Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 18:40, alesjirsa(m), (Houby)
Byl Štědrý den, vánoční čas, já jsem však na houby, vyrazil zas. Jasná obloha a na ní sluničko svítilo jak v krásný letní den. Jediné sněhové vločky připomínali snad chlupáčci jen.
Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 18:40, alesjirsa(m), (Houby)
Zaujat středečním příspěvkem Fáfovým pojednávajícím o špičkách břečťanových byl jsem se podívat na místě, kde v početné míře listy břečťanu si hoví. Hrabu se v něm a hrabu a hrabu, až mě z toho ruka zábst začla. Však výsledek nebyl úplně marný, jedna plodnice se nakonec našla !
Narazil jsem také na penízovky, jejich klobouky zářily jako vejce zlaté. Na sametonohou se mi to moc nezdá, tvar klobouku a kořenující třeň mě mate.
Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 19:26, basset(m), (Houby)
Jestli byly poblíž vrby, ta by to mohla být penízovka pružná, Flammulina elastica. Dám zítra.
Re: Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 19:28, alesjirsa(m), (Houby)
Vrby tam asi nebyly, vím, že tam byly buky, možná ještě nějaký strom, bohužel nevím přesně.
Re: Re: Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 21:19, Honzík(m), (Houby)
...má kratší kořen a tmavší nohu však souhlas s Henrym dáti mohu
Re: Re: Re: Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 22:04, alesjirsa(m), (Houby)
Mám tu ještě jednu krásnější, u té je kořen patrnější. (A to není na fotce vidět celý)
Příroda si s počasím pohrává, to by bylo spoustu slov na tyto linky, ve snu by mě nikdy nenapadlo, že na Štědrý den najdu zdravé holubinky. Rostla v dubovém lese, pálčivá chuť byla trošku znát, třeň i lupeny čistě bílé, doufám, že se z těchto znaků dá poznat. (Ještě tvar výtrusů kulovitý až elipsoidní, ornamentiku jsem nepoznal, ale asi nebyly úplně hladké, délka 7-9 µm)
Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 21:07, Honzík(m), (Houby)
...tož jen tak několika řádky i u nás měly holubinky hrátky ač sem tam hezké,ne že né nebyly takhle červené
Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 18:52, alesjirsa(m), (Houby)
Penízovka sametonohá je houba spojená "nevímproč" s vánočními svátky, tož se jí rozloučím, snad jste všichni dostali hezké dárky.
Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 19:32, Patrik(m), (Houby)
Zajímavá struktura rýmu...Ale špičku břečťanovou ti závidím, zkoušel jsem ji hledat v úterý, ale marně...
Re: Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 19:44, alesjirsa(m), (Houby)
To je rým přerývaný. Zdá se mi jednodušší než třeba střídavý, protože si nemusím vymýšlet rým k dvěma veršům, ale jen k jednomu.
Re: Re: Štědrodenní houbová vycházka, 25.12.2015 19:36, Zdeno(m), (Houby)
Nevím proč...Protože o vánocích roste a pokud by to byl rok normální, nic jiného by už nebylo...
No tak dobře.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30