O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Pečárka (?), 10.09.2015 18:46, alesjirsa(m), (Houby)

Jak jsem se včera zmínil, dnes jsem nafotil druh pečárky, která roste pod borovicí poblíž gymplu. Jednu plodnici jsem přinesl domů a zmikroskopoval. Z toho, co není vidět na fotce: měla rýhovaný prsten, páchla (asi) po karbolu (ale při poranění nežloutla, jako to dělá pečárka zápašná).

Re: Pečárka (?), 10.09.2015 20:17, P.T.(m), (Houby)

Čistě podle plodnic bych si tipnul pečárku Bernardovu.

Re: Re: Pečárka (?), 10.09.2015 21:21, alesjirsa(m), (Houby)

Ta má ale na řezu červenat, že ? No nic, v Hagarově atlase mám spoustu pečárek, zítra je všechny prozkoumám.

Re: Pečárka (?), 10.09.2015 18:46, alesjirsa(m), (Houby)

A teď z mikroskopu: Mikroskopoval jsem lupeny. Bylo tam samozřejmě spousta výtrusů (přibližně 6-10 x 6-7 µm velké) ...

Vedle toho byly všude na ploše lupenů i nějaké kulovité útvary (pleurocystidy ?).

Re: Re: Pečárka (?), 10.09.2015 19:20, Tori(m), (Houby)

Minimálně část těch kulovitých útvarů by měly být bazidie (myslím si).

Re: Re: Re: Pečárka (?), 10.09.2015 19:35, Patrik(m), (Houby)

Pečárka polní, řekl bych

Re: Re: Re: Re: Pečárka (?), 10.09.2015 19:45, Patrik(m), (Houby)

Dle zdrojů má mít oválné až elipsoidní, tlustostěnné a na vrcholu ztenčené basidiospory, což by sedělo. Specifikuj ale přesněji slovo při poranění. Bylo to např. na řezu? U báze by měla polní žloutnout, ale měla by mít pomalejší oxidaci ,Co ten pach po karbolu? Pečárka polní má nevýraznou vůni, a víš jak voní karbol? Já to třeba vím jen díky tomu, že už jsem pečárku zápašnou našel...

Re: Re: Re: Re: Re: Pečárka (?), 10.09.2015 21:01, alesjirsa(m), (Houby)

Tím poraněním samozřejmě myslím např. na řezu. Dužnina byla na řezu neměnná, maximálně se tak při otlačení zbarvovala do olivového odstínu.
Já sice nevím, jak "voní" karbol, ale dával jsem čichnout taťkovi a ten mi řekl, že možné to je. Mně ten smrad spíš připomíná krmení pro želvu. Každopádně smrděla určitě.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pečárka (?), 11.09.2015 07:05, Honzík(m), (Houby)

...starý dřevěný sloupy od elektrického vedení a dřevěný pražce by měly smrdět karbolem...Ps: k pražcům nečuchat když jede vlak

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pečárka (?), 11.09.2015 09:27, MirekK, (Houby)

proc Honzo? Voni jinak,nez kdyz nejede vlak?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pečárka (?), 11.09.2015 10:13, Honzík(m), (Houby)

...to už většinou voní krchovem

Re: Re: Re: Pečárka (?), 12.09.2015 08:46, Hanýžka(m), (Houby)

Mikroznaky tohoto žampionu si nepamatuji, určuji makroskopicky. Toto mi připadá jako pečárka opásaná, i když fotka může klamat, bývá pevná, podobného tvaru, s krátkým silným třeněm. Roste nám na sídlišti a proráží asfaltku, je to drtič.

Re: Re: Re: Re: Pečárka (?), 13.09.2015 16:11, alesjirsa(m), (Houby)

A neměla by mít "double" prsten ?

A pak se tam ještě našly tyto útvary (Fotka vyfocena z 10x zvětšení, nikoli z 16x).
Nevím, jestli je někdo z přítomných schopen z těchto indicií určit druh. Každopádně budu ještě pátrat.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30