Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Víte, znáte?, 11.01.2014 18:59, gazela(m), (O přírodě)
Byla jsem navštívit svoji zahradu pod Ještědem a podívat se, jestli tam snad už někdo nebydlí. Zatím ne:-) Kvetou petrklíče a čemeřice taky co nevidět. Na jednom asi 8 let starém pařezu hrušky vyrostla jakási dřevomilka
Re: Víte, znáte?, 11.01.2014 23:02, basset(m), (O přírodě)
Řekl bych, že je to nějaký plesňák (Thelephora), ale který ? Možná čekankovitý, ale to fakt jenom můj odhad.
Re: Re: Víte, znáte?, 11.01.2014 23:47, gazela(m), (O přírodě)
Dík za tip - zvláště, když je shodný s mým. Lošáček, lošákovec nebo plesňák, to jsem si tipla. Něco, co jsem odhadla na plesňáka zemního, jsem fotila i v létě, bylo to však o něco drobnější. V něčem si byly podobné. Přidávám fotku toho plesňáka zemního
Re: Re: Re: Víte, znáte?, 12.01.2014 00:30, gazela(m), (O přírodě)
Tak se mi zdá, že to může být dokonce totéž. Jen to vyrostlo jindy a jinde. A škrtám zemní. Prostě nevím
Re: Víte, znáte?, 11.01.2014 18:59, gazela(m), (O přírodě)
Do toho pařezu se už před lety nastěhovali mravenci.
Pařez s mraveništěm je zcela zakrytý jemnou zemí a porostlý trávou. Všem to zřejmě svědčí, protože ta tráva je stále zelená a hustá, zatímco celá zahrada je plná různých mechů.
Houba je střapatá, klobouky jsou shora hnědé, jakoby mramorované, bíle lemované, měkké, pružné. Je hodně prorostlá stébly trávy.
Spodní strana klobouků je světlá. Rourky tam nejsou - možná zatím.
Asi před 4-5 lety na stejném pařezu vyrostla outkovka pestrá, pak ještě asi 2x, ale už jen taková nijaká. Pak už nic. Tak nevím, poznáte to někdo?
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30