O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Kontrola chřapáčů obecných, 21.05.2016 20:52, alesjirsa(m), (Houby)

Byl jsem po dvou týdnech zkontrolovat, jak se daří chřapáčům a zda jsou v pořádku. Vskutku poporostly. Ačkoli některé byly ještě stále mladé ...

Re: Kontrola chřapáčů obecných, 21.05.2016 20:52, alesjirsa(m), (Houby)

..., mnohé už vyrostly ve statné jedince

Našly se i některé, jež byly opravdu přerostlé.

Bylo pěkné je zase vidět.

A teď jedna menší záhada. Nedá se říct, že by rostl přímo mezi těmi obecnými, ale byl kousek od nich. Jelikož se celkově na lokalitě nachází asi 80 chřapáčů obecných, je podivné přemýšlet o tom, že by tento druh byl vzácnější chřapáč ojedinělý (Helvella solitaria), ale makroskopicky se mi to zdá možné. Protože jsem si nebyl úplně jistý, zmikroskopoval jsem onu plodnici a výsledky mě ještě více přesvědčily o tom, že by to skutečně mohl být on. Co myslíte ?

Re: Re: Kontrola chřapáčů obecných, 21.05.2016 21:13, Tori(m), (Houby)

No na obecný se mi to moc nezdá teda, solitaria nebo queletii je určitě lepší možnost.
A různé druhy chřapáčů na jedné lokalitě se navzájem nevylučují - v Lit.Pomoraví je místo, kde na ploše 3 × asi 8 metrů rostly ve stejný rok chřapáče obecný, Quéletův a jamkatý, o asi půl kiláku dál zas roste na jedné straně cesty ch. sedlovitý a hned naproti ch. kadeřavý. Složení lesa stejné - dubohabřina, občas lípa, občas modřín.

Re: Re: Re: Kontrola chřapáčů obecných, 21.05.2016 21:19, alesjirsa(m), (Houby)

Dobře, díky za názor. Jenom mě docela překvapilo, že bych našel takovou vzácnost.

Re: Re: Re: Re: Kontrola chřapáčů obecných, 21.05.2016 21:56, Tori(m), (Houby)

Kouknul ses, jestli žebra končí zároveň se třeněm, nebo vybíhají na kalíšek? To je dobrý rozlišovací znak.

Re: Re: Re: Re: Re: Kontrola chřapáčů obecných, 21.05.2016 22:09, kutas, (Houby)

Je to jeden z Queleteii/solitaria, letos jsem je našel na několika lokalitách a vždycky s kališníky.

Re: Re: Re: Re: Re: Kontrola chřapáčů obecných, 22.05.2016 10:36, alesjirsa(m), (Houby)

Trošku vybíhaly, ale jinak končily zhruba se třeněm.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kontrola chřapáčů obecných, 23.05.2016 11:08, Hanýžka(m), (Houby)

Já bych se toho taky nebála, ale musím to ještě okomentovat: výborný posun - ze začátku jsi ve všem hledat vzácnost, teď jsi na vzácnosti opatrný, ujišťuješ se mikroskopem i diskuzí, tleskám.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kontrola chřapáčů obecných, 23.05.2016 18:29, alesjirsa(m), (Houby)

Díky. Přeci jen jsem ještě tolik vzácných druhů za svůj život nenašel.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30