O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

Pódium..., 23.01.2015 22:59, Zdeno(m), (O přírodě)

Bylo to napínavé, takže sláva vítězům, čest poraženým, protože důstojně sekundovali až do finale...Nejdřív vyluštění. Jednička byla kyjanka Zollingerova, vzácná, fotil jsem ji před pár lety v Kryštofově Údolí. Dvojka rozděrka splývavá, sám jsem se ji naučil při nedávné vlastní prezentaci tady...Trojka byl klouzek slizký, z pod modřínů, ale narozdíl od klouzka bílého (vejmutovkového...) má tmavé rourky. Jak v něm mohl nejmenovaný borec vidět strakoše, mi hlava nebere. Klihatka černá (4) je ve srovnání s nabízenou a podsouvanou voskovičkou černavou asi tak stokrát větší...Pámelník byl snadný, copak jste ho v mládí netrhali? Sečteno, podtrženo, the game was over ve 22:24, kdy Aleš předběhl o čtyři minuty Pavlu a urval bronz, Joska ve 21:03 bere silver. Hvězdou při pohostinských vystoupeních bývá "pítýčko" zrovna jako dnes ve 21:01...Gratulace, obrázek a zase za týden..

Re: Pódium..., 23.01.2015 23:04, alesjirsa(m), (O přírodě)

To mně připomíná pařezníka jemného, i když tu typickou "pařezníkovskou" znázorněnou třeňovou část tam nevidím.

Re: Re: Pódium..., 23.01.2015 23:28, Zdeno(m), (O přírodě)

Jo, mitis...Jsi dobrý...

Re: Pódium..., 23.01.2015 23:34, Pavla, (O přírodě)

Jen počkej, zajíci... Aleši! Jinak díky za dnešní fajn hru a bramborovou medaili, kterou si tímto samouděluji. Zároveň tuto bramboru ve tvaru srdce posílám na dálku i Zdenovi, o kterém jsem dnes zapochybovala a ještě to vytroubila do ohoubosvěta. Omluva a respekt, Zdeno.
P.S. Mé ilustrační foto patří do odd. 4 / tj. do 24hod. samozničitelný odpad / Dobrou noc a gratulace vítězům

Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 11:00, Zdeno(m), (O přírodě)

To čtvrté oddělení je geniální nápad...Jen ta denní retence je moc dlouhá...

Re: Pódium..., 24.01.2015 13:44, chorcheee(m), (O přírodě)

Až dnes koukám, jak jsem byl včera špatný . Ve 4 bych třeba klihatku nenakoukal ani kdybych pořádně koukal . Ale tak asi se to určit dalo, když jste to určili .

Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 14:34, Zdeno(m), (O přírodě)

Dobrou nápovědou byla ta nejmenší, poškozená...

Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 16:57, alesjirsa(m), (O přírodě)

Na té byla zaznamenána černá dužnina. Jinak já teda jsem klihatka černou neznal, až teď díky Zdenově kvízu jsem ji poznal včetně kyjanky Zollingerovy a rozděrky splývavé. Díky Zdeno.

Re: Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 17:06, Patrik(m), (O přírodě)

Ta kobzole má zajímavý tvar

Re: Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 19:26, Patrik(m), (O přírodě)

Jinak...ta klihatka byl opravdu oříšek, já jsem sice ještě nikdy na živo neviděl ani klihatku, ani Holwaya, ale s téhle fotky to bylo opravdu matoucí...v realitě bych to však určitě poznal

Re: Re: Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 19:53, Zdeno(m), (O přírodě)

Kdybych dal klihatku zcela klasickou, bylo by to moc snadné...Snažím se namixovat obtížnost, aby to bylo pro co nejširší okruh zájemců...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 21:00, alesjirsa(m), (O přírodě)

A v tom je právě ta výjimečnost Zdenova kvízu. Prostě si člověk musí všímat všech možných znaků na fotce. Často se stává, že je více možností, co by na dané fotce mohlo být za houbu, a proto si musí hledět na to, v jakém prostředí houba roste, jestli jsou např. lupeny přirostlé, sbíhavé ... ; klobouk jestli je vmáčklý, plochý, kuželovitý, zvoncovitý, slizký, lesklý, jak barevný ... a pak porovnávat s možnými variantami.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 21:46, Patrik(m), (O přírodě)

Však já vím, proto je to pro všechny tak poučné, protože i ten, kdo daný druh milionrazy spatřil ho nemusí určit správně, to na žádných jiných stránkách takový kvíz nenajdete

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 22:36, Zdeno(m), (O přírodě)

O tom ty kvízy jsou...Sázím na kombinaci vjemu, intuice i na znalost nestandardních plodnic...Ovšem vždy ta houba musí být jednoznačná a určitelná...A to není tak jednoduché.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pódium..., 24.01.2015 23:11, Zdeno(m), (O přírodě)

"Milionrazy" bude asi něco jako víc než dvakrát...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30