Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 09:44, alesjirsa(m), (Houby)
Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 09:44, alesjirsa(m), (Houby)
A toto je asi něco jiného, že ?
Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 13:43, Patrik(m), (Houby)
Tohle možná vím co je, ale předem se tě budu muset zeptat, jestli to mělo pavučinku? Pokaď ne, tak to bude závojenka jarní, popř. slanečková, na ně mě to ale nepříjde..
Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 14:15, alesjirsa(m), (Houby)
Tuším, co to je, ale stejně se asi musím zeptat, co je to ta pavučinka ?
Re: Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 18:49, Tori(m), (Houby)
Parciální velum (závoj), které v mládí překrývá lupeny/rourky některých stopkovýtrusných hub a v dospělosti často zůstává v podobě prstenu na třeni, může být buď blanité (muchomůrky, hlíva závojová), slizovité (některé klouzky, slizáky) nebo pavučinovité ( = "pavučinka", např. pavučince, slzivky, pláčivka sametová). ... taky bych to neviděla na závojenku.
Re: Re: Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 19:15, alesjirsa(m), (Houby)
Tak už jsem zase o něco chytřejší. Díky. Nevím, po ničem takovém jsem nekoukal. Zde mám jednu fotku. Pokud tam je, tak je taková nepříliš nápadná. příští víkend, pokud tam ještě budou, to zkusím prověřit. Klidně řekni, Patriku, jakou houbu máš namysli, ať se něčemu dalšímu přiučím.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 19:16, alesjirsa(m), (Houby)
Zapomněl jsem na fotku.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 19:35, Patrik(m), (Houby)
Tohle opravdu nevypadá na závojenku, vidím v tom spíše pavučinec červenokaštanový /syn. jarní/ (Cortinarius vernus), jediný druh pavučince rostoucí brzo na jaře, mykorhizní s břízami a osikami (na fotce vidím břízu).
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 19:47, alesjirsa(m), (Houby)
Nějaká bříza tam myslím poblíž byla. Díky.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 21:14, basset(m), (Houby)
Mě zase pro pavučince nesedí třeň, má být vkláknitý stejně jako klobouk.
Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 19:16, basset(m), (Houby)
Já v tom vidím závojenku jarní, slanečkovitá by měla výrazný středový hrbol na klobouku.
Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 10.05.2015 19:17, alesjirsa(m), (Houby)
Také by mně to tak připadalo, jenže barva lupenů mi nesedí. I trochu barva třeně.
Re: Re: Re: Re: Sváteční výprava 2 aneb podtrnková éra, 11.05.2015 13:45, Hanýžka(m), (Houby)
Já v tom nevidím ani závojenku ani pavučinec jarní. Spíš mi to připomíná nějakou rozmoklou Pholiotinu nebo něco tím směrem. Každopádně z fotky a bez dalších informací bych to neurčovala.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30