Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zase něco..., 23.10.2016 21:13, Yohaness(m), (Houby)
...přidám, roste teď spousta zajímavostí, je třeba si to užít než bude tzv. utrum...
Třeba tato oušenka z rodu Sowerbyella. Mikroskopováno bude, tak se snad dozvíme určení. Jenom doplním, že největší byly velké jak kávový podšálek.
Re: Zase něco..., 23.10.2016 21:13, Yohaness(m), (Houby)
Šupinovka gumovitá - Pholiota gummosa, nehojný druh vyrůstající zdánlivě ze země, ale ve skutečnosti z dřeva v půdě. Fotil jsem dnes na pouti v Praze - výstaviště Holešovice, hned za maringotkou střelnice... dcera mezitím vystřílela za 100 Kč papírovou růži, prostě krásný den!
Další zajímavá šupinovka olšová - Pholiota alnicola. Nedávno jsem zde dával mladé šupinovky a nevěděl si rady, Basset tipoval právě tyto. A taky že jo, Basset umí...
Velmi mne potěšil na sklonku sezóny vzácný ryzec hnědoskvrnitý - Lactarius fluens, Červený seznam (DD), obzvlášť z Prahy.
A když jsme u těch pražských ryzců, toto také potěší - ryzec polokrvomléčný - Lactarius semisanguifluus. Udělal jsem názorné atlasové foto hned po rozkrojení...
Re: Zase něco..., 23.10.2016 21:14, Yohaness(m), (Houby)
... a asi o 10 minut později. Rozdíl je jasný.
Též Červený seznam (DD).
Re: Re: Re: Zase něco..., 24.10.2016 14:53, Yohaness(m), (Houby)
Ano, ale trvá mu to přes hodinu...
Re: Re: Re: Re: Zase něco..., 24.10.2016 22:07, Včelda, (Houby)
no kua... mě se takhle zbarvil za čtvrt hoďky a měl jsem za to, že to je normální smrkáč.. tak že by ne? A v knize Ryzci, léčivé houby v kuchyni jsem koukal, že se mléko u smrkáče má stihnout přebarvit do 15 minut, čili jsem to měl za ok.
Re: Re: Re: Re: Re: Zase něco..., 25.10.2016 07:37, Yohaness(m), (Houby)
Odborníci udávají u smrkového dobu přebarvení různou (např. uznavaná Basso 35-40min), celkový rozsah tak činí 25 - 120 minut. Já sám jsem pozoroval přebarvení dospělých, čerstvých plodnic za 70 minut.
Ale rozdíl je přeci v bionomii, r.smrkový roste v kyselých smrčinách, r.polokrvavý pod borovicemi na vápenci, tak nad čím dumáš?
Re: Zase něco..., 23.10.2016 21:14, Yohaness(m), (Houby)