Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Penízovka, 15.12.2014 22:46, Yohaness(m), (O přírodě)
České Středohoří vydalo další poklad... Penízovka jehlicová - Flammulina ononidis, v Červeném seznamu (uvedena jako CR) se píše: Saprotrof rostoucí na odumřelých kořenech jehlice trnité na xerotermních stanovištích s bazickým podložím. V ČR je známo pouze šest lokalit. Byla sbírána na Oblíku, Rané, Srdově a v okolí Mnichova v Lounském středohoří, u Košťálova u Lovosic a v Máslovické rokli v Povltaví. Všeobecně velmi vzácný druh, jenž je ohrožen některými zemědělskými zásahy.
Re: Penízovka, 15.12.2014 22:51, Zdeno(m), (O přírodě)
Nahoď nějaké markanty rozlišení od sametonožek (vyjma té jehlice trnité...).
Re: Re: Penízovka, 15.12.2014 22:52, Zdeno(m), (O přírodě)
Jinak samozřejmě gratulace k nálezu, jak jsem nedávno poznamenal, máš červenoseznamový čuch...
Re: Penízovka, 15.12.2014 23:05, Kraken(m), (O přírodě)
Taky gratuluju! Makroskopicky tam asi moc velké rozdíly nebudou, jak koukám.
Re: Re: Penízovka, 16.12.2014 08:17, Yohaness(m), (O přírodě)
Makroskopicky jsou si se sametonožkou hodně podobné. Penízovka jehlicová je oproti ní drobnější, roste méně trsnatě, často i jednotlivě na stepích, zdánlivě ze země. Roste ale jen v místech růstu jehlice trnité - Ononis spinosa, což je trnitý polokeř z čeledi bobovitých, známý také pod lidovým názvem babí hněv. Tento keř dorůstá do výšky okolo 60 cm, má růžové květy motýlovitého tvaru, roste na stepích a má rád vápenec. Čili je dobré si tuto rostlinu v létě objevit a v zimě se tam zajet podívat, jestli náhodou... Přesně tak to bylo i v tomto případě a nebylo to mou zásluhou, ale výzkumem osvědčené mykodvojice Herčík - Nouzovský, já jim mohu pouze poděkovat. Tolik k mému červenoseznamovému čuchu...
Re: Re: Re: Penízovka, 16.12.2014 08:24, Zdeno(m), (O přírodě)
Dík, štěstí přeje připraveným a náhoda se dá změnit na vysokou pravděpodobnost...
Re: Penízovka, 16.12.2014 14:38, Hanýžka(m), (O přírodě)
Krásný nález, gratuluji. Předpokládám, že určení vzešlo i z mikroskopování a tedy exsikát je uložen v herbáři, tipuji Národní muzeum?
Re: Re: Penízovka, 16.12.2014 17:14, Yohaness(m), (O přírodě)
Ano, Hanýžko, určení vzešlo z mikroskopování a kam přijde exikát ví determinátor, také tipuji Národní muzeum. Ptáš se proto, že bys ráda, aby se ocitl také v Brně?
Re: Re: Re: Penízovka, 16.12.2014 17:18, Patrik(m), (O přírodě)
Další pěkná krasavice z červeného seznamu....tuším, že tvým záměrem je zřejmě vyfotit všechny červenoseznamovky či co??
Re: Re: Re: Re: Penízovka, 16.12.2014 19:22, Zdeno(m), (O přírodě)
To víš, horolezci mají ty osmitisícovky...
Re: Re: Re: Re: Penízovka, 17.12.2014 01:43, Yohaness(m), (O přírodě)
Není tomu tak, nepotřebuji nafotit všechny druhy z Červeného seznamu. Mě prostě baví bádat. Ať už se to týká brouků či hub, zajímá mě, jak ty vzácnější druhy v přírodě fungují a od toho se vše odvíjí. Mě prostě neuspokojí fotka běžného hřiba (babky, smrkáče, hnědáka) ani dalších obyčejných hub (i když jsou často také velmi krásné), takových fotek je tady (a nejen tady) mnoho... a když už mám tu chvilku a jedu do přírody, vím kam jedu a co bych mohl potkat, prostě se snažím být připraven. Pokud se mi zadaří, rád se s vámi o tu krásu podělím. Já nevím, je to špatně?
Re: Re: Re: Re: Re: Penízovka, 17.12.2014 06:04, Hanýžka(m), (O přírodě)
Yohanessi, buď v pohodě, i kdybys chtěl nafotit všechny červenoseznamovky, byl by to záslužný počin. Na exsikát se ptám proto, že by vzhledem k jeho významu měl být uložen v mykology dostupném herbáři. Jestli to bude Cajzlíkova Lhotka nebo Štatl, to není tak důležité, i když dobročinnosti se meze nekladou.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30