O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 19:27, alesjirsa(m), (Houby)

Mám nový stativ a dneska jsem ho poprvé použil v akci. Musím říct, že tam je všechno daleko složitější než u mého starého a je také mohutnější, takže se mi hůř fotí menší houbičky.
Dneska dám některé z těch, které nemám bezpečně určené. A začnu tímto číšovcem (možná nahloučeným), u kterého bych se chtěl hlavně zeptat, jestli někdo zde náhodou neví, jak se má mikroskopovat.

Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 20:51, Tori(m), (Houby)

A který stativ sis pořídil?
Jinak, kdyby ses chtěl cyphelloidním houbám nějak víc věnovat, tady je seznam rodů, v nichž se cyphelloidní plodnice vyskytují + odkazy na literaturu: odkaz.

Re: Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 21:03, alesjirsa(m), (Houby)

Stativ Hama Star 75.
Věnovat bych se jim chtěl asi do stejné míry jako všem ostatním. Uznávám, že to jsou hodně zajímavé houbičky.

Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 19:27, alesjirsa(m), (Houby)

Toto jsem se napřed myslel, že by mohla být popraška sklepní, ale ten hymenofor by asi měl být hrbolatý, že ? Dá se to tedy určit, nebo je to nějaká MaNeKoBa ?

Toto by mohla být pórnatka síťkovitá, kterou jsem se snažil mikroskopovat, ale žádné výtrusy se mi tam neobjevily. Jediné, co mohu z mikroskopování dokázat, je přítomnost přezek.

Toto je asi žilnatka olovová.

A jako poslední jedna outkovka (Není to pevník chlupatý, mělo to póry), s kterou si též nejsem moc jistý. Může to být to nejjednodušší, tedy outkovka pestrá, ale napadla mě i outkovka pásovaná. Tvořila polokloboukaté plodnice.
Pokračování zítra.

Re: Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 20:08, chorcheee(m), (Houby)

Je to asi bláznivé, ale podle obrázku mne napadl bělochoroš Wynneův (Tyromyces wynnei). Ale je to superšpek, který samozřejmě neznám. Bude to asi opravdu spíše outkovka. V Červeném seznamu se o něm píše:

"Tyromyces wynnei(Berk. et Broome)Donk CR
bělochoroš Wynneův
ST–SL. Saprotrof rostoucí na zemi v detritu, někdy i na spodní straně ležících větví a na
pařezech, převážně listnáčů. V ČR jsou známy čtyři lokality: okolí Rokytovce u Mladé
Boleslavi(1991–1994),Suchá hora u Bílovicnad Svitavou nedaleko Brna(1992)a okolí
Mikulčic (1979)aPohořelic(1966)na jižní Moravě.(FK,ZPet PV)
Literatura: BERNICCHI A (2005: 787), BREITENBACH & KRÄNZLIN (1986: no. 333, sub Loweomyces wynnei),
KOTLABA (1991: 8–10), RYV ARDEN&GILBERTSON(1994: 696–697)"

Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 20:57, alesjirsa(m), (Houby)

Bláznivé to každopádně je. Já ho teda neznám, tak to nemohu moc posoudit, ani na internetu moc fotek není. Jednu plodnici jsem si vzal domů, ale neumím ho bohužel mikroskopovat, i když můžu to zítra zkusit, třeba se mi tam aspoň nějaký ten výtrus objeví.

Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 20:57, alesjirsa(m), (Houby)

Ještě přidám fotku pórů. Napadá mě, že zůstanu u toho klasického a nejjednoduššího řešení (Trametes versicolor).

Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 21:24, chorcheee(m), (Houby)

No mě to teda přijde hodně podobné. Viz diskuse zde:

odkaz

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Poprvé v terénu s novým stativem, 28.11.2015 21:28, alesjirsa(m), (Houby)

Vidím, že tam jsou i mikroskopické znaky. Dobrá, zítra se podívám pod mikroskopem, jestli se shodují.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30