O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis

Kvíz pro pátečníky

TROCHU OSVĚTY, 17.03.2014 21:17, TondazKralup(m), (O přírodě)

Zdravím.Dávám si dohromady materiál o muchomůrkách,pro takovou malou přednášku u nás v hospodě.Rozhodl jsem se hodit nějaký obrázek i semka.Chodí sem určitě i méně zdatní houbaři,než většina registrovaných ostřílených borců.Tak je to spíše pro ty méně zkušené.
Naše nejjedovatější Muchmůrka zelená.
Dobře si ji prohlédněte,starší plodnice mívají typicky žíhaný klobouk...

Re: TROCHU OSVĚTY, 17.03.2014 21:19, TondazKralup(m), (O přírodě)

Na mladších plodnicích je zase dobře vidět kresba na třeni.

Re: TROCHU OSVĚTY, 17.03.2014 21:22, TondazKralup(m), (O přírodě)

Tady je dobře vidět mohutná baňatá pochva.Všimněte si taky plachetky přitisklé poměrně dlouho k lupenům.

Re: TROCHU OSVĚTY, 17.03.2014 21:33, TondazKralup(m), (O přírodě)

Tady ještě ukázka plachetky už odtržené v podobě prstenu.Tady chci upozornit na rýhování prstenu.Není moc patrné,ale je tam.Takže pozor na to!Jednou jsem vysvětloval,jak poznat růžovku a zmínil jsem se o základních rozlišovacích znacích.Padla tam otázka rýhovaného prstenu.Jedlá růžovka ho má samozřejmě rýhovaný,ale platí to pouze pokud ji srovnáváme s m.panterovou.Takže pozor na to,NE všechny muchomůrky,které mají rýhovaný prsten jsou jedlé!Jeden nejmenovaný pán si to totiž tak vykládal,bohudík žije,protože jsem ho vyvedl z omyluO panterce,růžovce,šedivce a dalších až příště.Tak dobrou.

Re: Re: TROCHU OSVĚTY, 17.03.2014 22:14, svědek, (O přírodě)

No vida,
banální zelená smrtka a přece překvapí. Že má rýhovaný prsten jsem nevěděl. Bezvadný postřeh!

Re: Re: Re: TROCHU OSVĚTY, 17.03.2014 22:42, TondazKralup(m), (O přírodě)

No měl jsem spíše napsat, že "mívá" rýhovaný prsten. Nemá ho rýhovaný vždy. To rýhování je vlastně otisk lupenů. Asi hodně záleží na tom, jak rychle se plodnice vyvíjí a v jakých podmínkách, ale tady bych nerad spekuloval. Pravda je, že to rýhování tam někdy je a někdy není, takže to není rozhodujícím znakem.

Re: Re: TROCHU OSVĚTY, 18.03.2014 16:18, vlk(m), (O přírodě)

...toho připomenutí jedůvek není nikdy dost...parádní fotky...

Re: Re: TROCHU OSVĚTY, 18.03.2014 16:23, Patrik(m), (O přírodě)

Úžasné, já takové krásné fotky zelené nemám (viděl jsem jí naposledy před dvěma lety a to jsem neuměl ani fotit - neříkám, že teď umím fotit).
Pozn.: Takovou kresbu, jaká je na té druhé fotce přece má muchomůrka zelená moravcova (var. moravecii), typická zelená má většinou třeň bílý, jestli se nemýlím, ne???

Re: TROCHU OSVĚTY, 18.03.2014 18:22, TondazKralup(m), (O přírodě)

Tak to jsi mne dostal. Já ty variety moc neberu. Takový odborník zase nejsem, ale tady u nás na mělnicku jsem těch mladých plodnic viděl hodně a většina měla ten třeň takto žíhaný. Netvrdím taky, že tak vypadá vždy. Je tam spousta jemných nuancí, jako u každé houby. U m. zelené je asi nejstabilnější znak ta mohutná pochva. Taky je dobrá věc atlas hub na těchto stránkách, kde si může každý prohlédnout hodně různých fotek jednoho druhu.

Re: Re: TROCHU OSVĚTY, 18.03.2014 19:02, Patrik(m), (O přírodě)

To je pravda, příkladem může být třeba všude běžný houbový plevel čechratka podvinutá, desítky různých verzí a vždy je to nakonec ta samá

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30