m), (Houby)
Nejprve PF 2017, to Vám srdečně přeje Klan Forresťáků, děkujeme za přáníčka, odpovědět fšem nemožno, neberte to, prosím, od nás jako nezdvořilost, nosíme s Kájinkou na hnízdo a tak trošku nestíháme!
Ještě malý upřesnění a doplnění pro Lawnmowera:
V tomto případě se nejedná ani tak o ropuší stoličky, ále doslova o ropuší stolici, alias Žabží Bobky
, prostě o prašifky v negativním významu toho slova.
Pro spoustu hub není v angličtině ustálený jméno. Až na pár vyjímek, většinou z americký angličtiny, kdy je třeba sírovec "Chicken od the woood" nebo-li "kuřecí z lesa" nebo taky "Kuře ze dřeva";), pro hnědej žampion "Brown cap", nebo-li "Hnědej klobouk", Muchomůrka zelená zase "Death cap" což by se dalo přeložit jako "Klobouk smrti", a proto je dobrý při komunikaci s tamníma mykologama používat latinu.
Některý ustálený výrazy je zase lepší nepřekládat....všeobecně hříbky je možno vyjádřit italským "porcini", bedly zase "parasol", alias slunečník, u řízku z hub si zase můžete pomoct německým schnitzel!
Cizince tahle česká obsese fascinuje....mimochodem, spíš než mushroom collecting, což angláni chápou jako sběr pro vědecké účely, je lepší použít výraz mushroom hunting, což je doslova lov hub.
Musíme si uvědomit, že anglosasové mají z podstaty svý metality podvědomou hrůzu z (divokejch) hub.
Že je to se slovanama, italama a frantíkama jinak, se vysvětluje třeba tím, že od středověku(uvádí se hlavně údobí třicetiletý války) prchalo obyvatelstvo před běsněním armád i epidemiema do lesů, kde se živilo lesníma plodama, podle mě to odkoukali spíš od Keltů nebo od Praslovanů, třeba se jednou najde nějakej MykoÖtzi!

Re: Re: Re: tak jo, budu letos první:, 01.01.2017 17:39, Forrest Run(m), (Houby)
Vzpomínám si, že co se týče jedlosti hub, třeba občany Velký Británie nedonutil jíst lesní houby ani prvoválečnej nedostatek a první(nesmělý)pokusy na tohle téma byly až v WW2, v době nejtužší ponorkový blokády v rocích 1942-43, kdy byl tamní přídělovej systém mimořádně vostrej. V tý době vyšla kniha, která se nicméně nejmenovala "Edible Mushrooms", vulgo "Jedlé houby", ale právě "Edible toadstools"
, nebo-li "Jedlé prašivky", jak už sám název napovídá, moc nadějí tomu ani sám autor nedával.
Hezkej příměr na tohle téma jsem četl z pera teď už nevím jakýho cizáckýho
mykologa, kterej
to nějakýmu (slovanskýmu) profesorovi přes houby osvětlil takto.
Představte si, že za Váma přijede delegace odněkud z Afriky a bude Vám s nadšením povídat o delikatesních mnohonožkách, jenž se šťastným řízením osudu vyskytují i v našich luzích a hájích.
I když Vám udělá zanícenou přednášku o tom, že nejenže nejsou tyto stonožky jedovaté, ale že obsahují mnoho pro organizmus užitečných látek, od proteinů přes vitamíny a minerály, budete je pak jíst? Ani náhodou!:-)
Na závěr sem ještě pověsím odkaz na docela šikovný stránky na pomoc překlady s tímhle naším národním sportem!;-)
Let's go mushrooming!

Re: Re: Re: Re: Re: tak jo, budu letos první:, 02.01.2017 21:17, Forrest Run(m), (Houby)
Za málo, Draku!